Kártérítés jár az elhúzódó perért

Nem sérülhet a tisztességes eljáráshoz való jog · Az ügyek kilencven százalékát egy éven belül lezárják

2002. augusztus 10., szombat 01:00

Jövő január elseje után a hazai rendelkezések szerint is kártérítés jár majd azoknak, akiknek az ügyében a bíróság nem hoz ésszerű időn belül ítéletet, illetve megsérti a feleknek a per tisztességes lefolytatásához fűződő jogát – tudta meg lapunk. A jogszabály összhangban van egy friss, a magyar államot elmarasztaló strasbourgi döntéssel. Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) felmérése szerint nem jellemző a perek elhúzódása. Kilencven százalékukat a bíróságok egy éven belül lezárják.
Egy kártérítési per elhúzódása miatt elmarasztalta a magyar államot Strasbourgban az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB). A csokonyavisontai panaszos beadványa nyomán a strasbourgi bíróság megállapította: a viszonylag kis jelentőségű ügyben 1991 áprilisától 1998 júniusáig folyó per indokolatlanul hosszúra nyúlt, a magyar igazságszolgáltatás megsértette az európai emberi jogi egyezmény méltányos és igazságos eljárásra vonatkozó cikkelyét – tudatta a Népszabadság. Az egyezmény megsértése miatt tíz év alatt hatszor marasztalták el a magyar államot.
A most hozott, hatodik döntés nyomán a kérelmezőnek jelentős (a pontos összeget az érintett nem hozta nyilvánosságra) kártérítést is kell kapnia.
Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács felmérése szerint mindazonáltal nem a perek elhúzódása jellemző a magyar igazságszolgáltatásra. Az ügyeknek több mint a kilencven százalékát a bíróságok egy éven belül lezárják, a két esztendőnél hosszabb ideig tartó perek aránya pedig öt százalék alatt van, tavaly például a számuk nem érte el a tizenötezret.
Ám a statisztika nem vigasz sem azoknak, akiknek a maratoni per ideje alatt köddé válik az adósuk, sem azoknak, akiket bűncselekmény elkövetésével gyanúsítanak, és esetleg több időt töltenek előzetes letartóztatásban, mint amennyi az általuk elkövetett bűncselekményért egyáltalán kiszabható.
Kedvező változásokra mégis van remény. Az OIT lapunknak adott tájékoztatása szerint – a strasbourgi döntéssel összhangban – 2003. január elseje után a hazai rendelkezések szerint is kártérítés jár majd azoknak, akiknek az ügyében a bíróság nem hoz ésszerű időn belül ítéletet, illetve megsérti a feleknek a per tisztességes lefolytatásához fűződő jogát.
Ha viszont a per elhúzódásához a fél maga is hozzájárult, például az idézés ellenére nem jelent meg a tárgyaláson, és pusztán emiatt hosszabbodott meg a per tartama, nem számíthat majd kártérítésre.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.