Lóversenypályát egy forintért

A sikertelen privatizáció után vagyonkezelésbe adná a Kincsem parkot az üzemeltető

Dékány Lóránt

2009. szeptember 17., csütörtök 00:00

Egyetlen forintért adnák vagyonkezelésbe a Kincsem park területét – tájékoztatta lapunkat elképzeléseiről Vajtó Lajos, a Nemzeti Lóverseny Kft. igazgatója. A tervek szerint a beruházó fejlesztené a pályán kívüli területet, ennek bevételeiből pedig hosszú távon finanszírozni lehetne a lóversenyt. A vagyonkezelőnél is foglalkoztak már a felvetéssel, bár egyelőre csak említés szintjén.
Újabb koncepció vetődött fel a hazai lóversenyzés jövőjével kapcsolatban. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) tavalyi sikertelen privatizációs kísérlete után vagyonkezelésbe kerülhet a Kincsem park területe – méghozzá egyetlen forintért. Vajtó Lajos, a Nemzeti Lóverseny Kft. igazgatója lapunknak kifejtette: az elképzelés lényege az, hogy a vagyonkezelési jog fejében a beruházónak a terület fejlesztését kellene vállalnia, ami bevételt termel, s így hosszú távon megoldódna a lóverseny finanszírozása. – A 88 hektáros park egyharmada jelenleg is fejleszthető – emelte ki Vajtó. Hozzátette, a terület rendezvénycentrum-jellegét kellene erősíteni, ehhez lehetne építeni egy szolgáltató- és egy irodaközpontot, valamint szállodákat úgy, hogy a lóversenypályát nem érintenék a fejlesztések. Az igazgató szerint a konstrukciónak az lenne az előnye, hogy a Kincsem park továbbra is az állam tulajdona maradna, csupán minimum 25–30 évre vagyonkezelésbe kerülne. – Öt éve azért áll minden fontosabb döntés, mert nem lett volna etikus kész helyzet elé állítani a privatizációs eljárás győztesét, ám most már nem lenne korrekt magánosítani a lóversenyzést – hangsúlyozta Vajtó Lajos.
Az igazgató úgy tudja, nyitottság mutatkozik a Szerencsejáték Zrt. részéről arra, hogy ebben az esetben átvegye a lóversenyfogadás szervezését. (Itt érdemes megjegyezni, hogy már jóval korábban felmerült az az elgondolás, miszerint az országos lottóiroda-hálózatot kellene alkalmassá tenni lóversenyfogadásra is, azonban úgy tűnik, ahogy szerencsejáték-piac megnyitásának dátuma egyre közeledik, úgy fordítja figyelmét a Szerencsejáték Zrt. az új területek felé.) Vajtó szerint ugyanakkor a versenyek rendezését továbbra is a Nemzeti Lóverseny Kft. végezné. Vagyis az esetleges új beruházó felelőssége egyedül a terület kezelésére korlátozódna.
Vajtó Lajos kitért arra is, hogy létezik egy másik elképzelés, ami alapján a Kincsem parkban egy nagy magyar lovascentrumot alakítanának ki, amely az öttusaversenyeket, illetve a többi lóverseny-sportot is befogadná. Ez azonban szerinte soha nem tudná eltartani önmagát. Márpedig a lóverseny finanszírozása évente egymilliárd forintos kiadást jelent az MNV-nek. A Nemzeti Lóverseny Kft. igazgatója által felvázolt elképzelések már a vagyonkezelőhöz is eljutottak, ám úgy tudjuk, ott eddig csupán említés szintjén él az elgondolás. A vagyonkezelőnél a sikertelen privatizáció idején készült számítás arról is, hogy ha a Szerencsejáték Zrt. átvenné a teljes lóversenyzést, az továbbra is veszteséges maradna – a mostani egymilliárd helyett viszont körülbelül évi 650 millió forintba kerülne az intézmény fenntartása.

A szerkesztő ajánlja

Lázár Fruzsina

A magyar költőnő, akinek el kellett fojtania nőiességét, hogy sikeres lehessen

Nemes Nagy Ágnesnek még mostoha sors jutott. Vajon a mai írónők átveszik a hatalmat az irodalomban?

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.