Innováció vagy halál

Kórlap

2009. június 23., kedd 00:00

A pénzügyi válság közvetve az elmúlt évtizedben megrekedt amerikai tudományos kutatás és fejlesztés miatt alakult ki, írja a Business Week június 3-i számában Michael Mandel, a lap vezető közgazdásza. E hipotézis első hallásra meglepő, hiszen Amerikát hagyományosan a legfejlettebb ipari államnak és így a világ technológiai fejlődését hajtó motornak tekintjük. Ez a szerző szerint csak látszat. Bár az információs technológia látványos fejlődésen ment át az elmúlt években – az interneten telefonálunk, tartjuk a kapcsolatot valóságos és virtuális ismerőseinkkel, és néhány másodperc alatt hozzájuthatunk az információhoz, amelyre korábban hetekig kellett várni, míg a könyvtárközi kölcsönzéssel megigényelt könyv megérkezett –, az új találmányok hatása mégsem mutatkozik meg az ország gazdasági helyzetében.
Tíz évvel ezelőtt számos új találmány került a figyelem középpontjába, amelyektől azt várták, hogy rövid időn belül hatalmas hasznot hajtanak, alapvetően megváltoztatva életünket. A várt fellendülésben reménykedve milliók vettek fel hitelt, amelyet az ígéreteknek híven emelkedő fizetésből terveztek törleszteni. Ilyen találmányok voltak a génterápián alapuló gyógyszerek, miniatürizált gépek garmadája, mesterséges szövetek és maga az internet. Többségük messze nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, illetve végül a kiszervezett gyártás miatt Ázsiában, leginkább Kínában teremtett munkahelyeket és profitot. Az Egyesült Államok külkereskedelmi mérlege romlott, az export a bruttó hazai termék (GDP) tizenegy százalékán stagnált 2006-ban, de a behozatal évi 2,7 százalékkal növekedett.
Az innovációs ágazat mélyrepülése a terület vállalatainak tőzsdei szereplésén érhető tetten igazán. A Standard & Poor pénzügyi elemzőcég felmérése szerint a gyógyszeripari és biotechnológiai cégek részvényárfolyamát összesítő index harminckét százalékkal, az informatikai cégeket tömörítő index pedig huszonkilenc százalékkal esett 1998 vége és 2007 vége között (jó fél évvel a pénzügyi válság kirobbanását megelőzően). A másik intő jel az lehetett volna, hogy az egyetemek természettudományos, technológiai szakjairól kikerült végzősök munkabére nemhogy nem emelkedett (amely egy fellendülő kutatási környezetben elvárható lett volna), de 2,8 százalékkal csökkent. A gyógyszeripar termékei sem teljesítettek jól. Az egészségiparba áramló milliárdok ellenére alig javult a 65 éven felüliek halálozási rátája.
Az új találmányok ipari hasznosulása bizonyos esetekben nem maradt el, csupán több időt vett igénybe a kereskedelmi siker, mint azt a tíz évvel ezelőtti irracionálisan felfokozott hangulatban várták. Talán ezt a sémát követi a massachusettsi Organogenesis vállalat története is, amely 1998-ban a világon elsőként dobott piacra egy szert, amely az élő bőrt volt képes pótolni. A termék azonban nem lett sikeres, mert túl drága volt, és gondot okozott a szállítása. A cég csődbe ment, befektetők jöttek-mentek. Mára sikerült letörni a költségeket és megoldani a logisztikai nehézségeket, így napjainkban a gyógyszer évi húszszázalékos forgalomnövekedést produkál.
Sok közgazdász szkeptikus azzal kapcsolatban, hogy az innovációs szektor gyenge teljesítménye milyen szerepet játszott a krízis kialakulásában. Mandel szerint bármi is váltotta ki végső soron a gazdasági recessziót, a kutatás és a fejlesztés felfutása mindenképpen elősegítheti az újbóli ipari fellendülést. Ahogy a múltban sem, úgy most sem várható azonban, hogy egyetlen iparág fejlődése az egész gazdaságot növekedési pályára állítja, így fontos, hogy az informatikai szektor mellett a valóságos termékeket előállító ágazatok is sikeresek legyenek.
(M. Cs.)

A szerkesztő ajánlja

Ficsor Benedek

Távolodás a politikától: a konszolidálódó MMA a Fekete-korszak után

Fekete György távoztával új korszak köszönt az akadémiára, de fiatalok nélkül hosszú távon bajosan működhet a köztestület.

Makrai Sonja, Ficsor Benedek, Vékony Zsolt

Hagyjuk tönkremenni az egyik legnagyobb építészünk műveit

Bierbauer (Borbíró) Virgil irányítása mellett épült újjá Budapest a második világháború után, ma mégis csupán két fő műve őrzi emlékét.

Lukács Csaba

Egy éjszaka a bécsi migránshotelben

Sötétedés után sétáltunk az osztrák főváros azon kerületében, ahol Lázár János fényes nappal is csak halkan mert beszélni.

Kósa András

„Maffiaállamban élünk, erre kellett rájönnünk az elmúlt hetekben”

Szlovákiában mélyreható és a jelek szerint pozitív változások indulhatnak Ján Kuciak újságíró meggyilkolása következtében.