Környezetismeret

Reprezentáció térképekben

2010. április 6., kedd 00:00

K Ö N Y V E S H Á Z
Nemhiába mellékelnek mindig grafikonokat, ábrákat a sok adatot feszített rendben tartalmazó írások mellé. A legtöbb ember a rajzokat látva hamarabb megérti az összefüggéseket, az arányokra, tendenciákra is tovább emlékszik. Ez nem meglepő, hiszen a kisebb-nagyobb oszlopok, körcikkek kézzelfogható, a valóságban is létező dolgok, a számok pedig csak absztrakciók. A térképekkel is ez a helyzet. Jól megszerkesztett térképen elhelyezett diagram, a tájegységek átgondolt színezése annyi információt képes közvetíteni az olvasónak, mint fejezetnyi szöveg. A Magyar Tudományos Akadémia Földrajztudományi Kutatóintézete (MTA FKI) gondozásában megjelent Hungary in Maps (Magyarország térképeken) című angol nyelvű kötet is telefonkönyvnyi adatot igyekszik emészthető formában az olvasók elé tárni. A könyv, amely egy atlaszsorozat legutóbbi darabja, bevallottan a teljesség igényével íródott, átfogó, hiteles képet kíván nyújtani hazánkról.
A kötet formátumát nehéz meghatározni. Rengeteg térkép van benne, több, mint az statisztikai kézikönyvtől elvárható lenne, viszont egy atlaszhoz képest hosszas leírások törik meg a térképek folyamát. A kiadvány vállaltan reprezentációs célokat szolgál. A szerzők Magyarország jelenlegi állapotát mutatják meg benne, az angol nyelvű szöveg pedig arra utal, hogy inkább a külföldi közönségre számítanak. A szöveg így sok helyütt az alapvető tényeket tartalmazza, kicsit az az érzése az embernek a fejezeteket olvasva, mintha általános iskolai környezetismeret-tankönyvet lapozgatna. Megtudhatjuk, hogy Magyarországon három mobiltelefon-szolgáltató működik, és hogy „a Balaton a legnagyobb állóvíz Közép-Európában, és nagyon fontos turisztikai célpont Magyarországon, csak Budapest előzi meg”.
A szerkesztők elképzelése szerint a Hungary in Maps a külföldön működő magyar nagykövetségeken tölti majd be igazi funkcióját, az ő közvetítésükkel jut el a Magyarországot megismerni vágyó olvasók kezébe. Hogy valóban megjöjjön a kedvük ahhoz, hogy Magyarországra látogassanak, talán érdemes lett volna néhány fotót is beilleszteni a kötetbe. A számos színes térkép, grafikon és táblázat közé ugyanis egyetlen fénykép sem fért be. Tartok tőle, hogy sokan túlságosan száraznak érzik majd a kiadvány stílusát.
Az atlasz létrehozását megelőző szakmai munka minden bizonnyal kifogástalan. A szerzők a legújabb rendelkezésükre álló statisztikai adatokra támaszkodtak, bár így is vannak térképek, amelyek nyolcéves adatokra hivatkoznak (például a tanyavilágot és a vallásosságot ábrázoló darabok). A térképek szerelmesei sok órát eltöltenek majd, miközben a könyvet lapozgatva próbálják kisilabizálni, hogy a Sebes-Körös vagy a Fehér-Körös átlagos vízhozama nagyobb-e (az előbbié 24,5, míg az utóbbié 23,9 köbméter másodpercenkét az országba való belépés helyén), vagy hogy az ország mely tájegységein lehet hozzáférni a mobilinternethez. Rajtuk kívül azonban a kötet leginkább a külföldi olvasóknak ajánlható, akik érdeklődnek Magyarország iránt, és szeretnének arról minél többet megtudni.
A könyv információnk szerint az MTA FKI könyvtárában kapható.
(Hungary in Maps. Szerk.: Kocsis Károly és Schweitzer Ferenc. Magyar Tudományos Akadémia, Földrajztudományi Kutatóintézet, Budapest, 2009. Ára: 5250 forint)

A szerkesztő ajánlja

Makrai Sonja, Ficsor Benedek, Vékony Zsolt

Hagyjuk tönkremenni az egyik legnagyobb építészünk műveit

Bierbauer (Borbíró) Virgil irányítása mellett épült újjá Budapest a második világháború után, ma mégis csupán két fő műve őrzi emlékét.

Lukács Csaba

Egy éjszaka a bécsi migránshotelben

Sötétedés után sétáltunk az osztrák főváros azon kerületében, ahol Lázár János fényes nappal is csak halkan mert beszélni.

Kósa András

„Maffiaállamban élünk, erre kellett rájönnünk az elmúlt hetekben”

Szlovákiában mélyreható és a jelek szerint pozitív változások indulhatnak Ján Kuciak újságíró meggyilkolása következtében.

Hajdú Péter

„Mi vagyunk a legerősebb ellenzéki párt”

A kormány gazdaságpolitikája a multikat segíti a kisvállalkozók helyett. Volner János szerint szó sincs az ország felzárkóztatásáról.