Hazánkat képviselik a világban

Jávorkai Ádám csellóművész – visszautasított osztrák állampolgárság, abszolút siker

2008. július 27., vasárnap 00:00

Nagy győzelmet aratott a múlt héten Padovában Jávorkai Ádám csellista, aki zongorista kamarapartnerével, a holland Clara Biermasszal a kamarazenei kategória mellett az úgynevezett abszolút első díjat is elvitte; ezt a verseny hatéves történetében először adta ki a zsűri. Jávorkai Ádám számára a verseny ezzel még nem ért véget, a zenekari kíséretes szólókategóriában a legmagasabb ponttal jutott a döntőbe, amelyet novemberben tartanak.
Jávorkai Ádám első magyarként ért el első helyezést az olaszországi Premio citta di Padován, az A.GI.MUS., vagyis az Associazione Giovanile Musicale (Fiatal Zenészek Egyesülete) versenyén, amelyen több mint kétszáz ifjú muzsikus vett részt szerte a világból. Győzelme Clara Biermasszal azért is különleges, mert a verseny történetében először adták ki az úgynevezett abszolút első díjat, amelyet az egyes szóló- és kamarakategóriák győztesei közül az „abszolút legjobbnak” ítélheti a zsűri. A díj súlyát növeli, hogy a kamarazenei kategóriában nem adtak ki sem harmadik, sem negyedik helyezést, és a második helyezettnek járó koncertlehetőségeket is visszatartották, ezzel hangsúlyozva, mennyire nagy különbséggel vívta ki a magyar–holland páros az első díjat. (Érdekesség, hogy a hollandiai Clara Biermasz három évig a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián tanult zongorázni, így sikere hazánkhoz is kötődik, jelenleg pedig a bécsi zenei egyetemre jár.) Jávorkai Ádám és Clara Biermasz viszont számos meghívást kapott Olaszország legrangosabb hangversenytermeibe: Velencébe, Vicenzába, Rómába, Bolognába, Firenzébe és Milánóba. Jávorkai ráadásul a zenekari kíséretes szólókategóriában a legmagasabb ponttal jutott a döntőbe, erre azonban csak novemberben kerül sor a pozsonyi szimfonikusok kíséretével.
Clara Biermasz és Jávorkai Ádám nemcsak a színpadon, hanem az életben is egy párost alkot. 2005-ben ismerkedtek meg Budapesten egy koncertnek köszönhetően. Jelenleg éppen egy közös CD-felvételen dolgoznak, amit Spanyol karnevál címen szeretnének megjelentetni. Több nagy sikerű koncertet adtak már Hollandiában, Németországban és Ausztriában, ahová a jövő évre is meghívást kaptak. A padovai versenyen a zsűri elnöke úgy méltatta őket: „E két fiatal zenész csodálatos találkozását két szóval tudnám jellemezni: duo excellente (tökéletes duó)”.
A fiatal csellista 1996 óta él Bécsben testvérével, Jávorkai Sándor hegedűművésszel, akivel szintén gyakran játszik együtt. Mindketten már két diplomát szereztek a bécsi Zeneakadémián, jelenleg pedig a zenetudományi doktori munkájukat készítik. Miközben itthon meglehetősen kevés koncertlehetőséghez jutnak, ezért nevük kevésbé ismert, Ausztriában bejáratosak a nagy koncerttermekbe és elismert művésznek számítanak, olyannyira, hogy Benita Ferrero-Waldner, aki jelenleg az Európai Bizottság tagja, annak idején osztrák külügyminiszterként soron kívül felajánlotta nekik az osztrák állampolgárságot és az ezzel járó előnyöket, az osztrákok ugyanis komoly pénzekkel és kapcsolatokkal támogatják azokat a művészeket, akik sikeresen képviselik Ausztriát a nagyvilágban. Ők azonban nem fogadták el az ajánlatot, mert mint mondják, ők csakis Magyarországot szeretnék képviselni, és eredményeikkel hazánknak szeretnének dicsőséget szerezni. Éppen ezért szívesen játszanak Bartók- és Kodály-műveket, koncertjeiken gyakran szerepel Kodály Zoltán Duó hegedűre és gordonkára című darabja. A magyar zenei élet és a hazai közönségnevelés is nagyon fontos számukra, ezért vállalták, hogy a Filharmónia Kht. szervezésében járják az országot, és kisiskolás gyermekeknek tartanak a klasszikus zenét népszerűsítő hangversenyeket, ellensúlyozva a súlytalanná tett ének-zene oktatást.
Bár nem magyar szervezésben, hanem német menedzserükön keresztül jutottak ki tavaly a németországi magyar évad programja keretében a schleswig-holsteini fesztiválra, akkora sikert arattak, hogy a 180 koncert közül egyedül a Jávorkai testvérpár és Frank Peter Zimmermann hangversenyét közvetítették a televíziók. Németországban nem szokás egy éven belül visszahívni a művészeket ugyanarra a fesztiválra, velük most mégis kivételt tettek, így idén újra játszanak a világ élvonalába tartozó zenei programsorozaton. Németországban és Spanyolországban több koncertjük is lesz a berlini szimfonikusokkal közös turnéjukon, fellépnek többek között a berlini Konzerthausban is, januárban pedig a Bécsi Kamarazenekarral muzsikálnak Japánban. Jávorkai Ádámot novemberben Győrben a Győri Filharmonikusokkal is hallhatjuk, akkor Medveczky Ádám vezényletével Haydn D-dúr csellóversenyét adja elő.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.