Megszüntethetik a lovit

Az ÁPV Rt. kivonulna a lóversenyzésből

Villányi Károly, Huth Gergely

2002. október 31., csütörtök 01:00

Egyes privatizációs elképzelések szerint megszüntetné a hazai lóversenyzés finanszírozását és eladná a „lovi” ingatlanainak többségét az ÁPV Rt. – derül ki abból a lapunk birtokába kerülő vezérigazgatói előterjesztésből, amelyről várhatóan ma dönt a privatizációs társaság igazgatósága. Az érintettek úgy vélik: a támogatás megvonása egyet jelentene a lóversenyzés megszüntetésével.
Információink szerint az ÁPV Rt. igazgatósága elé terjesztett határozati javaslat alapján leváltanák Winkler Tamást, az állami tulajdonú Nemzeti Lóverseny (NL) Kft. jelenlegi ügyvezetőjét, és helyébe két új vezetőt, Farkas Ferencet, a Lovaregylet jelenlegi elnökét és Galambos Ivánt neveznék ki. Az előterjesztés ugyanakkor három, a lóversenyzés jövőjére vonatkozó és az ÁPV Rt. ügyvezetése által jóváhagyott koncepciót is tartalmaz. A vezérkar javaslata szerint további szakértői vizsgálatoknak kell kideríteniük, hogy melyik terv szolgálja leginkább „a lóversenyvertikum privatizálásának érdekeit, illetve (…) melyik változat okoz minimális veszteséget az ÁPV Rt.-nek”. Bár a javaslatok egyike a ma elfogadott koncepció folytatását irányozza elő, a második elképzelés alapján viszont a vagyonkezelő társaság fokozatosan kiszállna a lóversenyzésből. A legnagyobb érvágást a harmadik változat jelentené az ágazatban érdekelteknek: egy csapásra felfüggesztenék a „lovi” évek óta húzódó felújítását, beszüntetnék az állami finanszírozást, és megkezdenék a Nemzeti Lóverseny Kft. ingatlanainak értékesítését.
– A lóversenyzés feltételei mellett az állami finanszírozás megszüntetése egyet jelentene a sportág ellehetetlenítésével – vélekedett Winkler Tamás. Hozzátette: jelenleg évi ötszázmilliós támogatás szükséges a tevékenységük fenntartásához. – Az NL Kft. több ingatlana nem kötődik szorosan a lóversenyzéshez, s ilyen módon értékesíthető, de az is tény: pillanatnyilag az ingatlanvagyon az egyedüli fedezet a versenyzés jövője szempontjából elengedhetetlen pályarekonstrukcióra – mondta Winkler.
Farkas Ferenc, a Lovaregylet elnöke kiemelte: nem tud az ÁPV Rt. koncepciójáról, és abban sem biztos, hogy napirendre veszik a kinevezését. Leszögezte: Magyarországon a lóversenyzés a tizenkét éve tartó rendezetlenség miatt nem önfenntartó, így jövője állami támogatás nélkül nem képzelhető el.
Soltész András tréner, lótulajdonos, az angol telivérek volt tenyésztési vezetője is úgy látja, tragédia lenne, ha az állam megszüntetné a kifizetéseket, és felszámolást kezdeményezne. Ezzel szerinte öt-tízezer ember egzisztenciáját rendítené meg.
Ficsór János, az MSZP kőbányai önkormányzati képviselője – kártérítés reményében – három éve akadályozza a Kincsem Park, közismertebb nevén a „lovi” átépítését. A lóversenypálya teljes körű felújítását a Bouygues cég vállalta, ám a pálya ezredét birtokló, ott autószalont működtető Ficsór Autóház Kft. ügyvezetője nem hajlandó hozzájárulni a beruházás építési engedélyének kiadásához.

A szerkesztő ajánlja

Lázár Fruzsina

A magyar költőnő, akinek el kellett fojtania nőiességét, hogy sikeres lehessen

Nemes Nagy Ágnesnek még mostoha sors jutott. Vajon a mai írónők átveszik a hatalmat az irodalomban?

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.