Már nem írnak ki pályázatot a lóversenyre?

Winkler Mártonék elkészítettek egy koncepciót, de a lovasszakma is beleszólna a történésekbe

Dékány Lóránt

2008. május 13., kedd 00:00

Legkorábban május 7-én születhet döntés a lóverseny eladásáról szóló pályázat kiírásáról, de a legvalószínűbb verzió szerint a tender nem szakmai jellegű lesz, hanem a terület értékesítését célzó. Amennyiben ez valósulna meg, úgy a jövőben az alagi téli pálya adhatna otthont a lóversenyeknek. Ám a lovasszakma is beleszólna a történésekbe.
Bár ígérte, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. mégsem írta ki április 30-án (szerdán) a lóversenycégek privatizációjának új pályázatát. Száraz Gábor szóvivő megkeresésünkre elmondta, az MNV döntéseit hozó tanács napirendre sem vette még az ügyet, mivel továbbra is dolgoznak az előterjesztésen. Hozzátette, az MNV érdeke, hogy minél előbb pont kerüljön az ügy végére, mert az államnak addig finanszíroznia kell a veszteséges vállalatokat. Az új kiírás a legközelebbi tanácsülésen, május 7-én születhet meg.
Legalábbis amennyiben lesz új pályázat, lapunk ugyanis úgy értesült, hogy a legvalószínűbb verzió szerint nem lesz új kiírás, legalábbis nem olyan, mint az előző volt. Merthogy a Kincsem Parkot ingatlanként értékesítené az állam, hiszen ezáltal több tíz milliárdos privatizációs bevétel származna az ügyletből. Kérdés azonban, hogy az esetleges vevő számára valóban megér-e ennyit az a terület, amelyet jelenleg kizárólag sportcélra lehet felhasználni, hiszen ennek átminősítése nem egyszerű feladat. Ráadásul a végül sikertelenül zárult pályázat is úgy értékesítette volna a Kincsem Parkot, hogy azon tíz évig biztosítani kell lóversenyek szervezését.
– Ha szakmai pályázat lesz, akkor újra elindulok, de ha ingatlanértékesítés, akkor nem – fogalmazott kérdésünkre Winkler Márton üzletember, aki jelenleg az alagi téli pálya tulajdonosa, és ő volt az is, aki egyedüliként pályázott az MNV kiírásában. Elmondása szerint már elkészítettek egy koncepciót arról, hogyan lehetne az alagi pályára vinni a versenyzést. Ha ugyanis a Kincsem Parkból eltűnne a lóverseny, a Winkler által birtokolt terület lenne az egyetlen olyan intézmény Magyarországon, ahol galopp- és ügetőfutamokat lehet rendezni, igaz, Alagon még jelentős infrastrukturális fejlesztés szükségeltetik. Ám a tulajdonos a legutóbbi pályázatában is 9 milliárd forintos fejlesztési programot helyezett kilátásba a hazai lósport jobbítása érdekében, a kiíró mégis kevesellte ezt, illetve a Nemzeti Lóverseny Kft.-ért és a Magyar Lóversenyfogadás Szervező Kft.-ért kínált több mint kétmilliárd forintot. Ugyanakkor állami tulajdonban tartaná a Kincsem Parkot az Összefogás a Magyar Lóversenyzés Jövőjéért elnevezésű civil kezdeményezés. A szervezet vezetője, Pécsi István a Magyar Nemzetnek kifejtette, már kilencvenszázalékos állapotban van az a koncepció, melyet a döntéshozók asztalára készülnek letenni. Ez alapján fokozatosan építenék le az állami támogatás mértékét, s helyeznék teljesen piaci alapokra a versenyrendszert. Céljuk az, hogy a lovasok is beleszólhassanak a jelenleg felettük zajló eseményekbe, melyhez támogatásul tízezer szakmabeli aláírását is összegyűjtötték.

A szerkesztő ajánlja

Lázár Fruzsina

A magyar költőnő, akinek el kellett fojtania nőiességét, hogy sikeres lehessen

Nemes Nagy Ágnesnek még mostoha sors jutott. Vajon a mai írónők átveszik a hatalmat az irodalomban?

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.