Lusta eszkimó

A nagylelkűség evolúciója

2009. május 26., kedd 00:00

Még egyszer tegyük világossá, hogy a büntetés valódi altruista tett, hiszen relatíve nagyobb nyereséget nyújt az együttműködő (de nem büntető) csoporttársaknak, mint maguknak a szankciót végrehajtó személyeknek. Még ha egészében véve a büntetők mérlege pozitív is, lényegesen kevesebb hasznot húznak ahhoz képest, ha nem vállalják a büntetés terhét – e meglepő állítás Bereczkei Tamásnak, a Pécsi Tudományegyetem evolúciós pszichológusának legújabb könyvében, Az erény természetében olvasható. A kötet az emberi viselkedésben újra és újra feltűnő önzetlenség (altruizmus) eredetét, kialakulásának evolúciós hajtóerőit járja körül. Törzsfejlődéstani értelemben azt a cselekedetet nevezzük altruistának, amellyel az állat (vagy személy) előnyhöz juttatja társait, miközben önmaga hátrányt szenved. Az önzetlenség egyike az emberi csoportokat összetartó legfontosabb viselkedéstípusoknak.
Nagylelkűnek lenni azonban költséges: javainkból adunk társainknak, a megsegítésükre fordított idő, energia elveszik számunkra. Így egy csoportban mindig lesznek potyalesők. Ők olyan csalók, akik a csoport együttműködésen és altruizmuson alapuló normarendszerét megsértve önző módon viselkednek. A normasértőket az összes kultúrában megbüntetik. A netsilik eszkimóknál például mindenki részesedik az elejtett fókák húsából, zsírjából, kivéve a lusta, megbízhatatlan vadászokat, akiket kiközösítenek. A !kung busmanoknál (a nevük előtti felkiáltójel nyelvcsettintésszerű hangot jelöl) pedig akár száműzhetik is a csoportból az önzőket, akik nem osztják meg javaikat másokkal. A büntetés minden együttműködő csoporttagnak érdeke, de nem mindenki hajlandó magára vállalni a terheit. A büntetést végrehajtó személy – amellett, hogy társait segíti – ugyanis rosszul járhat. Idejét, energiáit a büntetésre áldozza, miközben szociális kapcsolatai megromolhatnak (gondoljunk csak a hóhérok kiközösített státusára a középkorban). Bereczkei Tamás pszichológiai kísérleteivel bizonyította azonban, hogy a büntetés igenis növeli egy emberi közösségben az együttműködés mértékét, így közvetetten szinte mindenkinek előnyös.
Az altruizmus az állatok körében is elterjedt, ők azonban csak rokonaikat és azokat a társaikat segítik így, amelyeket ismernek, és tudják, hogy visszakapják a segítséget. Nem így az embereknél. Csak mi vagyunk önzetlenek olyan társainkkal is, akikkel sohasem találkoztunk, és jó eséllyel sohasem fogják személyesen nekünk viszonozni a segítségünket. Vért adunk, adományokat gyűjtünk a földrengések károsultjainak, és ingyenebédet osztunk a hajléktalanoknak. Ennek oka az lehet, hogy az emberek képesek felismerni, hogy ha a közösségüket segítik, azzal önmagukat is segítik, hiszen az egész csoport együttműködésének gyümölcseiből ők is részesülnek.
A könyv élvezetes, egyúttal informatív olvasmány, méltó kiegészítése a szerző Evolúciós pszichológia című korábbi munkájának. Nemcsak a humánetológiával hivatásszerűen foglalkozók találhatnak benne új kutatási eredményeket, de az emberi viselkedés biológiai gyökerei iránt érdeklődők számára is érdekes lehet.
(Bereczkei Tamás: Az erény természete. Typotex Kiadó, Budapest, 2009. Ára: 3400 forint)

A szerkesztő ajánlja

Ficsor Benedek

Távolodás a politikától: a konszolidálódó MMA a Fekete-korszak után

Fekete György távoztával új korszak köszönt az akadémiára, de fiatalok nélkül hosszú távon bajosan működhet a köztestület.

Makrai Sonja, Ficsor Benedek, Vékony Zsolt

Hagyjuk tönkremenni az egyik legnagyobb építészünk műveit

Bierbauer (Borbíró) Virgil irányítása mellett épült újjá Budapest a második világháború után, ma mégis csupán két fő műve őrzi emlékét.

Lukács Csaba

Egy éjszaka a bécsi migránshotelben

Sötétedés után sétáltunk az osztrák főváros azon kerületében, ahol Lázár János fényes nappal is csak halkan mert beszélni.

Kósa András

„Maffiaállamban élünk, erre kellett rájönnünk az elmúlt hetekben”

Szlovákiában mélyreható és a jelek szerint pozitív változások indulhatnak Ján Kuciak újságíró meggyilkolása következtében.