Korall az olajban

2010. április 20., kedd 00:00

S Z Á M O K  N Y E L V É N
Egy hete balesetet szenvedett egy kínai teherhajó, a Sen Neng 1 az Ausztrália partjai mentén húzódó Nagy-korallzátony térségében. Bár nem olajszállító tankerről van szó, az üzemanyagnak használt gázolaj kiömlése így is a világ egyik legnagyobb természeti csodájaként számon tartott korallzátony érintett szakaszának teljes pusztulásával fenyeget. „A helyzet súlyos, és ennek megfelelően légi, vízi és szárazföldi forrásokat is mozgósítottunk – nyilatkozta a helyszínre érkező Anna Bligh, Queensland szövetségi állam miniszterelnöke. – A helyzet mindaddig súlyos marad, míg a hajón tátongó lék a törzs kettétörésével fenyeget. Mindent megteszünk, hogy csökkentsük a baleset következményeit.”

65 ezer

tonna szenet szállított a 210 méter hosszú, léket kapott hajó. Szombat este teljes sebességgel nekiütközött egy korallzátonynak, a baleset következtében felhasadt az üzemanyagtartálya.

1,14 millió
liter gázolajat raktározott üzemanyagként a Sen Neng 1. A kiömlő olaj a korall pusztulását okozza, hiszen e telepes élőlények rendkívül érzékenyek a mérgezésre. Jelenleg még csak szivárog az üzemanyag, amelyet a szakemberek vegyi anyagokkal igyekeznek semlegesíteni.

2
tengeri mérföld (3,7 kilométer) távolságra jutottak el az első olajfoltok egyetlen éjszaka alatt az első repülős felderítők megfigyelései szerint. A helyzetet súlyosbítja, hogy a kínai teherhajó gyenge minőségű gázolajjal üzemelt. Bár ez az üzemanyag olcsó, viszkózusabb az állaga, mint a minőségi olajnak, így a ragadós anyagtól nehezebb megtisztítani a beszennyeződött korallszirteket és állatokat.

2300
kilométernél is hosszabb a Nagy-korallzátony, amely több mint 3000 külön álló zátonyt, atollt és szigetet tartalmaz. A tengerek dzsungelének is nevezik, mert megszámlálhatatlanul sok tengeri élőlény él benne. A korallzátonyok a világtenger területének alig egy százalékát adják, mégis az ismert tengeri állatok és növények egynegyede él bennük, írja a Los Angeles Times.

14,5
kilométerre eltávolodott a hajó az engedélyezett hajózási útvonaltól, és eddig ismeretlen okból belépett a Nagy-korallzátonyt megóvni hivatott természetvédelmi területre. Ez a körülmény csak még aggasztóbbá teszi a helyzetet. Az ausztráliai környezetvédők attól tartanak, hogy hamarosan kettétörik a hajótörzs, és akkor nem lehet megakadályozni az egész üzemanyag kiömlését.

2 millió
turista látogat a Nagy-korallzátonyra minden évben, így a katasztrófa hatalmas gazdasági károkat is okozhat Ausztráliának a természetpusztítás mellett. A turisták az élővilág sokfélesége miatt keresik föl a 350 ezer négyzetkilométer területű (Németországéval megegyező nagyságú) területet. A térség 5000 puhatestű-, 1500 hal-, 215 madár-, 30 delfin- és bálna-, 14 kígyó- és hat teknősfajnak ad otthont, a LiveSience.com gyűjtése szerint. Ha a szennyezés nagy károkat okoz, az biztosan az idegenforgalom visszaesését hozza magával.

A szerkesztő ajánlja

Kerekes Zsolt

„Orbán Viktor tisztában van vele, hogy nagyobb valószínűséggel veszíteni fog”

Az elégtétellel való fenyegetés azt mutatja, a választás utánra is ki van tűzve a feladat: összetartás, ellenállás, visszavágás.

Grimm Balázs

Egy édesanya és az ő halálos beteg kisfia, akiket magára hagyott az állam

Az olcsó gyógyszereket megkapják támogatottan, a drágákat nem, miközben 74 ezer forintból próbál megélni a kis család.

Stier Gábor

Theresa May és a Nyugat sokat segített Putyinnak

Komoly reformokra a széles körű felhatalmazás ellenére sem nagyon számít a lapunk által megkérdezett politológus, Ilja Grascsenkov. Interjú.

Ficsor Benedek

Távolodás a politikától: a konszolidálódó MMA a Fekete-korszak után

Fekete György távoztával új korszak köszönt az akadémiára, de fiatalok nélkül hosszú távon bajosan működhet a köztestület.