Janus-versek dalos reneszánsza Pécsett

2008. december 21., vasárnap 22:54

A pécsi egyházmegye jövőre ünnepli ezeréves fennállását, az eseményre készülve az idén – harmadik alkalommal – temették el Janus Pannoniust, az egykori pécsi püspököt, humanista költőt. Az egyházmegye által megrendezett adventi ünnepségen a bazilikában mutatták be kedden azt a CD-t, amely Janus Pannonius megzenésített verseit tartalmazza.
A Reneszánsz év eseményeihez kapcsolódva régi magyar zenét szerető művészek közösen alkották meg azt az új korongot, amelyet kedden mutattak be a pécsi székesegyházban. A Janus-verseket magyarul és latinul feldolgozó több mint harminc zenész több száz fős közönségnek adta elő a XV. századi humanista költő szerzeményeit.
A neves, sokak által ismert zenészek sorát a koncerten a pécsi Szélkiáltó együttes nyitotta, majd a zenekart Huzella Péter követte,  majd a szintén népszerű Kaláka folytatta.
A bazilika hűvös főhajója pedig lassan megtelt a népies hangzásvilágból is merítő és reneszánsz hangulatot idéző dalokkal Kátai Zoltán, Kobzos Kiss Tamás, a Misztrál, a Sebő együttes, Tolcsvay Béla előadásában, illetve a szintén a CD-n közreműködő Musica Historica együttes vezetője, Csörsz Rumen István által előadott darabokkal.
Pannónia költőfejedelmét, a pécsi püspököt először 1472-ben temették el. Nyughelyét ötszáz évvel később találták meg a székesegyház altemplomában. Az idén a pécsi bazilikában újratemették a püspök-költő földi maradványait.

A szerkesztő ajánlja

Makrai Sonja, Ficsor Benedek, Vékony Zsolt

Hagyjuk tönkremenni az egyik legnagyobb építészünk műveit

Bierbauer (Borbíró) Virgil irányítása mellett épült újjá Budapest a második világháború után, ma mégis csupán két fő műve őrzi emlékét.

Lukács Csaba

Egy éjszaka a bécsi migránshotelben

Sötétedés után sétáltunk az osztrák főváros azon kerületében, ahol Lázár János fényes nappal is csak halkan mert beszélni.

Kósa András

„Maffiaállamban élünk, erre kellett rájönnünk az elmúlt hetekben”

Szlovákiában mélyreható és a jelek szerint pozitív változások indulhatnak Ján Kuciak újságíró meggyilkolása következtében.

Hajdú Péter

„Mi vagyunk a legerősebb ellenzéki párt”

A kormány gazdaságpolitikája a multikat segíti a kisvállalkozók helyett. Volner János szerint szó sincs az ország felzárkóztatásáról.