Hazai régészek kutathatnak Egyiptomban

2002. november 14., csütörtök 00:00

Ásatási jogot kapott Egyiptomban, a Nílus deltájában és Théba közelében a Vámbéry Ármin Keleti Szabadegyetem – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Vanek Zsuzsanna. A régész-egyiptológus elmondta: akkor derült fény a lehetőségre, amikor vezetésével pár hete Egyiptomban jártak, s Zahi Hawass, az Egyiptomi Régészeti Hivatal vezetője tett ajánlatot. Az egyik terület a Nílus deltájában, Alexandriához közel található, az úgynevezett Kom Truga nevű lelőhelyen. A szakirodalmak szerint itt a pharaonida korhoz tartozó, az ó-, közép- és az újbirodalom idejéből származó leletanyag előkerülésére számíthatnak az archeológusok. Ezen a helyen egyébként még nem végeztek ásatást.
A másik lelőhely Felső-Egyiptomban található, a Királyok Völgyébe vezető út közelében. A magyar szakemberek itt az úgynevezett TT 344-es számú (korábban már feltárt) sír tisztítási jogát kapták meg, ahol Paiay, I. Amenhotep fáraó papja nyugszik. Ha a feltárásokra szükséges pénzt sikerül öszszegyűjteni, a régészek jövő májusban indulhatnak Egyiptomba.

A szerkesztő ajánlja

Németh Ványi Klári

Aki a gulágon nőtt fel

Az akkor mindössze tizennégy éves Nagy Rózsát 1945 januárjában hurcolták el Göncről. Az ő történetével emlékezünk a kommunizmus áldozataira.

Molnár Csaba

A rádiumlányok a női emancipáció hősei voltak, de az életükkel fizettek

„Nyald, mártsd, fesd!” – mantrázták az óragyárakban fillérekért dolgozó fiatal nők, akik szinte másodpercenként ettek a sugárzó anyagból.

Pápay György

A körzetek többségében nem tekinthető lefutottnak a választás

Néhány százalékos országos erősödés számos egyéni győzelmet hozhat az ellenzéknek.

Kuthi Áron, Zord Gábor László, Garamvölgyi Flóra

Miért és hogyan hagyták el Magyarországot? Három történet a több százezerből

A sebész, akit alig ismertek meg a gyerekei. Egy kutató, akit a szakmája hajt. A házaspár, amelyik ösztöndíjjal ragadt kint.