Glennie, az árulkodó

A víz alatt szaglászik a kacsacsőrű emlős

2008. május 20., kedd 00:00

Több mint száz genetikus együttes munkájával feltérképezték egy fejletlen emlősfaj, a kacsacsőrű emlős teljes genetikai állományát (genomját). Úgy találták, hogy génjei részben a hüllők génjeire, részben az emlősökéire hasonlít. E felfedezés közelebb vihet minket az emlősök hüllőktől való leszármazásának megértéséhez.
Egyike a világ legfurcsább állatainak az Ausztráliában élő kacsacsőrű emlős. Elnevezését a kacsák lapos csőrére emlékeztető pofájáról kapta, tojásokat rak, farka hódszerű. Minthogy vízben él, nagy hasznát veszi az ujjai között feszülő úszóhártyáknak, mégis emlős, hiszen kicsinyeit tejjel táplálja, és testét szőr fedi. A hímek sarkukon méreggel telt sarkantyút viselnek, amelyet az egymás elleni verekedéseik során használnak. A kacsacsőrű emlős a konvergens evolúció jeleit viseli testén. Ez azt jelenti, hogy ha két közeli rokonságban nem álló faj, például a kacsa és a kacsacsőrű emlős hasonló környezetben él, és hasonló módon keresi a táplálékát, akkor testfelépítése is hasonlóvá válhat.
Ausztráliában, az Egyesült Államokban és Japánban több mint száz genetikus feltérképezte a kacsacsőrű emlős teljes genomját, tehát meghatározták örökítőanyagának pontos szerkezetét, miután mintát vettek egy Glennie nevű nőstény kacsacsőrű emlősből. A kutatásban részt vevő Jenny Graves, az Ausztrál Nemzeti Egyetem munkatársa elmondta, hogy az állat furcsa kinézete a DNS-ének szerkezetén is megmutatkozik, hiszen génjei számos különböző állatcsoportéival mutatnak hasonlóságot. „Úgy találtuk, hogy a genom, hasonlóan az állathoz, a hüllő- és az emlőstulajdonságok csodálatos ötvözete, de vannak csak a kacsacsőrű emlősre jellemző tulajdonságai is” – nyilatkozta a kutató egy ausztrál televíziós társaságnak.
A kutatók szerint az emlősök a hüllők egyik ősi csoportjából származnak, az ember és a kacsacsőrű emlős leszármazási vonala pedig 165 millió éve vált el egymástól. A tudósok reményei szerint genetikai hátterének azonosítása után jobban megérthetjük majd a magasabb rendű emlősök, így az ember néhány tulajdonságának evolúciós múltját. A kacsacsőrű egyike a legősibb emlősöknek, ezért visel magán hüllőszerű bélyegeket, például a méregtermelés képességét. Mérge nem halálos, ám erős fájdalmat okozhat vele riválisának, akivel a szaporodóképes nőstények kegyeiért harcol.
Graves és munkatársai néhány felfedezése egészen meglepő. Eredményeik szerint a kacsacsőrű emlős nemének meghatározásáért felelős gén jobban hasonlít a madarak ugyanilyen szerepű génjéhez, mint az emlősökéhez. Korábban is ismert volt, hogy a kacsacsőrű emlősök a csőrükön elhelyezkedő elektromos érzékszervek segítségével, behunyt szemmel tájékozódnak, amikor a folyó fenekének iszapjában kutatnak táplálék után. Arra azonban csak génjeik elemzésekor derült fény, hogy valószínűleg a víz alatti szagok érzékelésére is képesek.
Mint minden emlős, a kacsacsőrű emlős is tejjel táplálja kicsinyét. És ami még meglepőbb, a tej összetételét meghatározó génjei szinte teljesen azonosak a tehén vagy az ember hasonló génjeivel. Graves szerint ez azt valószínűsíti, hogy a tej az egyik legkorábbi emlősörökség, már jóval azelőtt kialakulhatott, hogy a tojásrakásról áttértünk volna a méhen belüli fejlődésre.
Az ember mellett számos állat- és növényfaj genetikai állományát feltérképezték már a genetikusok. Legutóbb a méh genomja vált ismertté, emellett a csimpánz, az ecetmuslica, az egér és számos egysejtű élőlény DNS-ének szerkezete is kutathatóvá vált. A DNS szekvenálása (meghatározása) már nem számít különlegességnek, sokkal inkább a következő lépés, az ismertté vált szerkezetű gének feladatának, funkciójának azonosítása.

A szerkesztő ajánlja

Kerekes Zsolt

„Orbán Viktor tisztában van vele, hogy nagyobb valószínűséggel veszíteni fog”

Az elégtétellel való fenyegetés azt mutatja, a választás utánra is ki van tűzve a feladat: összetartás, ellenállás, visszavágás.

Grimm Balázs

Egy édesanya és az ő halálos beteg kisfia, akiket magára hagyott az állam

Az olcsó gyógyszereket megkapják támogatottan, a drágákat nem, miközben 74 ezer forintból próbál megélni a kis család.

Stier Gábor

Theresa May és a Nyugat sokat segített Putyinnak

Komoly reformokra a széles körű felhatalmazás ellenére sem nagyon számít a lapunk által megkérdezett politológus, Ilja Grascsenkov. Interjú.

Ficsor Benedek

Távolodás a politikától: a konszolidálódó MMA a Fekete-korszak után

Fekete György távoztával új korszak köszönt az akadémiára, de fiatalok nélkül hosszú távon bajosan működhet a köztestület.