Ilyen a koksz

Számok nyelvén

2008. augusztus 19., kedd 20:47

Egy minap nyilvánosságra hozott vizsgálat eredményeiből kiderült, hogy az eritropoetin (EPO – széles körben használt doppingszer) laboratóriumi kimutatása bizonytalan lehet. Carsten Lundby, a Koppenhágai Izomkutató Központ munkatársa nyolc egészséges embernek adott EPO-t. Vérmintáikat ezután elküldte két független laboratóriumnak, amelyek a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) számára is végeznek doppingvizsgálatokat, EPO-tesztet kérve tőlük. A két laboratórium eredményei jelentősen különböztek egymástól, jelentette a New Scientist magazin. Az EPO-kezelés kezdeti szakaszában levett vérmintákról az egyik labor például megállapította, hogy mindegyik pozitív volt, a másik, egy kölni intézet viszont mindegyiket negatívnak találta. Utólag e laboratórium tiltakozott a vizsgálat szerinte csúsztató állításai miatt. Lundby mérlegelte, hogy eredményeit a Tour de France és az olimpia előtt nyilvánosságra hozza-e, hiszen ezzel akár bátorítást is adhat a csaló sportolóknak a doppingolásra, végül a publikáció mellett döntött.

104
évvel ezelőtt, az 1904-es Saint Louis-i olimpia maratonifutó-bajnoka, Thomas Hicks volt talán a modern kori sport első doppingoló versenyzője. Segítői a verseny alatt két milligramm sztrichnint és némi brandyt adtak neki erősítésképpen. (Vetélytársa, Fred Lorz sem volt esélyes a fair play díjra. A táv első 14 kilométerét lefutotta, majd autóba szállt, és az utolsó 8 kilométerre csatlakozott újra a versenyhez. A bírák észrevették a csalást.)

4–6 millió
vörösvértest található a felnőtt emberek vérének egy mikroliterjében. A vörösvértestek felelősek az oxigén szállításáért. Minthogy az izomműködéshez is oxigénre van szükség, ha növeljük a vörösvértestek számát, megnövekedett teljesítményre számíthatunk. Az eritropoetin természetes emberi hormon, amelyet a máj és a vesék állítanak elő, és a csontvelőben serkenti a vörösvértestek képződését, így növelve a vér oxigénszállító képességét.

3
nap alatt kiürül a szintetikus EPO a szervezetből, ezért rendkívül nehéz a kimutatása. A dopping kiürülése után hatása még hetekig érezhető. Az EPO-t
könnyű összetéveszteni más vegyi anyagokkal, amelyek természetesen is megtalálhatók az ember vizeletében. Egy belga triatlonista, Rutger Beke 2005-ben sikeresen fellebbezett doppingolás miatt kirótt eltiltása ellen. Állítása szerint a levett minta beszennyeződött, és amit találtak, az nem EPO, hanem egy tőle megkülönböztethetetlen fehérje volt.

3559
kilométer volt a Tour de France francia kerékpáros- körverseny össztávja 2008-ban, amelyet 21 szakaszban teljesítettek a versenyzők. Egy szakasz átlagos hossza 170 kilométer volt. Egyetlen EPO-vizeletvizsgálat 400 dollárba kerül, így a 180 induló versenyző egyszeri vizsgálata 72 ezer dollárba kerülne, és a teszteket a gyors kiürülés miatt meg kellene ismételni két-három naponta.

4-en
így is lebuktak doppingolással az idei versenyen. Köztük volt az olasz Riccardo Ricco is, akit csapata – amely ezután távozott a versenyről – azonnal kirúgott. (A csapat szponzora ezután bejelentette, kivonul a profi-kerékpársport finanszírozásából).

5
versenyzőt értek doppingvétségen a tavalyi Tour de France idején, a versenyt megelőzően pedig négy korábban sikeres kerékpárosról derült ki, hogy tiltott szereket használtak. Tavaly a doppingbotrányok naponta követték egymást, aminek hatására a német ARD és ZDF tévétársaságok beszüntették közvetítéseiket a versenyről.

A szerkesztő ajánlja