Kulcsár-ügy: nem akarnak új eljárást

Török László

Török László

2010. május 10., hétfő 00:00

Romániában büntetőper indult pénzmosás miatt a Magyarországon is vád alá helyezett Kulcsár Attila, Kerék Csaba és Mészáros János ellen. Itthon tegnap a védelem képviselői közül többen indítványozták, hagyják helyben az elsőfokú ítéletet, és ne kezdjék elölről az eljárást.
Túllépi a tisztességes eljárás kereteit, ha hét évvel a brókerbotrány kirobbanása után egy új büntetőeljárásban elölről kezdenék a történtek feltárását – fejtette ki Papp Gábor, a Kulcsár-per negyedrendű vádlottjának, Mészáros Jánosnak a védője. Romániában is büntetőper indult ügyfele, illetve Kulcsár Attila és Kerék Csaba (ő Mészárossal a vád szerint pénzmosást végző Britton-cégcsoport vezetője volt) ellen. A K&H brókercégénél történt milliárdos pénzügyi visszaélések során ugyanis törvénytelenül felhasznált pénzek jutottak a Brittonon keresztül Nagyváradra, ahol Medgyessy Péter barátja, Alexandru Mudura bevásárlóközpontot épített. A nagyvállalkozót és fiát kihallgatták az ottani hatóságok, s pénzmosás bűntette miatt indítottak eljárást a Kulcsár-per három vádlottja ellen. Papp Gábor szerint mielőbb jogerős ítéletet kell hozni Magyarországon, mert az európai jogelvekkel ellenkezik, hogy ugyanazon cselekmény miatt ugyanazon vádlott ellen két eljárás folyjon. A románok várhatóan addig folytatnak eljárást, amíg itthon jogerős ítélet nem születik. Egy új eljárás pedig több évig elodázhatja a jogerős ítéletet, s Romániában hamarabb születhet döntés a Kulcsár-ügy egy részében – vélte Papp, aki bár megalapozatlannak és tévesnek tartja az elsőfokú ítéletet, másodfokon korrigálhatónak tartja hibáit. Indítványozta, Mészárost mentsék fel a gondatlanságból elkövetett pénzmosás vádja alól, vagy hagyják helyben a Fővárosi Bíróság (FB) nem jogerős felfüggesztett szabadságvesztésről szóló ítéletét.
A védő El Abed Hassan szír pénzváltó felmentését kezdeményezte, vagy az ítélőtábla jogerős ítéletét kérte. Bitvai Miklós, az Állami Autópálya Kezelő Zrt. volt vezérigazgatójának ügyvédje is felmentést kért. A nyolcadrendű vádlott védelmében Zamecsnik Péter azt mondta, „az ítélőtábla mentsen meg minket az új eljárástól”.
Az első fokon felmentett Rejtő E. Tibor, a K&H Bank vezérigazgatójának ügyvédje reagált a fellebbviteli főügyészség átiratára, amelyben kifogásolták a nem jogerős döntést. A védő szerint nincs ok hatályon kívül helyezésre, és a bankár zár alá vett vagyonának feloldását is szükségesnek tartotta.

A szerkesztő ajánlja

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.