Kérdéses a magyar lóverseny sorsa

Nem született döntés az új privatizációs pályázat kiírásáról

Dékány Lóránt

2008. február 25., hétfő 00:00

Bár egyik laptársunk tegnap azt állította, hogy a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács (NVT) szerdai ülésén eredménytelennek nyilvánította a Nemzeti Lóverseny (NL) Kft., a Magyar Lóversenyfogadás Szervező Kft., valamint a lóverseny- és bukmékeri fogadás koncessziós jogára kiírt privatizációs eljárást, az NVT sajtóirodáján lapunkkal azt közölték, semmiféle döntés nem született, a Népszabadság információi pedig tévesek. Ez már csak azért is érdekes, mert Vajtó Lajos, az NL egyik ügyvezető igazgatója úgy nyilatkozott a lapnak, hogy bízik egy új, gyors pályázatban. Vajtó megkeresésünkre elmondta, félreértésről van szó, hiszen ő nem értesült semmiféle döntésről, és csak annyit közölt: bízik abban, hogy a lóversenysport helyzete hamar megoldódik, akár ebben a kiírásban, akár egy újban.
Az eset azonban találgatásokra adhat okot. Hiszen az, hogy az új tender kiírásáról döntés még nem született, nem feltétlenül jelenti az erre vonatkozó szándék hiányát. Korábban a hét döntéshozóból álló testület egyik tagja a Magyar Nemzet kérdésére karcsúnak nevezte, hogy mindössze egyetlen pályázat érkezett a lovira. Bár szakértők szerint leginkább a kiírás bonyolultsága játszhatott közre abban, hogy a dokumentációt megvásárló négy aspiráns közül csak egy készítette el ajánlatát.
Amennyiben a tanács nem ír ki új pályázatot, úgy február végén döntenie kell arról, elnyerheti-e az alagi lóversenypálya tulajdonosa, Winkler Márton, az egyetlen ajánlat beadója a két céget és vele a lóversenyfogadás szervezésének jogát. Az NVT-nek azonban lehetősége van ezt a határidőt meghosszabbítani egyszer harminc nappal. Ha Winkler Márton pályázatát érvényesnek találja a döntéshozó bizottság, akkor egy kézben egyesülne gyakorlatilag az egész magyar lóversenysport, amely jelenleg folyamatos veszteséget termel.
A magánosítástól a hazai lósport felvirágzását, valamint a fogadás népszerűsítését várják. Utóbbi esetében a fogadóiroda-hálózat bővítését tartják a legfontosabbnak, jelenleg ugyanis országszerte csak 19 helyen lehet téteket tenni.

A szerkesztő ajánlja

Lázár Fruzsina

A magyar költőnő, akinek el kellett fojtania nőiességét, hogy sikeres lehessen

Nemes Nagy Ágnesnek még mostoha sors jutott. Vajon a mai írónők átveszik a hatalmat az irodalomban?

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.