Gyurcsány apja visszaeső tolvaj volt

Munkatársunktól

2007. december 22., szombat 00:00

Gyurcsány Ferenc kormányfő édesapja több alkalommal is ült börtönben lopásért – ezt támasztják alá azok a dokumentumok, amelyeket a Magyarok Világszövetsége juttatott el tegnap lapunkhoz. Az iratok tanúsága szerint idősebb Gyurcsány Ferencet 1979. november 19-én a Pápai Járásbíróság mint különös visszaesőt egyrendbeli lopásért és egyrendbeli kisebb értékre elkövetett lopásért 11 hónapi szabadságvesztésre ítélte, és két évre eltiltotta a közügyektől. A dokumentumból azonban az is kiderül, hogy a miniszterelnök apjának nem ez volt az első találkozása az igazságszolgáltatással: „(…) többször volt büntetve, utoljára a Pesti Központi Kerületi Bíróság az 1977. november 21-én jogerőre emelkedett összbüntetési ítéletével lopás bűntette és más bűncselekmények miatt egy év és három hónapi szabadságvesztésre ítélte, és a büntetésből 1978. augusztus 13-án szabadult”. Az 1979. november 19-én hozott ítélet kitért arra is, a vádlott rendszeresen és nagymértékben fogyasztott szeszes italt, ezért alkoholistának volt tekinthető. „Gyurcsány Ferenc vádlott teljes egészében beismerte a terhére rótt cselekmények elkövetését, és azokat ittasságával magyarázta” – állt az ítéletben, és emiatt a szabadságvesztés ideje alatt el is rendelték a kormányfő apjának kényszergyógyítását. A járásbíróság 1980. szeptember 10-én hatályon kívül helyezte ezt és más, a kormányfő apja ellen hozott ítéleteket, és összbüntetésként két év szabadságvesztésre ítélte, amelyet a kormányfő édesapja börtönben volt köteles letölteni. Következő év május 27-én a járásbíróság arról is végzést hozott, hogy az elítélt feltételes szabadságra nem bocsátható.
A dokumentumokat megküldtük a kormányszóvivői irodának, ahonnan ezek ismeretében Budai Bernadett kormányszóvivő úgy reagált, a kormányfő már korábban őszintén nyilvánosságra hozta az édesapját, valamint családját érintő történéseket. – Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az édesapját érintő minden olyan lényegi információt elmondott Debreczeni József Az új miniszterelnök című könyvében, amelyet az önök által küldött dokumentum is tartalmaz. A könyvben az olvasható, hogy Gyurcsány Ferenc édesapja két alkalommal ült börtönben – a ki nem fizetett adósságok miatt – fűzte hozzá.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.