Közszolgálati Magyar Rádió: emeregy

Számos hallgató nem érti, mi az a zagyvaság a Kossuth név előtt

2007. szeptember 14., péntek 01:00

A Szent István-i örökség, a Haza a magasban, a nyelvi határok mind azt sugallják, hogy a külhoni magyaroknak is joguk van véleményt nyilvánítani a Budapesten működő közszolgálati rádiók műsorairól. Még akkor is, ha hamar a szemünkre vetik a nemmel szavazók, mi közünk van hozzá? Ha ismernék a nemzet történelmét, nem kérdeznék.
Mindig hittem a nyugati független elemzőknek, ma is nekik hiszek, amikor Magyarország siralmas gazdasági-pénzügyi állapotáról beszélnek. A volt szovjet blokk szocialistáinak sosem hittem, beleértve természetesen a Kádár-tanítványokat is, róluk lehetett tudni, hogy hazudtak Őszöd előtt, és hazudnak Őszöd után, egészen pontosan haláluk órájáig. Mert ezt tanulták a káderképzőkben, sokan közülük otthon is, a munkahelyen szintén, különösen, ha a pártnál vagy a KISZ-nél voltak alkalmazottak. Szóval hiába próbálták szédíteni a lakosságot: dübörög a gazdaság, lendületben az ország… – sokan tudtuk, hazugság az egész kormányprogram. Melynek nyomán nemcsak a gazdaság züllik, hanem a kultúra is. Egyebek mellett annak olyan fontos intézménye is, mint például a közszolgálati rádió. Egy jó hete a Kossuth rádió például így jelentkezik be kötelezően: „Emeregy, Kossuth rádió, Budapest”. Valamivel ritkábban, de naponta sokszor, pedig így: „Emeregy, Kossuth rádió, Budapest – a szavak ereje”. Számos hallgató nem érti, mi az a zagyvaság a Kossuth név előtt.
A rádió vezetősége – az elnök szerint – úgy akarta hangsúlyozni a közszolgálatiságot, hogy a Kossuth név elé odabiggyesztette a Magyar Rádió 1-ből rövidített MR1-et, kiejtve: emeregy. Egyébként az egyet eggynek kell ejteni. Ezzel a szükségtelen okoskodással az illetékes ludasok ártottak a Kossuth név ragyogásának, ugyanis a hangsúly a fölösleges töltelék miatt most már nem csupán a közkedvelt történelmi személy nevére esik. Állítólag Petőfi és Bartók is megkapta a magáét. Erre azt mondta az épeszű magyarországi és külhoni magyar: ne csodálkozz, ezek már Árpádba is belekötöttek azzal, hogy egybemossák emlékét a nyilasokéval.
Jó néhány évvel ezelőtt, amikor még Kondor Katalin volt a Magyar Rádió elnöke, és öröm volt rádiózni, Udvarhelyen egy tucatnyi munkatárs az ő vezetésével igencsak szép terveket állított össze helybeli kollégák bevonásával, hogy rólunk is szóljanak hírek, műsorok. Eleinte észlelhető volt a nekibuzdulás, aztán alábbhagyott a lelkesedés. Ma pedig ott tartunk, hogy az „emeregy” rádióban, ahol a szavaknak már rég nincs ereje, hamarább hallunk hírt például két részeg összeverekedéséről, mint valamilyen kulturális eseményről.
A bejelentkezés az emereggyel és a szavak erejével rövid idő alatt elkopottá, üressé, semmitmondóvá vált, a régi szünetjelt száműzték (Éljen a magyar szabadság…), a híradók unalmasak, monotonok (mert mindent egy személy mond), a legjobb műsorvezetők nincsenek régi helyükön, délután, este és éjjel jóformán minden csak ismétlés. Egy hét leforgása alatt ötször hallhattuk például, hogy egy debreceni mészáros aligátort fogott a szennycsatornában, és átadta az állatkertnek, négyszer volt szó egy Kisküküllő menti faluban tanító pedagógusról, háromszor hangzott el beszélgetés X népdalénekessel, hogy az Aranyemberek című műsor ismétléseiről és egyebekről ne is beszéljek.
Sajnos, ez van, de nem kell szeretni. Inkább hallgassunk a sértett – más dimenziókban ugyan, de köztünk élő – történelmi nagyjainkra, akik közül Bartók csendesen megjegyezte: ha most indulna el és visszanézne, nem csordulna ki könny a szeméből. A forradalmár Kossuth és Petőfi azt üzente, hogy a sehonnai bitang emberek előbb-utóbb el kell menjenek… Minél hamarább, annál jobb az egész nemzetnek. Ez volna számunkra az igazi közszolgálatiság.
Komoróczy György nyelvművelő,
Székelyudvarhely

A szerkesztő ajánlja

Makrai Sonja, Ficsor Benedek, Vékony Zsolt

Hagyjuk tönkremenni az egyik legnagyobb építészünk műveit

Bierbauer (Borbíró) Virgil irányítása mellett épült újjá Budapest a második világháború után, ma mégis csupán két fő műve őrzi emlékét.

Lukács Csaba

Egy éjszaka a bécsi migránshotelben

Sötétedés után sétáltunk az osztrák főváros azon kerületében, ahol Lázár János fényes nappal is csak halkan mert beszélni.

Kósa András

„Maffiaállamban élünk, erre kellett rájönnünk az elmúlt hetekben”

Szlovákiában mélyreható és a jelek szerint pozitív változások indulhatnak Ján Kuciak újságíró meggyilkolása következtében.

Hajdú Péter

„Mi vagyunk a legerősebb ellenzéki párt”

A kormány gazdaságpolitikája a multikat segíti a kisvállalkozók helyett. Volner János szerint szó sincs az ország felzárkóztatásáról.