Hetvenes évek: forradalmi nagy átverés

2008. március 28., péntek 00:00

Bemondókat, szerkesztő riportereket keres a közszolgálati rádió. Valamikor volt belőlük elég a Bródy Sándor utcában. Talán túl jól sikerült a leépítés, talán így volt tervezve. Tudatos vércsere. Meg kellett már szabadulni a XX. századiaktól, velük nem lehetett megújítani a közszolgálatot. Vajon hány ifjú kopogtat a felhívás hatására? És hányan fordulnak ki az ajtón, amikor meghallják, milyen arcpirítóan alacsony bért kínálnak nekik? Valamikor a rádiósok irigyelt, jól fizetett kollégák voltak, tele ambícióval, hisz a Bródy volt a Szabadság tér előszobája. Akik ott kinevelődtek, jól kitanulták a szakmát, számíthattak tévés karrierre is. Az egytévés-egyrádiós Magyarországon az volt a csúcs. Nagyon messze kerültek ettől. Fizetésben, megbecsülésben, szakmai tudásban.
Túl sok ifjúval pedig nehéz is komolyan vehető közszolgálatot építeni. A kezdő olyan, mint a csecsemő. Mindenre rácsodálkozik. Ha van mellette öreg, az elterelgeti, mondja neki: ülj le, öcsi, elmesélek néhány történetet. De ha ez hiánycikk, akkor az ifjúnak mindent be lehet adni. Beveszi például, hogy a hetvenes évek elején, ha valakinek hosszú haja volt és farmerben járt, kicsapták a gimnáziumból. Pedig dehogy csapták. Túl voltunk már azon az időn. A lányok olyan kurta szoknyában jártak, hogy észre sem lehetett venni a köpeny alatt, és az iskolai párttitkár fülét ugyan bántotta a vad nyugati rock, de már tehetetlen volt. A hetvenes évek nem volt szocialista középkor.
Náray Balázs az ünnep kapcsán készített dokumentum-összeállítást a harmincöt esztendeje bemutatott Petőfi ’73 című Kardos Ferenc-filmről. Aki akkor volt gimnazista, még emlékszik, hogy az ünnepi iskolai filmnézésnek abban az esztendőben ez volt a kötelező darabja. A film érdekessége, újszerűsége abban állt, hogy gimnazisták játszották szabálytalanul, kosztüm nélkül, magukat vagy majdnem magukat adva. Biztosan sokan hitték, KISZ-tagok, hogy ez az ifjúság igazi forradalma. De a koravén cinikusok érzékelték, hogy hazugság az egész, hogy szalonforradalom. Nagy átverés. A forradalmi ifjúsági napok nevű kommunistává tett ünnepkörbe vont, sok feszültséget és a hatalomban sok ijedelmet kiváltó március 15-e szelídítésének kísérlete. Kardos Ferenc talán tényleg bátornak érezte magát, hogy így mert e témához nyúlni.
A Petőfi ’73 című film szereplői, a statiszták, a Petőfik, Vasvárik és Kossuthok a mai napig találkoznak. Egykor pesti és pápai gimnazisták, ma színészek, rendezők, jogászok, vállalkozók, akiket összeköt a nagy közös élmény. Velük és a film mai gimnazista nézőivel beszélgetett Náray Balázs e dokumentum-összeállításban. Szó esett a szabadságról akkor és most. Szép, szakmailag korrekt anyag, mindenki megkérdezve. Csak épp a hiteles történelmi háttér maradt le a tablóról. Az akkori tizenéves nem mondta, a mai nem tudta az igazságot. Pedig a műsor címe Kor- és kultúrtörténeti oknyomozás. Náray Balázs erről nem tehet, hisz még ifjú. Úgy tűnik, nem volt olyan „öreg”, aki leült volna mellé egy beszélgetésre.
(Kor- és kultúrtörténeti oknyomozás, Kossuth rádió)

A szerkesztő ajánlja

Makrai Sonja, Ficsor Benedek, Vékony Zsolt

Hagyjuk tönkremenni az egyik legnagyobb építészünk műveit

Bierbauer (Borbíró) Virgil irányítása mellett épült újjá Budapest a második világháború után, ma mégis csupán két fő műve őrzi emlékét.

Lukács Csaba

Egy éjszaka a bécsi migránshotelben

Sötétedés után sétáltunk az osztrák főváros azon kerületében, ahol Lázár János fényes nappal is csak halkan mert beszélni.

Kósa András

„Maffiaállamban élünk, erre kellett rájönnünk az elmúlt hetekben”

Szlovákiában mélyreható és a jelek szerint pozitív változások indulhatnak Ján Kuciak újságíró meggyilkolása következtében.

Hajdú Péter

„Mi vagyunk a legerősebb ellenzéki párt”

A kormány gazdaságpolitikája a multikat segíti a kisvállalkozók helyett. Volner János szerint szó sincs az ország felzárkóztatásáról.