Külföldiek formái

Nagy nemzetközi tárlatok a formatervezés hetén

2008. október 21., kedd 15:00

A vasárnapig tartó Designhét alkalmából Budapest számos pontján nyílt a külföldi formatervezés remekeit bemutató kiállítás. A francia, olasz, lengyel, szlovák, osztrák és cseh alkotók munkáit felvonultató tárlatok a hazai tervezők kiállításai mellett viszonyítási pontokat jelentenek.
Meghökkentő ötletesség, hátborzongató csúcstechnológia, bámulatos formai letisztultság – mindenből kijut a Designhét alkalmából Magyarországra látogató francia, olasz és közép-európai dizájnerek munkáiból rendezett tárlatok látogatóinak. A Király utcai WAM Designban november 2-ig betekintést nyerhetünk az olasz, szlovák, osztrák, cseh és magyar tervezők világába. Az első emeletet a fél világot bejárt I.DoT, azaz az Italian Design on Tour című kiállítás foglalja el. A vándorkiállítás számos stáción túl van, ami meg is látszik a bútorokon. Az összepiszkolt formai remekek közt tablók emlékeztetnek a mediterrán dizájn diadalútjának főbb állomásaira.
A második emeleti Design Match kiállítás felszabadult képzeletvilág és magas technikai tudás termését tárja elénk. Rögtön az elején cövekelünk le Frantisek Vízner zöld és kék Eclipse vázái előtt. Vágó Szilvia meditatív játéka kiegyensúlyozottságot lop a hétköznapokba, Borkovics Péter szobrokkal bélelt likőröspoharai pedig művészi játékosságot vegyítenek a koccintás ünnepi pillanataiba. A szlovák Michal Pazitny madárcsontok ihlette karbonszékei és Borkovics Péter jókora lószúnyoglámpása, Borza Teréz eredeti gyermekrajzokkal tarkított óvodai étkészlete meghittséget áraszt.
A város egy másik pontján, a Lengyel Intézetben a fiatal tervező páros, Agata Kulik-Pomorska és Pawel Pomorski által alapított Malafor tárgyait vehetjük szemügyre november 4-ig. A rangos díjakkal büszkélkedő alkotók élénk színekkel, letisztult formákkal dolgoznak, nem vetve meg a természetes alapanyagokat sem. A csillogó szintetikus lemezekkel bevont, tükörsimára csiszolt farönkök mellett más, meglehetősen változatos szerkezetű ülőalkalmatosságok is kikerülnek kezeik közül.
A Design Hét alkalmából Budapestre érkezett és október 17-ig itt is marad a Francia design csillagai elnevezésű tárlat a Francia Intézetben. Megtalálható itt minden nő álma, a majdhogynem végtelenített űrtartalmú utazótáska, amely degeszre tömve sem veszít sikkességéből, de a városi nomádok is megtalálhatják számításukat ezen a helyen, hiszen megszületett az alig 9,5 kilót nyomó, három másodperc alatt összecsukható bicikli, nem is szólva a családivá alakított, két felnőttet és két gyereket szállítani képes motoros kajakról. A lenyűgöző eleganciával megáldott ergonomikus konyhai edények közt ráakadunk a legmodernebb pezsgőhűtőre, s mielőtt beleszédülnénk az internetre csatlakoztatható tárgyak előfutáraként jegyzett nyúl tudományának listájába (olvas, hall, világít, tárgyakat észlel, mozgatja a fülét, reagál, szimatol, zenét továbbít), vagy a WiFi játékrobot különleges képességeinek felsorolásába (ez riasztóként is üzemel, sőt, a betörőt le is fényképezi, majd a fotót e-mailen továbbítja gazdájának), megkapaszkodunk valami természetesebb alkotásban. A leheletfinom alenconi csipkét a legmodernebb lézertechnikával megmintázott levélpapír idézi fel, s időtálló gesztenyefából faragott, hatalmas falovakat állítottak fel nekik utcabútorként egy sceaux-i téren.
A francia formatervezés szinte minden itt bemutatott darabja környezetbarát eljárás eredményeként jött létre, s működésére is jellemző az energiatakarékosság. S hogy a már legyártott házikedvenc, a riasztó WiFi robot és társai nemcsak meglendítik, de el is szabadítják a fantáziát, azt legjobban a tárlat végén bemutatott, léghajószállodáról készült 3D animáció bizonyítja. Ez a Star Warsba illő repülő csészealj nemcsak lehetővé teszi majd az infrastruktúra nélküli turizmust, de cápa formájú árnyékát ezután azokra a még megmaradt természeti csodákra (lásd: turisztikai célpont) is ráveti, amelyek eddig megközelíthetetlennek tűntek. A terv már csak gyártóra vár.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.