Malacinfarktus

A prosztatarák kezelésétől a kőolajkutatásig

2010. augusztus 10., kedd 00:00

A mágnesességet és a röntgensugarakat használó képalkotó készülékek nem csak az emberi test vizsgálatára alkalmazhatók. A Kaposvári Egyetem egyik intézetében az utóbbi két évtizedben huszonnyolc faj negyvenötezer egyede szerveinek anatómiáját és működését figyelték meg az angolnától a dámvadig.
Amikor évekkel ezelőtt először jártam a Kaposvári Egyetem Diagnosztikai és Onkoradiológiai Intézetében, egy barátom kutatásában kellett közreműködnöm. Tesztalany voltam, a mágneses rezonancián alapuló képalkotó (MR-) berendezés kalibrálása volt a cél. Miután megszabadítottak minden nálam lévő fémtárgytól (a gép ugyanis olyan erős elektromágnessel dolgozik, hogy a legenda szerint képes magához rántani a tolószéket is), fölfeküdtem a gép vizsgálóasztalára, a fejem köré pedig sisakszerű keretet illesztettek. Ezután az elektromotorok által hajtott asztal lágyan besiklott a gép belsejébe, és a zaj egyre zavaróbbá hangosodott. A cső körülvett, és azon gondolkoztam, milyen nehéz lehet a klausztrofóbiával küzdőknek mozdulatlanul feküdniük a húsz-huszonöt percig tartó vizsgálat alatt.
A komputertomográf (CT) és az MR-készülék, bár látszólag hasonlítanak egymásra, gyökeresen eltérő elvek alapján térképezik fel a belső szerveket. A CT röntgensugarakat használ, az MR lelke viszont egy hatalmas elektromágnes. Az erős mágneses tér hatással van a szervezetben lévő hidrogénatomok viselkedésére, a szervek eltérő hidrogéntartalma alapján pedig felrajzolható belső szerkezetük. A röntgensugarak használata miatt a CT-vizsgálat kismértékű terhelést gyakorol az alany szervezetére, az MR harmincöt éves története során azonban semmilyen említésre méltó káros élettani hatását nem sikerült kimutatni.
A kaposvári központ szinte egyedülálló az országban.
– Az intézet jelentősége a nagy értékű képalkotó eszközök és a sugárterápiás berendezések több tudományterületen történő alkalmazásából fakad. Így a sok száz millió forintba kerülő eszközök nyújtotta lehetőségeket nemcsak a nap egy szakában, hanem szinte folyamatosan ki tudjuk használni – mondja Repa Imre egyetemi tanár, a Kaposvári Egyetem Egészségügyi Centrumának elnöke, valamint a Diagnosztikai és Onkoradiológiai Intézet igazgatója. – Az intézet feladata a kutatás, az oktatás, és kétharmad részben az egészségügyi szolgáltatás. Itt mindig a legmodernebb berendezések működtek, mert hat-hét évente lecseréljük őket újabbakra, így nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő tudományos eredményeink vannak. A Harvard Egyetem radiológiai tanszékével tizennyolc éve működünk együtt.
A rajtam végzett kísérlet során agyam mozgató kérgének működését vizsgálták. Egymás után össze kellett érintenem bal és jobb kezem hüvelykujját a többi ujjammal. Az ujjmozgásaimat irányító kérgi területek ilyenkor működni kezdenek, az idegsejtek oxigénfogyasztása megnő, az oxigénigény fedezésére több oxigéndús vér áramlik a területre. E jelenséget érzékeli a funkcionális MR-képalkotás (FMRI) módszere, így az agy működése valós időben vizsgálható. Ezt a lehetőséget használják ki az intézet munkatársai az agytumorral küzdő betegek sugárkezelését megelőzően is. Ekkor nagyon fontos, hogy a sugárterhelés a daganatot érje, az egészséges agyrészek pedig sértetlenek maradjanak.
– Sugárkezelés tervezése előtt FMRI-vizsgálatot végzünk a betegen, és megkeressük, pontosan hol aktiválódnak leginkább az agysejtek, miközben a páciens beszél, mozog, érzékel valamit. Ez azért fontos, mert az agy funkcionális központjainak elhelyezkedésében jelentős egyéni különbségek lehetnek – mondja Tóth Lilla biológus, az intézet munkatársa. – E területeket aztán a sugárkezelés során lehetőség szerint elkerülik.
Az FMRI mellett a mágneses rezonancia módszere más módon is segítheti a szervezet működésének vizsgálatát.
– Az úgynevezett diffúziós MR-vizsgálatokban a víz szabad áramlását figyeljük meg a szervezetben. Ezáltal láthatóvá válnak a víz áramlásának irányt szabó izomrostok, de akár az idegpályák is – mondja Bajzik Gábor radiológus, az intézet igazgatóhelyettese. – Ezzel a módszerrel lehet a leggyorsabban megtalálni az agyvérzést és a tumorokat, amelyek megváltoztatják a víz diffúzióját. A közeljövőben fejlesztjük az MR-berendezéseinket annak érdekében, hogy az egész testben el tudjuk végezni e diffúziós méréseket.
A kaposvári diagnosztikai intézet egyik legfontosabb kutatási területe a haszonállatok vizsgálata.
