Leszállóhelyet kerestek a szondának

2001. február 22., csütörtök 00:00

Igazi tudományos felfedezőmunkában vett részt a San Diegó-i NASA űrközpontban az a két magyar középiskolás amatőr Mars-kutató, akit több mint tízezer pályázó közül választottak be egy kilenctagú nemzetközi csapatba. Bodó Zsófia és Gaál Bernadett a héten érkezett haza az Egyesült Államokból.Három olyan helyet kellett kiválasztania a Marson a fiatalokból álló nemzetközi csapatnak, amely fölött másnap elhaladt a Mars Global Surveyor szonda – mondta Gaál Bernadett. Az útvonalakról képeket néztek meg, majd közösen jelölték ki az érdekesnek tűnő területeket.– A Mars északi poláris sapkájánál, a közepes szélességi körön, illetve az egyenlítő környékén készített nagy felbontású képeket ember még előttünk nem látta – fogalmazott Gaál Bernadett. Az északi sapkánál jégrétegekre utaló jeleket találtak, amelyek esetleg szén-dioxid vagy víz jelenlétére utalhatnak. Emellett úgy véli, hogy a felvételeken látható porlerakódások elemzésével elvégezhetik a rétegek megjelenésének időbeli felosztását.A csoport tagjai szerint a légkör időszakos változásait, illetve a szél munkáját bizonyíthatja, hogy elfújt homokrétegeket is találtak a vörös bolygón. Az égitest egyenlítője és északi sapkája közé eső területről készített képen rétegzett üledékre és csatornaszerű képződményre bukkantak. Ezekből csak valószínűsíthető a víz jelenléte a bolygón.A harmadik vizsgált területen újabb érdekességgel találkoztak a fiatal kutatók. Egy gerincszerű alakzaton, amelyet világos por borít, fekete szikláknak vélhető képződmények láthatók, amelyekből mintha néhány kisebb legördült volna a völgybe. Semmi nem utal azonban arra, hogy a szél fújta le azokat. Úgy tűnik, hogy becsapódás sem okozhatta a jelenséget, mert kráter sincs a közelükben. A csapat tagjai az internet segítségével azóta is keresik a megoldást.A kutatócsoport másik feladata az volt, hogy leszállóhelyet keressenek a 2003-ban induló mintavevő Mars-szondának. Ezt végül egyhangú szavazással a Holden kráter környékén jelölték meg. Véleményük megegyezett az amerikai szakemberekével.

A szerkesztő ajánlja

Kerekes Zsolt

„Orbán Viktor tisztában van vele, hogy nagyobb valószínűséggel veszíteni fog”

Az elégtétellel való fenyegetés azt mutatja, a választás utánra is ki van tűzve a feladat: összetartás, ellenállás, visszavágás.

Grimm Balázs

Egy édesanya és az ő halálos beteg kisfia, akiket magára hagyott az állam

Az olcsó gyógyszereket megkapják támogatottan, a drágákat nem, miközben 74 ezer forintból próbál megélni a kis család.

Stier Gábor

Theresa May és a Nyugat sokat segített Putyinnak

Komoly reformokra a széles körű felhatalmazás ellenére sem nagyon számít a lapunk által megkérdezett politológus, Ilja Grascsenkov. Interjú.

Ficsor Benedek

Távolodás a politikától: a konszolidálódó MMA a Fekete-korszak után

Fekete György távoztával új korszak köszönt az akadémiára, de fiatalok nélkül hosszú távon bajosan működhet a köztestület.