Lauránia forradalma

A romantikus Winston Churchill

2010. december 7., kedd 00:00

Winston Churchill minden bizonnyal egyike a XX. század legnagyobb hatású államférfiainak. Hosszú élete során számos háborúban megfordult, és ötven éven keresztül töltötte be a legkülönfélébb miniszteri rangú hivatalokat az egymást váltó brit kormányokban a gyarmatügytől az admiralitáson keresztül a belügyig. Churchill emellett igen termékeny író is volt. Bár híján volt történészi képzettségnek, ontotta magából a közelmúlt háborúit, politikai jelenségeit dokumentáló munkákat. Irodalmi Nobel-díjat is kapott 1953-ban „a mesteri történelmi és életrajzi leírásaiért és az emelkedett emberi értékeket védelmező briliáns szónoklataiért”. A kitüntetéssel nem mindenki értett egyet – és nem csak azért, mert a díj politikai kiállásként is értelmezhető volt az akkor még aktív Churchill elvei mellett. Akadtak, akik hiányosnak ítélték a miniszterelnök politikatörténeti ismereteit, ami miatt történelemfelfogása sem volt kiegyensúlyozott. A történésekben játszott aktív szerepe okán azonban kevesen vannak, akik nem tartják eposzi hosszúságú műveit, A második világháborút és Az angol ajkú népek történetét megkerülhetetlen forrásmunkának.
Churchill sok művészeti ágban alkotott, de szépirodalmi, fikciós művet csak egyet írt. Az 1899-ben, Churchill huszonöt éves korában kiadott Savrola című regény az egyetlen kivétel, amely most jelent meg először magyarul. A regény afféle romantikus mű: egy képzeletbeli ország, Lauránia forradalmáról szól (Savrola a szabadságharcosok vezetője), de a szerelmi szál – és természetesen Churchill államfelfogása – sem hiányzik belőle. Lauránia valahol a Földközi-tenger térségében található, de a viktoriánus Anglia jellegzetességeit is magán viseli, még gyarmata is van. A mű irodalmi értékét tekintve nem több és nem kevesebb annál, mint amit e mondat alapján gondolni lehet róla. Olvasmányos: Churchillnek valóban volt érzéke a történetmeséléshez, de érdekességét mégis a szerző személye adja.
Az író, aki akkoriban Indiában szolgált, 1897-ben éppen szabadságon volt Angliában, amikor hírét vette a Malakand tartományban (amely ma Pakisztánban található) kitört felkelésnek. Rögvest hajóra szállt, és visszautazott Indiába, az úton kezdte írni a Savrolát. A hadjárat végeztével – félretéve a regényt – hamarjában megírta a kampányban részt vevő hadsereg történetét, utána fejezte be Savrola történetét. A mű először folytatásokban jelent meg a MacMillan’s magazinban, majd 1900-ban adták ki könyvben.
A Savrola a huszonhét kötetesre tervezett, irodalmi Nobel-díjas szerzők műveit felvonultató sorozat első darabja.
(Winston Churchill: Savrola. Metropolis Media, Budapest, 2010. Ára: 690 forint)

A szerkesztő ajánlja

Makrai Sonja, Ficsor Benedek, Vékony Zsolt

Hagyjuk tönkremenni az egyik legnagyobb építészünk műveit

Bierbauer (Borbíró) Virgil irányítása mellett épült újjá Budapest a második világháború után, ma mégis csupán két fő műve őrzi emlékét.

Lukács Csaba

Egy éjszaka a bécsi migránshotelben

Sötétedés után sétáltunk az osztrák főváros azon kerületében, ahol Lázár János fényes nappal is csak halkan mert beszélni.

Kósa András

„Maffiaállamban élünk, erre kellett rájönnünk az elmúlt hetekben”

Szlovákiában mélyreható és a jelek szerint pozitív változások indulhatnak Ján Kuciak újságíró meggyilkolása következtében.

Hajdú Péter

„Mi vagyunk a legerősebb ellenzéki párt”

A kormány gazdaságpolitikája a multikat segíti a kisvállalkozók helyett. Volner János szerint szó sincs az ország felzárkóztatásáról.