Még nincs együtt a kétszázmilliárd

Egymásra mutogatnak a pénzügyi szektor tagjai, ha szóba kerül a beígért különadó

Csécsi László

Csécsi László

2010. június 27., vasárnap 00:00

A pénzügyi szektorok szövetségei lassan felbomlanak azon, hogy melyik csoport mekkora összeget vállaljon a kétszázmilliárd forintos különadóból. A tevékenységi körök szervei ugyanazokkal az érvekkel próbálják lealkudni a rájuk eső részt: az egyik, hogy ők jóval kisebb nyereséget termelnek, mint a többiek, a másik, hogy sokan kivonulnak az országból, ha túl sokat kell fizetni.
Még nem tudni, hogy mely pénzügyi szektorok mennyivel járulnak hozzá a kétszázmilliárd forintos különadóhoz, de lapunk információi szerint nagyon kemény tárgyalások folynak a fizetendő összegekről. A pénzügyi tevékenységi körök képviseletét ellátó szervezetek azon igyekeznek, hogy minél kisebb békát merjenek ki a közös tálból. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a Figyelőnek adott interjújában elmondta, „hogy kitől mit várunk, arról folynak a háttérszámítások. Figyelembe vesszük a felosztásnál a nyereséget és az árbevételt is.”
Kisbenedek Péter, a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) elnöke tegnap közölte: nem tudják, hogy mennyit kell fizetniük, de ha húszmilliárd forintnál nagyobb rész esik a biztosítókra a különadóból, a kisebb társaságok biztosan veszteségesek lesznek, egy részük pedig ki is vonulhat Magyarországról. Kisbenedek Péter szerint az elmúlt években a biztosítók jóval kisebb nyereséget értek el, mint a bankok. Tavaly a biztosítók adózás előtti eredménye 79 milliárd forint volt, amelynek zömét hat nagyobb társaság tudhatja magáénak. – Nem a biztosítók okozták a pénzügyi válságot, és nem is szorultak állami támogatásra – tette hozzá az elnök, aki szerint a biztosítók jelenleg is harmincmilliárd forintot pumpálnak a gazdaságba, mivel körülbelül ennyit fognak kifizetni az esőzések okozta lakossági károk helyreállítására. Szabó Zoltán, a Mabisz lakásbizottságának elnöke közölte: a magyar biztosítók május elejétől tegnap reggelig 148 ezer bejelentést kaptak. Az ipar és a mezőgazdaság kára négymilliárd forint, a gépjárműkárok pedig elérték a 324 millió forintot.
A befektetésialap-kezelők szintén túlzottnak tartják a különadót, holott még azt sem tudják, kell-e fizetniük. Temmel András, a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) főtitkára az MTI-nek elmondta: az alapkezelőknek a bankokhoz, biztosítókhoz képest kicsi az árbevételük és kicsi a nyereségük. Megjegyezte, hogy az alapkezelők alig néhány embert foglalkoztatnak, ezért nagyon könnyű másik országba települniük.
A bankok szerint is lényegesen módosítani kell a bankadó feltételrendszerét, mert az adó a tervezett formában negatív hatással járna a bankrendszerre és a reálgazdaságra is – közölte a Magyar Bankszövetség

Angol bankadó. Különadót tervez kiróni a konzervatív–liberális brit kormány a bankokra, hogy „megtéríttesse” velük a gazdaságnak általuk okozott kárt. A Financial Times értesülései szerint George Osborne, a szigetország pénzügyminisztere úgy gondolja,  „a tisztesség azt kívánja”, hogy a pénzügyi szektor vegye ki a részét a gazdaságélénkítő és bankmentő költségvetési juttatások miatt hatalmasra duzzadt – a hazai össztermék (GDP) 11 százaléka felett járó – brit államháztartási hiány csökkentéséből. (MTI)

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

Meglepő, de nem a téli sötétségben nő az öngyilkosságok száma

Mennyire határozza meg boldogságunkat a fény és miért veszélyesek a legújabb fényforrások?

Ficsor Benedek

Mácsai Pál: Semmi misztikus, játszani mindenki tud

Az Örkény alapító igazgatója a színházról, a Terápiáról, bulvárról, békülő szekértáborokról és a színház mély erkölcsösségéről. Interjú.

Szécsi Noémi

Feltárul Szabó Magda eddig kevésbé ismert szenvedélyes oldala

Az írónő szerelmei, avagy zavarba ejtő naplórészletek a kálvinista nagyasszony életéből.

Pintér Bence

„Öröm minden zsidónak”, vagy a nemzetközi jog semmibevétele?

Vélemények a Jeruzsálemmel kapcsolatos, múlt heti Trump-bejelentésről.