Magyar gyorsírók a világbajnoki dobogón

Hegedûs Annamária

2005. augusztus 10., szerda 01:00

Gyorsírásból aranyérmet szereztek a Bécsben rendezett 45. Intersteno kongresszus versenyein a magyar versenyzők. Gyorsírásból ifjúsági kategóriában Tarjányi Andrea első, Szabó Krisztina második helyen végzett, mindketten idén fejezték be tanulmányaikat a Kiskunfélegyházi Közgazdasági Szakközépiskolában. Tanáruk, Csenkiné Bihal Mária már több ízben hasonló sikerekkel készített fel versenyzőket a hazai és nemzetközi megmérettetésekre. A felnőtt kategóriában Nánásiné Czapári Judit parlamenti gyorsíró ezüstéremmel büszkélkedhet, Kanyár Erika középiskolai tanár megőrizte ötödik helyét, Horváth Éva Szilvia nyolcadik, Barna Beáta tizedik lett a népes mezőnyben.
A szintén gyorsírástudást igénylő levelezés és jegyzőkönyvvezetés-világbajnokság felnőtt kategóriájában Eszlinger Beáta, a Veszprémi Közgazdasági Szakközépiskola volt tanulója ötödik helyen, az ifjúságiak közül Tarjányi Andrea második, Sípos Anita harmadik, Szabó Krisztina negyedik helyezést ért el.
Gépírásból közel kétszázan vállalkoztak a nagy kihívásra, igazán előkelő eredménynek számít Nagy Ferencné (Tisza-menti Vízművek Rt.) 18., Gyurasics Éva (Közigazgatási Hivatal, Pécs) 19., Bartalusné Terjéki Krisztina (Belügyminisztérium) 31., Schilling Anikó (Belügyminisztérium) 34. helyezése.
Hajdicsné dr. Varga Katalin immár harmadszor tartott előadást Intersteno kongresszuson, ezúttal egy felmérés számadataival is bizonyította, hogy a gyorsírás erőteljes mértékben javítja a diákok nyelvérzékét és helyesírási készségét. A rendezvény mindig helyt ad a legkorszerűbb technikai eszközök, többek között az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő gyorsírógépek bemutatásának. A magas színvonalú, gondosan előkészített kongresszus a szakmai konferenciák és intézménylátogatások tapasztalatainak összegzésével és díjkiosztással zárult a bécsi városháza dísztermében.

A szerkesztő ajánlja

Lándori Tamás

Nem tűnt őrültnek a tornyospálcai apagyilkos

A helyiek azt beszélik, új pirulákat írt fel orvosa az elkövetőnek újabb szörnyű tette előtt.

Vég Márton

Orbán és Soros egy csapatban játszik? „Soros-szervezetet” pénzel a BM

Több millió forint állami pénzt kapott egy menekülteket segítő szervezet, amely tagja a milliárdos civil hálózatának is.

Molnár Csaba

El sem tudja képzelni, mennyi vér tapad egy avokádós pirítóshoz

Fegyveres bandák támadják a farmokat Mexikóban, ahol a drogcsempészet mellett az avokádótermesztés a legjövedelmezőbb üzlet.

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.