Kutya baj

2009. január 20., kedd 17:10

Ez olyasvalami, amit az őseinktől örököltünk – idézi az International Herald Tribune Gulam Jahja Amirzada huszonegy éves afgán ebtenyésztőt, aki viadalokon indítja kutyáit. Az afgánok az évtizedek óta tartó polgárháború ellenére is örömüket lelik a harc bizonyos formáiban, különösen az állatviadalokban. Kakasokat, kosokat, kecskéket is összeeresztenek látványosságként, de a legnagyobb tömegeket vonzó „sport” a kutyaviadal.
A tálibok az iszlám vallással összeférhetetlennek ítélték, és betiltották e szokást, miután azonban a nemzetközi haderő megdöntötte uralmukat, újra népszerűek lettek a viadalok. Hetente szerveznek ilyen látványosságokat a legtöbb nagyobb afgán város külterületein. A kabuli kormányzat tisztségviselői, bár szóban elítélik a viadalokat, gyakorlati lépéseket nem tesznek (nem tudnak tenni) ellenük. A versenyeken megjelennek a végletesen kettészakadt afgán társadalom minden oldalán, szintjén álló emberek. A közönség nagy részét a szegények teszik ki, de a nagy fogadásokat a terepjárókon, fegyveres testőrséggel érkező volt hadurak kötik.
Sok viadalt rendeznek Dél-Afganisztánban is annak ellenére, hogy ott a talibán (a vallási iskolákban tanuló diákok, vagyis a tálibok mozgalma) továbbra is erős, és tavaly februárban egy öngyilkos merénylő nyolcvan embert ölt meg egy verseny nézői közül. Kabulban hetente két viadalt tartanak, mindig pénteken. Több ezer férfi és fiú kíváncsi rájuk. (Afganisztánban, más sporteseményekhez hasonlóan, a kutyaviadal is szinte kizárólag a férfiak szórakozása.)
Néhány országban a kutyaviadalok az egyik állat haláláig tartanak, Afganisztánban azonban megelégszenek azzal, ha az egyik kutya egyértelműen fölébe kerekedett a másiknak. Ez természetesen nem a kutyatulajdonosok emberiességét mutatja. Egy harcedzett kutya megvásárlása és felnevelése rengeteg pénzt emészt fel, így gazdáiknak nem éri meg, hogy kockára tegyék az életüket egyetlen küzdelem kedvéért. A versenyek népszerűségére jellemző, hogy egy-egy győztes kutya több száz, néha több ezer dollárt is hozhat a gazdinak. Az egyik viadalon tízezer dollárt tettek a kutyákra. Az összeg afganisztáni értékét jól mutatja, hogy a Közép-ázsiai Intézet nevű jótékonysági szervezet negyven dollárt kér a nyugati adományozóktól, amely fedezi egy afgán tanár havi fizetését.
– A viadalok iránti érdeklődés napról napra nő – mondja egy néző. – A kutyaviadal akkor is fönnmarad, ha az emberek éheznek.

A szerkesztő ajánlja

Makrai Sonja, Ficsor Benedek, Vékony Zsolt

Hagyjuk tönkremenni az egyik legnagyobb építészünk műveit

Bierbauer (Borbíró) Virgil irányítása mellett épült újjá Budapest a második világháború után, ma mégis csupán két fő műve őrzi emlékét.

Lukács Csaba

Egy éjszaka a bécsi migránshotelben

Sötétedés után sétáltunk az osztrák főváros azon kerületében, ahol Lázár János fényes nappal is csak halkan mert beszélni.

Kósa András

„Maffiaállamban élünk, erre kellett rájönnünk az elmúlt hetekben”

Szlovákiában mélyreható és a jelek szerint pozitív változások indulhatnak Ján Kuciak újságíró meggyilkolása következtében.

Hajdú Péter

„Mi vagyunk a legerősebb ellenzéki párt”

A kormány gazdaságpolitikája a multikat segíti a kisvállalkozók helyett. Volner János szerint szó sincs az ország felzárkóztatásáról.