Kínos ügyek, helyben toporgó nyomozások

Pilhál Tamás

2010. január 10., vasárnap 00:00

Hosszú hónapok óta képtelen eredményt felmutatni a rendőrség számos olyan korrupciós ügyben (a MÁV Cargo eladása, méregdrága kormányszóvivői portál, MTV-székház értékesítése, állami vállalatok privatizációja), amelyek összességében sok milliárd forintos kárt okoztak az országnak. Van olyan nyomozás, amelyik már több mint egy esztendeje folyik, de a rendőrség mégsem bírt eredményt felmutatni.
Csigalassúsággal halad a nyomozás például a kétszázmillió forintot felemésztő kormányszóvivői portál ügyében, amelyben már tavaly szeptemberben (tizenöt hónappal ezelőtt) büntetőeljárást indított a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) hűtlen kezelés gyanújával. Gyanúsított azóta sincs, pedig a tényállás egyértelmű: a kancellária a piaci ár többszöröséért vásárolt informatikai eszközöket a Kormányszóvivő.hu internetes oldalhoz, amelynek telepítését negyvenezres óradíjért végezte egy cég. Részesedett az üzletből Gyurcsány Ferenc bukott miniszterelnök volt üzlettársa, Honti Pál egyik érdekeltsége is. Daróczi Dávid akkori kormányszóvivő azzal védte a védhetetlent, hogy a beszerzések jogszerűek voltak, és szerinte „leegyszerűsítő és laikus” a piaci árakkal való összehasonlítás.
Eközben a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) április óta vizsgálódik hűtlen kezelés gyanújával a Bábolna, a Mol, a Földhitel és Jelzálogbank, valamint a lóversenyfogadást szervező kft. privatizációja kapcsán. Kézzelfogható eredmény, gyanúsított itt sincs. A vizsgálat az Állami Számvevőszék jelentései alapján kezdődött, amelyek szerint az államot legkevesebb 15 milliárd forintos kár érhette a cégek eladásakor, 2004 és 2007 között.
Az NNI tavaly márciusban rendelt el nyomozást a MÁV Cargo eladása kapcsán befolyással üzérkedés bűntettének gyanújával. Gyanúsított azóta sincs. A rendőrség eddig semmilyen érdemi információt nem adott a nyomozásról, de azt még a vizsgálat kezdetén közölték: nemcsak a 102,5 milliárd forintos vételár érdekli őket, hanem az annak részét képező 1,8 milliárdos sikerdíj is, amelyet a Geuronet Bt. tehetett zsebre az adásvételhez nyújtott lobbizásért.
Immár tíz hónapja nyomoz a BRFK a Magyar Televízió régi székházának eladása, illetve az új székház bérlése kapcsán, hűtlen kezelés gyanújával. Ebben az ügyben Balsai István, a Fidesz jogi igazgatója is azt nehezményezte a napokban, hogy egy ilyen súlyú, fokozott ügyészi felügyelet mellett zajló nyomozás állásáról a hatóságoknak kötelességük lenne beszámolni. Bodnár Zsolt, a budapesti rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese azt közölte: februárig biztosan eltart a nyomozás, mert időigényes a bizonyítékok beszerzése, a szakértői jelentések elkészíttetése.

A szerkesztő ajánlja

Lázár Fruzsina

A magyar költőnő, akinek el kellett fojtania nőiességét, hogy sikeres lehessen

Nemes Nagy Ágnesnek még mostoha sors jutott. Vajon a mai írónők átveszik a hatalmat az irodalomban?

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.