Hetyke egyke

Számok nyelvén

2009. június 16., kedd 00:00

Mára bizonyítottá vált, amire évtizedek óta figyelmeztetnek a világ demográfusai. Vej Hszing-csu, a Csöcsiang egyetem professzora és munkatársai nemrég jelentették meg a kínai „egykepolitika” népesedésbeli hatásait kutató, nagy tömegeken végzett vizsgálataik eredményeit. Eszerint a hivatalos politika hatására „megjelent a szemünk előtt egy többségében férfiakból álló nemzedék, és már semmit sem tehetünk a baj megelőzéséért”, idézi a kutatókat a The New York Times. Bár már régóta köztudott, hogy az egyetlen gyermek engedélyezése arra sarkallja a kínai házaspárok többségét, hogy a kultúrájukban „értékesebbnek” tartott fiút neveljenek fel, a kínai kormányzat tavaly bejelentette, hogy a politikát még legalább egy évtizedig fenntartja.

1,3 milliárd
ember élt Kínában 2005. január elején. Az ország súlyosbodó szociális, gazdasági és környezeti gondjai miatt harminc éve vezették be az egygyermek-politikát. Az intézkedés következtében a több gyermeket világra hozó családokat anyagi hátrány éri az élet számos területén. Gyakran büntetést kell fizetniük, kizárhatják őket a szociális juttatásokból, és a munkahelyükön sem kaphatnak fizetésemelést.

250 millió
gyermek nem született meg – a hivatalos becslés szerint – a szabályozás 1979. évi bevezetése és 2000 között. Főképpen a túlnépesedett városokban tartatják be szigorúan a törvényt. Vidéken esetenként engedélyezik a második gyermek vállalását, ha az első lány volt vagy szellemileg, testileg sérülten született. A második gyermek születése előtt általában három-négy éves várakozást írnak elő.

1,1 millióval
több fiú született 2005-ben, mint lány, áll a most megjelent tanulmányban. A húszévesnél fiatalabb korosztályban 32 milliós többségben voltak a fiúk. Kínában hagyományosan nagy becsben tartják a fiúkat, a nyugdíjrendszer elégtelensége miatt gyakran a férfi utódok tartják el idős szüleiket. Sok családban ezért mindent megtesznek annak érdekében, hogy fiuk szülessen. Az eltolódott nemi arányért főképpen a lány magzatok szelektív abortusza a felelős, de gyakori a lány újszülöttek szülés utáni magára hagyása vagy meggyilkolása is.

126
fiúra jut 100 lány az egy–négy évesek korcsoportjában a kutatók szerint, akik felmérésüket a 2005-ös népszámlálás adataira alapozták. Első látásra furcsa módon azokban a tartományokban a legnagyobb a fiúdominancia, ahol engedélyezik a második gyermeket, ha az első lány. Ez nem meglepő, hiszen az engedményt éppen azért hozták, mert ezekben a tartományokban a legerősebb a fiú utód iránti vágy az emberekben. Így szinte minden családban születik fiú.

3
gyermekkel, átlagosan 5,9-ről 2,9-re csökkent az egy családban nevelkedő gyermekek száma 1970 és 1979 között (az egykepolitika bevezetése előtt!) Kínában. Az életkörülmények megváltozásának hatására az emberek kényszer nélkül is kevesebb gyermeket vállaltak. A politika életbelépése után a fertilitás csökkenése lelassult, 1995 óta nagyjából 1,7 gyermeket vállalnak a kínai házaspárok. Feltételezhető tehát, hogy az ország népessége természetes módon is stabilizálódott volna.

A szerkesztő ajánlja

Kerekes Zsolt

„Orbán Viktor tisztában van vele, hogy nagyobb valószínűséggel veszíteni fog”

Az elégtétellel való fenyegetés azt mutatja, a választás utánra is ki van tűzve a feladat: összetartás, ellenállás, visszavágás.

Grimm Balázs

Egy édesanya és az ő halálos beteg kisfia, akiket magára hagyott az állam

Az olcsó gyógyszereket megkapják támogatottan, a drágákat nem, miközben 74 ezer forintból próbál megélni a kis család.

Stier Gábor

Theresa May és a Nyugat sokat segített Putyinnak

Komoly reformokra a széles körű felhatalmazás ellenére sem nagyon számít a lapunk által megkérdezett politológus, Ilja Grascsenkov. Interjú.

Ficsor Benedek

Távolodás a politikától: a konszolidálódó MMA a Fekete-korszak után

Fekete György távoztával új korszak köszönt az akadémiára, de fiatalok nélkül hosszú távon bajosan működhet a köztestület.