Mégis gyógyítható az allergia

Egy törökbálinti orvos szerint a homoktövis termése kiváló ellenszer

2002. július 31., szerda 01:00

Könnyebb az allergiát megelőzni, mint gyógyítani – vélekednek sokan. Gouth János törökbálinti orvos azonban másként gondolja. Szerinte az allergia általában rövid idő alatt gyógyítható az immunrendszer megerősítésével.
Hazánkban jelenleg hárommillióan szenvednek allergiás jellegű megbetegedésekben, számuk évente kétszázezerrel növekszik elsősorban Budapesten és a vidéki nagyvárosokban. A sokak által ismert, kellemetlen tüneteket – szemviszketés, tüsszögés, nátha, fulladás – okozhatja háztartási por, állatok szőre, atka, de a legtöbb esetben a virágzó növények által kiszórt pollen a kiváltó ok. Ebből a szempontból az egyik legveszélyesebb gyomnövény a parlagfű, amelyet sokan tévesen vadkenderként ismernek. Ez az Amerikából származó gaz nemrég kezdett virágozni, és október végéig szórja virágporát. Ilyenkor megnő az orvosi rendelők forgalma, bár a betegséget általában gyógyítani nem tudják, csupán a tüneteket enyhítik az orvosok. A fővárosban és környékén az önkormányzatok és az egészségügyi hatóságok sokat tesznek ugyan a parlagfű irtásáért, elszaporodásának gátolásáért, ám ez ideig teljesen kiirtani nem sikerült. A köztudatban elterjedt az a szlogenként is használatos megállapítás, miszerint könnyebb a parlagfüvet irtani, mint az allergiát gyógyítani. Gouth János törökbálinti orvos szerint azonban fordított a helyzet. Tapasztalatai szerint az immunrendszer erősítésével az allergia igenis gyógyítható, állítását kísérletek sorozata és hálás betegek ezreinek visszajelzései igazolják.
Elmondása szerint több mint tizenöt éve kezdett el foglalkozni a homoktövis nevű növénnyel. Ez a szárazságtűrő cserje akár a jövő mezőgazdaságának egyik ígéretes növénye is lehet, hiszen hazánk éghajlata egyre szárazabbra fordul. A cserje nagy bőségben termő, sárgásvörös bogyói általában augusztus elején érnek be, és rendkívül sok vitamint, ásványi anyagot tartalmaznak, méghozzá az emberi szervezet számára igen kedvező arányban. Ez a kedvező élettani hatás késztette Gouth Jánost arra, hogy élelmiszernek minősülő készítményeket állítson elő a homoktövis terméséből saját üzemében. A tiszta gyümölcskivonatok összetételüknél fogva erősítik az immunrendszert. A megfigyelések azt igazolták, hogy az ezt fogyasztók ellenállóbbá válnak a betegségekkel szemben. A homoktövisolajat és vizes oldatot fogyasztók közül influenzás időszakban jóval kevesebben lettek betegek, mint azok közül, akik nem fogyasztották ezeket a kivonatokat. Később beigazolódott, hogy a készítményeket fogyasztók körében általában nem lépnek fel allergiás tünetek, illetve a fogyasztás következményeként az immunrendszer olyannyira megerősödik, hogy a betegség tünetei megszűnnek. Ezeket a megfigyeléseket laboratóriumi kísérletek is igazolták.
Gouth János elmondta, hogy az olajos és vizes oldatú homoktövis-készítménnyel szinte mindenfajta allergia egy-két hét alatt megszüntethető, legyen az pollen-, fém- vagy napfényallergia. A kivonatok másik előnye, hogy nincs mellékhatásuk, hiszen csak a homoktövis gyümölcséből készülnek, adalék anyag vagy tartósítószer nélkül. Az orvos ezért is nem kérte a kivonatok gyógyhatású készítménnyé minősítését, mert azok végül is csak természetes anyagokat tartalmaznak, élelmiszerkénti exportjuk is lényegesen könnyebb így, mint ha gyógytermékként kerülnének forgalomba. A készítmények iránt ugyanis az EU országaiban is nagy az érdeklődés.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.