– Az állattenyésztési célú CT-vizsgálatok elkezdése idején az eredeti cél az élő állatok testösszetételének meghatározása volt, a képalkotó eljárásokat így be tudtuk vonni a tenyésztési szelekció folyamatába. Ha a vágóhídon derül ki, hogy a levágott állat mennyi húst, zsírt tartalmaz, annak a szelekció szempontjából már vajmi kevés jelentősége van. Viszont ha ugyanezt az élő állatról tudjuk, dönthetünk a továbbtenyésztéséről – mondja Petrási Zsolt agrármérnök, az intézet multidiszciplináris kutatási osztályának megbízott vezetője. – Az utóbbi években az orvostudományi célú állatmodell-kutatások kerültek előtérbe, főként a szív- és érrendszeri betegségek vizsgálata.
Különleges szerepük van a sertéseknek a szívinfarktus-kutatásban. A sertések szívének felépítése és immunrendszerük is igen hasonló az emberéhez, így a rajtuk végzett kísérletek alapján kiderülhet, hogy jól működik-e majd az emberben egy új eljárás. Az intézet munkatársai maguk is előidéznek infarktust a sertések szívében. Szívkatétert használva ballont fújnak fel a koszorúérben, így elzárják azt másfél órán keresztül. A kilencvenperces időtartam azért fontos, mert általában ennyi idő telik el, míg egy szívinfarktuson átesett beteg műtőbe kerül, és ott megnyitják elzáródott koszorúerét. A szívinfarktusos sertések kórfolyamatát ezután MR-vizsgálattal követik nyomon. A dobogó szív vizsgálata azonban igen bonyolult, hiszen a sikeres MR-felvétel alapfeltétele a mozdulatlanság. Ezért elektrokardiográf (EKG) elektródát helyeznek a sertés testére, és az EKG-jel vezérli a vizsgálatot.
Míg a szív vizsgálatánál az MR készüléknek van szüksége az EKG-ból származó információkra, az intézet munkatársai által továbbfejlesztett másik klinikai eljárásban éppen a mágneses rezonancia szolgáltatta képek segítik a beavatkozás sikerét. Ahogy az agytumor estében már láttuk, a daganatos megbetegedések kezelésében elsődleges fontosságú, hogy a sugárterápia célzottan a tumorsejtekre irányuljon, és a lehetőségekhez mérten kímélje az egészséges szöveteket. Ha a daganat a belső szervek egyikében alakult ki, ez különösen nehéz feladat, hiszen képalkotó eljárások nélkül nehéz pontosan elhelyezni a sugárforrást.
– A prosztatarák kezelésekor katétert vezetünk a prosztatába, és ezen keresztül történik a beteg sugárkezelése. Általában ultrahangos képalkotással ellenőrzik a tű megfelelő helyzetét, mi viszont MR segítségével végezzük ezt – mondja dr. Lakosi Ferenc onkoradiológus, a Kaposvári Egyetem Egészségügyi Centrumának munkatársa. – A tű vezérléséhez és a besugárzástervezéshez is a mágneses rezonancia képalkotást használjuk, ezt rajtunk kívül rutinszerűen Európában csak egy helyen, az Egyesült Államokban pedig két centrumban végzik. A beavatkozást kutyamodelleken fejlesztettük ki, és ma már rutineljárásként alkalmazzuk.
Az orvosi célú kutatások mellett a komputertomográf segítségével élettelen minták belsejébe is betekinthetünk, azok roncsolása nélkül. Ez különösen a földtudományban és a szénhidrogén-kutatásban kínál olyan lehetőségeket, amelyekről a képalkotó eljárások kifejlesztése előtt csak álmodhattak a geológusok. Az új kőolaj- és földgázlelőhelyeket kutató próbafúrások során vett anyagminta összetételét az intézetben kidolgozott módszerek alkalmazásával, CT-berendezéssel akár egytized milliméteres felbontásban is lehet vizsgálni.
– Képesek vagyunk a kőzetmintákon többfázisú áramlást generálni magas nyomáson és hőmérsékleten (négyszáz báron és százötven Celsius-fokon), miközben a CT-vel folyamatosan mérjük a minta jellemzőit. Így meg tudjuk figyelni a kőzetekben lezajló folyadékáramlási jelenségeket, miközben a föld belsejében lezajló folyamatokat szimuláljuk – mondja Földes Tamás geológus. – Ezek a vizsgálatok egyedülállók a kőolaj és a földgáz kitermelése, kutatása, a környezetszennyezési folyamatok megértése és kivédése, a vízkinyerés vagy a geotermikus energia hasznosítása szempontjából.

A szerkesztő ajánlja

Makrai Sonja, Ficsor Benedek, Vékony Zsolt

Hagyjuk tönkremenni az egyik legnagyobb építészünk műveit

Bierbauer (Borbíró) Virgil irányítása mellett épült újjá Budapest a második világháború után, ma mégis csupán két fő műve őrzi emlékét.

Lukács Csaba

Egy éjszaka a bécsi migránshotelben

Sötétedés után sétáltunk az osztrák főváros azon kerületében, ahol Lázár János fényes nappal is csak halkan mert beszélni.

Kósa András

„Maffiaállamban élünk, erre kellett rájönnünk az elmúlt hetekben”

Szlovákiában mélyreható és a jelek szerint pozitív változások indulhatnak Ján Kuciak újságíró meggyilkolása következtében.

Hajdú Péter

„Mi vagyunk a legerősebb ellenzéki párt”

A kormány gazdaságpolitikája a multikat segíti a kisvállalkozók helyett. Volner János szerint szó sincs az ország felzárkóztatásáról.