Megsárgult byte-ok

2008. szeptember 23., kedd 15:00

S Z Á M O K N Y E L V É N
A Google amerikai internetes cég bejelentette, hogy a közeljövőben számos újság valamennyi régi példányát digitalizálja és mindenki számára ingyenesen kereshetővé és letölthetővé teszi. Az ígéretek szerint nemcsak a cikkek szövegét lehet majd letölteni az adatbázisból, hanem az eredeti, esetenként minden bizonnyal megsárgult újságoldalak képei is elérhetővé válnak.
Hírnevét más hasonló kezdeményezésekkel szilárdította meg a Google. A leghatékonyabbnak tartott internetes kereső üzemeltetőjeként vált világhírűvé, ma már azonban programjaival a földet pásztázó műholdak fényképeinek segítségével akár saját házunkat is megkereshetjük, illetve messzi csillagok és bolygók után kutatva tehetünk galaktikus utazást. Néhány évvel ezelőtt a Google milliószámra kezdte digitalizálni és ingyenesen elérhetővé tenni a világ legnagyobb könyvtáraiban fellelhető könyvek tartalmát. Ez a vállalkozás azonban sértette számos könyvkiadó üzleti érdekét, így a szerzői jogi perektől tartva a Google ma már csak rövid részleteket, illetve a könyvek megvételének lehetőségét közli a honlapján. A tapasztalatokból tanulva az újságok közzététele előtt a cég megegyezett kiadókkal, így valóban a teljes szöveg felkerülhet az internetre. A jól bevált modell szerint bevételt a keresési eredmények mellett elhelyezett, témába illő hirdetésekből remél a cég.

100
újság kiadójával kötött szerződést a Google a program első lépéseként. Ezek között főként észak-amerikai, egyesült államokbeli és kanadai lapok vannak. Az internetes keresés eredményeként előtűnő régi cikkeket eredeti formájukban lehet majd kinyomtatni, tehát a fotók, az ábrák, de még az újságoldalakon szereplő apróhirdetések sem hiányoznak. Így a felhasználók valóban akár százéves újság lapjait tarthatják a kezükben anélkül, hogy könyvtárakban kutatnának a régi bekötött példányok után.

Egymilliárd
lap szkennelését tervezik naponta, amikor a tesztidőszak után teljes gőzzel beindul a vállalkozás. A remények szerint a világ számos országának kiadóit meg tudják győzni arról, hogy csatlakozzanak a kezdeményezéshez.

244
éve folyamatosan megjelenik a kanadai Québec tartományban a Québec Chronicle-Telegraph, ezzel a legrégebbi folyamatosan működő újság Észak-Amerikában. Hamarosan az összes megjelent példányának másolata elérhető lesz az interneten.

680
kilométer magasból fényképezi majd a Földet a múlt szombaton fellőtt GeoEye–1 műhold, amelynek költségeit nagyrészt a Google fizette. Bár az amerikai hírszerzés számára is szolgáltat majd információkat, a képek – szándékos minőségrontás után – feltűnnek majd a Google Earth program műholdképei között is.

16
műhold felbocsátását tervezi a közeljövőben a Google együttműködve üzlettársaival. A mesterséges holdak segítségével internet-hozzáféréshez juttatnák a föld kevéssé fejlett régióit, így Közép-Afrikát és Kelet-Ázsiát.

A szerkesztő ajánlja