Két újabb BKV-vezető lett gyanúsított

Balogh Zsolt volt vezérigazgató lehet a következő, aki idézést kap a nyomozóktól

,

2010. január 22., péntek 00:00

Regőczi Miklós volt és Bolla Tibor jelenlegi vezérigazgató-helyettest hűtlen kezelés miatt gyanúsítottként hallgatta ki tegnap a rendőrség a BKV-s nyomozásban. A gyanú szerint ők a felelősek azért, hogy az MSZP-s Hagyó Miklós sajtósa, Horváth Éva munkavégzés nélkül kaphatott több tíz millió forintot. Eközben lapunk értesülései szerint Balogh Zsolt egykori megbízott vezérigazgató lehet a következő gyanúsított.
Tíz és fél millió forint vagyoni hátrányt okozott a BKV-nak, és súlyosan megszegte vagyonkezelési kötelezettségét a gyanú szerint Regőczi Miklós korábbi értékesítési és kommunikációs vezérigazgató-helyettes, amikor a tényleges munkát nem végző Horváth Éva részére különböző juttatásokat és munkabér-kifizetést engedélyezett – erősítette meg tegnap Tafferner Éva, a BRFK szóvivője. A nyomozók Regőczi mellett Bolla Tibor jelenlegi gazdasági vezérigazgató-helyettest is hűtlen kezelés megalapozott gyanújával hallgatták ki Hagyó Miklós (MSZP) volt főpolgármester-helyettes kommunikációs főtanácsadója párhuzamos BKV-s foglalkoztatása ügyében. A rendőrségi tájékoztatás szerint Regőczi Miklós és Bolla Tibor is megtagadta a vallomástételt, mindketten panasszal éltek a gyanúsítás ellen, és mindketten szabadlábon védekeznek.
Bolla közölte: a rendőrség azért hallgatta meg, mert felmerült a gyanú, hogy köze lehetett a kifizetésekhez. – Ugyan nem tettem vallomást, de tisztáztam magam a rendőrségen, a gyanúsítás ellen pedig panaszt tettem. Valójában később jöttem a céghez, mint Horváth Éva, és miután kiderült az ügy, én írtam alá a felmondását, de semmiféle kifizetést nem engedélyeztem – fűzte hozzá. Helyettese mellett Kocsis István vezérigazgató is kiállt, kiemelve: töretlen a bizalma iránta, Regőczitől pedig már rég megvált.
Információink szerint az ügy következő gyanúsítottja Balogh Zsolt korábbi megbízott vezérigazgató lehet, aki 2008-ban, a legtöbb botrányos kifizetés idején vezette a vállalatot, majd tavaly vezérigazgató-helyettesként hagyta el a süllyedő hajót a végkielégítési botrány kirobbanása után. A Hagyó Miklós emberének tartott Balogh írta alá például Szalainé Szilágyi Eleonóra volt BKV-s személyzeti vezető továbbfoglalkoztatási szerződését, és számos nagy összegű, gyanús végkielégítést. Úgy tudjuk, a BKV-nál több szálon futó nyomozás előrehaladtával Regőczi Miklós, a Hagyó embereként elhíresült volt székesfehérvári MSZP–SZDSZ-es képviselő, akit tavaly neveztek ki a fővárosi midibuszpályázatnál is szerepet játszó Eurobus-Invest Zrt. vezérigazgatójává, gyanúsított lehet a sokmilliárdos tanácsadói szerződések ügyében is. Sajtóhírek szerint szintén gyanúsítottként hallgathatják ki azt a személyt, aki esetleg közbenjárt azért, hogy Horváth Évát azután is foglalkoztassák a BKV-nál sajtósként, hogy Hagyó Miklós volt főpolgármester-helyettes szóvivője lett. A gyanú szerint Horváth ekkortól már nem járt be a BKV-hoz, de a fizetését felvette.
A BRFK múlt hét szerdán, Szalainé Szilágyi Eleonóra őrizetbe vételekor jelezte, további gyanúsítások várhatók. Pénteken Horváth Évát hallgatták ki gyanúsítottként. Szalainé Szilágyi Eleonóra 86 milliós végkielégítést utalt ki magának jogosulatlanul, ezért különösen nagy értékre elkövetett csalással gyanúsítják. Horváth Éva munkavégzés nélkül vett fel 24 milliós fizetést, ezért bűnsegédként elkövetett hűtlen kezeléssel gyanúsítják. Vesztegetéssel gyanúsítják Sziebert Györgyöt, a BKV volt jogi igazgatóját, akit tetten értek tízmillió forint kenőpénzt átvételekor. Az ügynek Sziebert mellett Rényi-Vámos Krisztina, a Budapest Airport korábbi jogi igazgatója és három további személy is gyanúsítottja.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.