Kukker az égen

2010. április 13., kedd 00:00

S Z Á M O K  N Y E L V É N
Kerek évfordulójához ér ebben a hónapban az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA egyik legsikeresebb küldetése. Felbocsátása óta a Hubble-űrteleszkóp addig elképzelhetetlen részletességű képeket készített a sok fényév távolságban lévő csillagokról. A Hubble a laikusok körében is példátlan népszerűségre tett szert. Színes csillagködökről készített fényképeit hétről hétre a csillagászat iránt érdeklődők milliói töltik le az internetről. Népszerűségét jól mutatja, hogy amikor a NASA 2004-ben törölni akart egy űrsiklóküldetést, amely a Hubble létfontosságú javítását végezte volna el, az ügynökség számos tiltakozó levelet kapott. Az egyik levélben egy kilencéves kislány felajánlotta az ebédpénzét, hogy megmentsék az űrteleszkópot, olvasható a Science News magazin honlapján.

20
évvel ezelőtt, 1990 áprilisában állította a Hubble-t Föld körüli pályára a Discovery űrsikló. Bár az első tervek szerint négy évvel korábban állt volna az űrtávcső szolgálatba, a Challenger űrrepülőgép katasztrófája miatt minden amerikai űrrepülést leállítottak.

5,1–6,6 milliárd
dollárra rúgtak az űrteleszkóp költségei – a kényszerű várakozás miatt – az 1990-es start idején, szemben az eredetileg tervezett 400 millió dollárral. Hatmillió dollárba került havonta az űrteleszkóp tárolása és karbantartása. De előny is származott a várakozásból: a mérnökök számos műszert továbbfejlesztettek, és a földi irányítórendszert is tökéletesítették.

2,2
mikrométerrel laposabbnak bizonyult a kelleténél az űrteleszkóp tükre a széleinél. A hibára a felbocsátást követő hetekben derült fény, amikor a Hubble első képei megérkeztek, és azok élessége messze elmaradt a várakozásoktól. A hibát végül 1993-ban korrigálták egy karbantartó küldetésen.

100
hüvelyk (2,5 méter) az átmérője a Los Angeles-i Hooker-teleszkópnak, amelynek segítségével Edwin Hubble amerikai csillagász a múlt század húszas éveiben bebizonyította, hogy a mi galaxisunkon kívül más csillagrendszerek is léteznek a világegyetemben. A csillagász nevét viseli a húszéves űrteleszkóp.

1 millió
képre tehető a Hubble eddig készített felvételeinek száma. Kezdetben mágnesszalagon rögzítették a képeket, ezeket a karbantartások során modernebb adattároló egységekre cserélték. A Hubble naponta kétszer küldi az adatait a Földre, amelyeket egy Új-Mexikóban lévő rádióantenna fogad.

110 000
alkalommal kerülte meg a Hubble a Földet húszéves pályafutása alatt. Napjai azonban meg vannak számlálva, ha a NASA nem szánja el magát a megmentésére. Az űrtávcső a földi légkör legfelső tartományában kering, pályája pedig folyamatosan közeledik a Föld felé. 2019 és 2032 között belép a sűrűbb légkörbe, és részben elég. Egyes alkatrészei azonban egyben maradhatnak, ez pedig balesetet is okozhat. A NASA lehozhatná egy űrsiklóval, vagy biztonságos magasságba szállíthatná, e küldetések költsége azonban hatalmas lenne.

200 millió
internetező kattint minden hónapban a Hubble legfrissebb felvételeit és legszebb képeit bemutató honlapokra. Az egyik legteljesebb gyűjtemény a http://hubblesite.org címen érhető el. Az űrtávcső felvételei ma már olyan helyeken is feltűnnek, amelyekről nem is álmodhattak a nyolcvanas években a Hubble tervezői. Kiállításokat rendeznek belőlük, és tudományos-fantasztikus filmek hátteréül szolgálnak.

A szerkesztő ajánlja

Kerekes Zsolt

„Orbán Viktor tisztában van vele, hogy nagyobb valószínűséggel veszíteni fog”

Az elégtétellel való fenyegetés azt mutatja, a választás utánra is ki van tűzve a feladat: összetartás, ellenállás, visszavágás.

Grimm Balázs

Egy édesanya és az ő halálos beteg kisfia, akiket magára hagyott az állam

Az olcsó gyógyszereket megkapják támogatottan, a drágákat nem, miközben 74 ezer forintból próbál megélni a kis család.

Stier Gábor

Theresa May és a Nyugat sokat segített Putyinnak

Komoly reformokra a széles körű felhatalmazás ellenére sem nagyon számít a lapunk által megkérdezett politológus, Ilja Grascsenkov. Interjú.

Ficsor Benedek

Távolodás a politikától: a konszolidálódó MMA a Fekete-korszak után

Fekete György távoztával új korszak köszönt az akadémiára, de fiatalok nélkül hosszú távon bajosan működhet a köztestület.