Jászfényszaru Mindenszentek-temploma

Rejtőzködő Magyarország

2009. március 17., kedd 00:00

Jászfényszaru Mindenszentek-templomaJászfényszaru hatezer lakosú város Hatvantól tíz kilométerre délre, a Zagyva bal partján. Egyike volt a XIII–XIV. században gyökerező területi és közösségi autonómiát élvező tizennyolc kiváltságos jászsági településnek, közülük a legnyugatabbi fekvésű. Neve viszonylag későn szerepel írásban, először – Fennuszaru formában – egy 1433-ban kelt királyi oklevélben; jelentése nem eléggé tisztázott, talán a (homok)föveny és a szarv (alakú földterület) szavak összetétele. Károly Róbert király 1323. évi kiváltságlevelében – a jászok hadi érdemeinek elismeréséül – szabad bíró- és kapitányválasztásra jogosította fel a Berény körül lévő szállások népét, köztük bizonyára Fényszaru lakóit is. 1333-ban és 1335-ben már Sándor jász kapitány neve is szerepel a periratokban, 1366-ban pedig az árokszállási jászok keverednek jogvitába a mátraaljai községek legelőinek használata miatt.
Fényszaru és a Felső-Jászság egyetlen, legalább részleteiben fennmaradt középkori építészeti emléke a helység plébániatemploma. Tekintélyes méretű építmény barokkos külsővel, alaprajzában és tömegében azonban tisztán a gótika ismérveivel. Hossztengelye nyugat–keleti irányú, szentélye a nyolcszög három oldalával záródik, alig szélesebb hajójával együtt megőrizte az eredeti, szabályszerű arányokat is. Támpilléreinek rendje szerint a hajót négy-, a szentélyt kétszakaszos keresztboltozattal fedték le az 1400-as évek utolsó harmadában, gyaníthatóan a jászberényi ferences templom építését 1472-ben befejező mesterek közreműködésével. Selmeczi László régész 1999-ben, a templom melletti tér vizsgálatakor feltárta a település szintén XV. századi temetkezéseinek emlékeit.
A törökök elől elmenekült fényszarusiak 1631-ben merészkedtek vissza. Lassan és nehezen, a nagykőrösi katolikusok segítségével tették újra használhatóvá romos templomukat (1643-ra), ám az 1686 utáni felszabadító háború alatt megint romba dőlt az épület. 1699-ben a vizitáló egri prelátus csak egy fából készült ideiglenes egyházat írt össze a településen. Ám 1702-re elkészült a megújított, Mindenszentek titulusú plébániatemplom, a bécsi udvar azonban ugyanebben az évben – a fegyverrel szerzett terület jogán – az egész Jászságot eladta a Német Lovagrendnek. II. Rákóczi Ferenc szabadságharca idején (1703–1711) az ősi kiváltságaikat féltő jászok csatlakoztak a Habsburg-ellenes küzdelemhez; 1719-ben újra kivívták a szabad kapitány- és bíróválasztás jogát, de 1745-ben mégis csak pénzzel váltották meg a szabadságukat a lovagrendi földesuraktól. Ez volt a híres redemptio, a jászok jogainak önkéntes és végleges visszavásárlása.
Jászfényszaru lovasai is Rákóczi táborába vonultak, de végül Mária Terézia jogi intézkedésének köszönhették sorsuk jobbra fordulását. A királynő befolyása megmutatkozik a Jászság, így Fényszaru XVIII. századi katolikus hitéletének és építkezéseinek felvirágzásán: a hívek nagy száma miatt 1759-ben már bővíteni kellett a templomot az északi mellékhajóval. Ugyanekkor boltozták át a főhajót és a szentélyt, majd 1768-ban a harangtorony átépítése került sorra. A magyarokat kedvelő és régi hagyományaikat tisztelő uralkodó idején készültek a torony nyugati sarkait díszítő, Szent Istvánt és Szent Lászlót ábrázoló kőszobrok.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.