Kafkai történet a Népligetben

2008. november 25., kedd 20:51

Szeptembertől hiába próbált bejutni a közönség a Lézerszínház előadásaira, a kapuban közölték az érdeklődőkkel, az előadás elmarad. A Planetárium másik üzemeltetője, a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat ugyanis lekapcsoltatta az áramot. Ma este ismét lesz előadás – a próbák elmaradása miatt Bartók Concertója helyett a színház a Best of című válogatást mutatja be.
Kafka regényébe illő történet zajlott az elmúlt hónapokban a Népligetben. A Planetárium másik üzemeltetője, a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) szeptember 10-én az elmaradt közüzemi költségekre hivatkozva lekapcsoltatta az áramot, így a Lézerszínházban nem tudtak előadásokat tartani. A Lézerszínházat működtető Multimédia Stúdió Művészeti Egyesület ugyanakkor állította, eddig is fizetett, ám mivel állítása szerint nem kapott számlát, a rezsiköltséget letétbe helyeztette.
Ma ismét lesz áram a Lézerszínház előadásán, a kőbányai önkormányzat jegyzője ugyanis határozatban kötelezte a TIT-et, hogy a Lézerszínház előadásainak megtartását ne akadályozza, a Planetárium kupolatermének használatát tegye lehetővé, továbbá az áramszolgáltatást állítsa helyre. A jegyző a jövőre nézve eltiltotta a TIT-et a birtoksértő magatartás megismétlésétől.
Az üzemeltető Multimédia Stúdió és a színháznak helyet adó Planetárium között 2005 februárjáig együttműködési szerződés volt érvényben, de azt akkor a Planetárium új tulajdonosaként fellépő TIT indok nélkül felbontotta. A Multimédia Stúdió ekkor bírósághoz fordult a tulajdonosi viszonyok tisztázásáért. A bíróság idén nyáron kimondta, hogy érvénytelen a TIT szerződésfelmondása, az ítélet ellen a TIT fellebbezést nyújtott be.

A szerkesztő ajánlja

Makrai Sonja, Ficsor Benedek, Vékony Zsolt

Hagyjuk tönkremenni az egyik legnagyobb építészünk műveit

Bierbauer (Borbíró) Virgil irányítása mellett épült újjá Budapest a második világháború után, ma mégis csupán két fő műve őrzi emlékét.

Lukács Csaba

Egy éjszaka a bécsi migránshotelben

Sötétedés után sétáltunk az osztrák főváros azon kerületében, ahol Lázár János fényes nappal is csak halkan mert beszélni.

Kósa András

„Maffiaállamban élünk, erre kellett rájönnünk az elmúlt hetekben”

Szlovákiában mélyreható és a jelek szerint pozitív változások indulhatnak Ján Kuciak újságíró meggyilkolása következtében.

Hajdú Péter

„Mi vagyunk a legerősebb ellenzéki párt”

A kormány gazdaságpolitikája a multikat segíti a kisvállalkozók helyett. Volner János szerint szó sincs az ország felzárkóztatásáról.