Janus Pannonius a legjobbak húrjain

2008. október 25., szombat 21:14

Janus Pannonius-lemezen dolgozik kilencedmagával a Misztrál. Az albumon – amely várhatóan karácsonyra jelenik meg – a Kaláka, a Sebő együttes, a Szélkiáltó, Huzella Péter, Kátai Zoltán, Kobzos Kiss Tamás, a Vagantes Trió, a Musica Historica, Tolcsvay Béla és a Misztrál zenél majd.
Áprilisban egy barátunk felkeresett azzal az ötlettel, hogy készítsünk egy Janus Pannonius-lemezt, de mivel még az idén, a reneszánsz évben kellett volna befejeznünk, nem tudtuk felelősséggel vállalni, hiszen a rendelkezésünkre álló idő nem lett volna elegendő ahhoz, hogy kellőképpen elmélyüljünk a témában. Ugyanakkor abban egyetértettünk, hogy ha valaki készít egy ilyen lemezt, három-négy dal erejéig mi is szívesen kivesszük a részünket belőle. Végül úgy alakult, hogy a szervezés rám hárult, s összesen tíz együttest sikerült bevonni a munkába – mondta el Török Máté, a Misztrál tagja.
A lemezen 20 dal, összesen 23 Janus Pannonius-vers szerepel majd, ezek nagy része epigramma, de van köztük elégia is. A CD, amelynek borítóját Orosz István tervezi, várhatóan karácsonyra jelenik meg, s a tervek szerint valamivel később egy Janus Pannonius-honlap is napvilágot lát Jankovits László egyetemi tanár előszavával, Békés Enikő Janus-bibliográfiájával, valamint Szentmártoni Szabó Géza Janus-ábrázolásokhoz kapcsolt rövid tanulmányával. A honlap irodalmi szerkesztését Sudár Annamária előadóművész, a fővédnökséget pedig Monok István, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója vállalta el. – Ki egy, ki két, ki három dallal szerepel a lemezen, de olyan is előfordul, hogy közreműködünk egymás szerzeményeiben – mondta Török Máté.
– Nem mindig törekedtünk arra, hogy a zenén is átüssön az időmértékes verselés, és kicsit aggódtam is amiatt, hogy lesz-e közös íve a lemeznek, hiszen tíz együttes tíz különféle stílust hozott magával, de   úgy tűnik, végül teljes egésszé áll majd össze az anyag.

A szerkesztő ajánlja

Makrai Sonja, Ficsor Benedek, Vékony Zsolt

Hagyjuk tönkremenni az egyik legnagyobb építészünk műveit

Bierbauer (Borbíró) Virgil irányítása mellett épült újjá Budapest a második világháború után, ma mégis csupán két fő műve őrzi emlékét.

Lukács Csaba

Egy éjszaka a bécsi migránshotelben

Sötétedés után sétáltunk az osztrák főváros azon kerületében, ahol Lázár János fényes nappal is csak halkan mert beszélni.

Kósa András

„Maffiaállamban élünk, erre kellett rájönnünk az elmúlt hetekben”

Szlovákiában mélyreható és a jelek szerint pozitív változások indulhatnak Ján Kuciak újságíró meggyilkolása következtében.

Hajdú Péter

„Mi vagyunk a legerősebb ellenzéki párt”

A kormány gazdaságpolitikája a multikat segíti a kisvállalkozók helyett. Volner János szerint szó sincs az ország felzárkóztatásáról.