Még nincs együtt a kétszázmilliárd

Egymásra mutogatnak a pénzügyi szektor tagjai, ha szóba kerül a beígért különadó

2010. június 27., vasárnap 00:00

A pénzügyi szektorok szövetségei lassan felbomlanak azon, hogy melyik csoport mekkora összeget vállaljon a kétszázmilliárd forintos különadóból. A tevékenységi körök szervei ugyanazokkal az érvekkel próbálják lealkudni a rájuk eső részt: az egyik, hogy ők jóval kisebb nyereséget termelnek, mint a többiek, a másik, hogy sokan kivonulnak az országból, ha túl sokat kell fizetni.
Még nem tudni, hogy mely pénzügyi szektorok mennyivel járulnak hozzá a kétszázmilliárd forintos különadóhoz, de lapunk információi szerint nagyon kemény tárgyalások folynak a fizetendő összegekről. A pénzügyi tevékenységi körök képviseletét ellátó szervezetek azon igyekeznek, hogy minél kisebb békát merjenek ki a közös tálból. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a Figyelőnek adott interjújában elmondta, „hogy kitől mit várunk, arról folynak a háttérszámítások. Figyelembe vesszük a felosztásnál a nyereséget és az árbevételt is.”
Kisbenedek Péter, a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) elnöke tegnap közölte: nem tudják, hogy mennyit kell fizetniük, de ha húszmilliárd forintnál nagyobb rész esik a biztosítókra a különadóból, a kisebb társaságok biztosan veszteségesek lesznek, egy részük pedig ki is vonulhat Magyarországról. Kisbenedek Péter szerint az elmúlt években a biztosítók jóval kisebb nyereséget értek el, mint a bankok. Tavaly a biztosítók adózás előtti eredménye 79 milliárd forint volt, amelynek zömét hat nagyobb társaság tudhatja magáénak. – Nem a biztosítók okozták a pénzügyi válságot, és nem is szorultak állami támogatásra – tette hozzá az elnök, aki szerint a biztosítók jelenleg is harmincmilliárd forintot pumpálnak a gazdaságba, mivel körülbelül ennyit fognak kifizetni az esőzések okozta lakossági károk helyreállítására. Szabó Zoltán, a Mabisz lakásbizottságának elnöke közölte: a magyar biztosítók május elejétől tegnap reggelig 148 ezer bejelentést kaptak. Az ipar és a mezőgazdaság kára négymilliárd forint, a gépjárműkárok pedig elérték a 324 millió forintot.
A befektetésialap-kezelők szintén túlzottnak tartják a különadót, holott még azt sem tudják, kell-e fizetniük. Temmel András, a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) főtitkára az MTI-nek elmondta: az alapkezelőknek a bankokhoz, biztosítókhoz képest kicsi az árbevételük és kicsi a nyereségük. Megjegyezte, hogy az alapkezelők alig néhány embert foglalkoztatnak, ezért nagyon könnyű másik országba települniük.
A bankok szerint is lényegesen módosítani kell a bankadó feltételrendszerét, mert az adó a tervezett formában negatív hatással járna a bankrendszerre és a reálgazdaságra is – közölte a Magyar Bankszövetség

Angol bankadó. Különadót tervez kiróni a konzervatív–liberális brit kormány a bankokra, hogy „megtéríttesse” velük a gazdaságnak általuk okozott kárt. A Financial Times értesülései szerint George Osborne, a szigetország pénzügyminisztere úgy gondolja,  „a tisztesség azt kívánja”, hogy a pénzügyi szektor vegye ki a részét a gazdaságélénkítő és bankmentő költségvetési juttatások miatt hatalmasra duzzadt – a hazai össztermék (GDP) 11 százaléka felett járó – brit államháztartási hiány csökkentéséből. (MTI)

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.