Kenyai matematika

Intelligenciatörténet

2008. július 1., kedd 00:00

Mindannyian naponta használjuk az „intelligens” jelzőt, de az intelligencia fogalmának definiálása még a pszichológusok számára is kemény diónak bizonyul. A nyugati civilizációban leginkább azokat tekintik intelligensnek, akik kifinomult matematikai képességekkel bírnak, pontos a memóriájuk és gyorsan alkalmazkodnak a megváltozott körülményekhez. A kelet-ázsiai taoista bölcselet ezzel szemben az alázatot, saját magunk és környezetünk alapos ismeretét tekinti az intelligencia sarokkövének. Az Afrikában élő cseva törzs tagjai szerint pedig az intelligens ember a csoporton belüli harmónia és egyetértés érdekében, felelősségteljesen cselekszik, derül ki az intelligencia talán legismertebb kutatóinak, Anna Cianciolónak és Robert Sternbergnek Az intelligencia rövid története című munkájából. A jól ismert anekdota szerint a korai intelligenciateszteken az ázsiai és az afrikai emberek rendszeresen rosszabbul teljesítettek európai és észak-amerikai társaiknál. A teszt egyik feladata szerint egy háló nélküli teniszpálya ábráját megvizsgálva kellett az embereknek megmondaniuk, hogy mi hiányzik a képről. Ázsiában és Afrikában akkoriban a tenisz szinte ismeretlen volt. Az intelligenciafelfogás kulturális, földrajzi különbségei okán manapság kevés pszichológus gondolja úgy, hogy az eltérő kulturális hátterű emberek IQ-ja egyazon teszttel mérhető és összehasonlítható.
Az intelligencia méréséhez is távolságtartóan viszonyulnak a szerzők. Hosszan részletezik a különféle tesztek történetét, jellegzetességeit, és magát a tesztelést az iskolai tanulási képességek, a munkahelyi alkalmasság és az intelligencia kutatásának hasznos eszközeként mutatják be. Emellett azonban nem hunynak szemet azon vizsgálatok felett sem, amelyek kimutatták, hogy ezek a tesztek nem jelzik előre megfelelően az iskolai és a munkahelyi előmenetelt. Általában az elvont gondolkodási képességeket vizsgálják, de rejtve marad előttük sok, a mindennapi életben sikerességet biztosító ismeret, személyiségbeli tulajdonság. Sternberg korábbi munkájában kimutatta, hogy a kenyai gyerekek, bár gyengén teljesítenek az iskolai matematikaórákon, pontosan ismerik környezetük állat- és növényvilágát, a gyógyfőzetek receptjeit és törzsük hagyományait. Tehát mindent, amire életük során valóban szükségük lehet.
A könyv pontosan és meglehetősen szenvtelenül foglalja össze az intelligencia gyökerét kereső elméleteket. Gyakran kritikusan viszonyul a szerzők korábbi munkáihoz is, így nemcsak az érdeklődők találhatják érdekesnek, hanem hasznos kézikönyv lehet a téma szakértői számára is.
(Anna Cianciolo–Robert Sternberg: Az intelligencia rövid története. Corvina Kiadó, Budapest, 2008. Ára: 3200 forint)

A szerkesztő ajánlja

Makrai Sonja, Ficsor Benedek, Vékony Zsolt

Hagyjuk tönkremenni az egyik legnagyobb építészünk műveit

Bierbauer (Borbíró) Virgil irányítása mellett épült újjá Budapest a második világháború után, ma mégis csupán két fő műve őrzi emlékét.

Lukács Csaba

Egy éjszaka a bécsi migránshotelben

Sötétedés után sétáltunk az osztrák főváros azon kerületében, ahol Lázár János fényes nappal is csak halkan mert beszélni.

Kósa András

„Maffiaállamban élünk, erre kellett rájönnünk az elmúlt hetekben”

Szlovákiában mélyreható és a jelek szerint pozitív változások indulhatnak Ján Kuciak újságíró meggyilkolása következtében.

Hajdú Péter

„Mi vagyunk a legerősebb ellenzéki párt”

A kormány gazdaságpolitikája a multikat segíti a kisvállalkozók helyett. Volner János szerint szó sincs az ország felzárkóztatásáról.