Megújul a Hír TV, sok új műsor hétfőtől

Civil kaszinó, Ősök tere, Rájátszás, Sziluett, hír- és információdúsabb reggeli blokk

Munkatársunktól

2007. szeptember 1., szombat 00:00

A nézők egy arculatában, műsorstruktúrájában teljesen megújult Hír Televíziót látnak majd hétfőtől – ígérte Gajdics Ottó, a társaság vezérigazgató-helyettese. – Röviden: sokkal szebb, modernebb arculat, sok új műsor. Biztos vagyok benne, hogy mindez a már meglévő nézőtábornak is tetszeni fog, de nagyon sok új nézőt is remélünk az átalakulástól – fűzte hozzá.
Legfontosabb feladatunk, hogy nyomon kövessük a magyar társadalomban folyó változásokat. Mostantól a dömpingszerűen özönlő információkat rendezettebb formában tálaljuk majd, hogy sokkal könnyebben érthetővé váljanak a hírek összefüggései – mondta a vezérigazgató-helyettes.
Pörgős reggeli kínálat
Reggel hét órától izgalmas műsorfolyam kezdődik, a hosszas stúdióbeszélgetéseket elhagyjuk, és helyette egy információdús, szolgáltató jellegű hosszú híradó várja a nézőket. A híreket rövid formában összefoglaljuk fél nyolckor, és kapcsoljuk a különféle ügyeleteket, hogy tudassuk, mi történt az éjszaka. Elmondjuk, milyen időjárás várható, és akik munkába indulnak, mire számíthatnak az utakon. Gyakorlatilag megpróbálunk minden olyan információval szolgálni, amire reggel az embereknek szüksége van – festette fel Gajdics Ottó. Kiderült az is, hogy ezt a híradót minden alkalommal kiegészíti majd egy érdekes beszélgetés, hazai vagy külpolitikai, netán sport témákban, ezzel zárul nyolc órakor a Reggeli híradó.
Ezen kívül természetesen visszaidézik az előző esti legérdekesebb beszélgetéseket is. Az ezt követő időszakban továbbra is óránként hírek hallhatóak majd egészen az esti Híradó 21-ig, ami „a legbővebb, leginformatívabb híradó lesz, ugyanúgy, mint eddig”.
Vadonatúj esti sáv
Fél ötkor kezdődik az az esti műsorsáv, amiben a legnagyobb mértékű a megújulás – avatott be a vezérigazgató-helyettes. – Ekkor Paletta címmel adunk egy érdekes, színes, sokoldalú félórát, amelyben művészettel, zenével, filmmel, fesztiválokkal, kulturális rendezvényekkel foglalkozunk. Ennek a műsorvezetője Kurucz Éva lesz, akit a reggeli műsorsávból már jól ismernek a nézőink. Öt órakor híradót adunk, és innen kezdve jön az izgalom. Csintalan Sándor Vonalban címmel a híradó után interaktív műsort fog vezetni a hét első négy napján. Ennek a műsornak is megújul az arculata. Fél nyolctól nyolcig pedig egy önálló, karakteres csapat munkáját fogják látni a nézőink, ami mindennap más témakörrel foglalkozik majd. Hétfőtől csütörtökig környezetvédelmi, fogyasztóvédelmi, egészségpolitikai és oktatáspolitikai kérdésekről lesz szó, naponként változóan. – Nemzetközi tapasztalatok bizonyítják, hogy ezek a témák érdeklik leginkább a nézőket. A magyar társadalmat ezekben a kérdésekben hiszterizálják leginkább a „reformokkal” – hangsúlyozta a Hír TV vezérigazgató-helyettese.
Rendhagyó történelemóra
Van egy nagyon érdekes kezdeményezés Ősök tere címmel. Megpróbáljuk a XX. század történelmét oly formában bemutatni, hogy lássuk, mindazok a folyamatok, amelyek a mindennapjainkat érintik, hogyan gyökereznek a múltban, miként determinálódnak a XX. század történelme által – tudtuk meg, azzal együtt, hogy olyan műsorvezetőt találtak hozzá, aki maga is történész, Maráczi Tamást.
Erős szerkesztői csapat készíti majd mindennap ezt a műsorfolyamot, és a közismert neves szakemberek mellett fel fognak tűnni fiatal történészek is.
Fénypontok
Hét órakor lesz egy híradó, azután eljutunk az est fénypontjához. Ez pedig a Rájátszás, amely nyolctól kilencig a nap legfontosabb híreit dolgozza majd fel, nagyon pörgős, beszélgetős formában. Ami a híradóban megjelent és várható a napilapok másnapi címoldalán, arról politikusokkal, politológusokkal, szakértőkkel beszélünk majd. Ezt a műsort a megszokott hármas fogja vezetni: Erdős Miklós, Nagy Katalin, illetve O. Kovács Szilveszter. Kilenc órakor a nap legbőségesebb összefoglalója következik, mint mondtam, a Híradó 21. Szintén újdonság, hogy a közkedvelt, különböző nézetű újságírók öszszecsapása, a Lapzárta fél tíztől tíz óráig lesz műsoron – hallhattuk.
Maradnak a népszerű programok
Az eddig nagyon népszerű műsorok, mint például a Péntek 8, megmaradnak, de a forma ezeknél is változik. A pénteki nappal kezdődő hétvége műsorrendje viszont megújul, megszépül. A megszokott nagyon izgalmas oknyomozó műsorunk, a Célpont után fog adásba kerülni a Civil kaszinó. Ebben a civil élet személyiségei beszélik meg a hét legfeszítőbb közéleti témáit, a megszokotthoz képest kicsit más megvilágításban, egy politológussal kiegészítve.
Szombaton pedig Csermely Péter izgalmas portréműsora indul el Sziluett címmel, amelyben ismert emberekkel valódi mélyinterjúkat, portrékat készít majd a műsorvezető. Vasárnap továbbra is látható lesz a Kontraszt, a Keresztmetszet és a Hírvilág, amelyeket a nézők szeretnek és megszoktak. – Azonban mindegyik megújult, XXI. századi köntösben – ecsetelte a vezérigazgató-helyettes, hozzátéve, Borbás Máriának is készül két új műsora, de hogy mik, az egyelőre titok.
A negyedik legnézettebb híradó
Gajdics Ottótól azt is megkérdeztük, hogyan áll a Hír TV a televíziók versenyében. – Az ORTT megrendelésére a Gfk Hungária fél éve készített egy felmérést, amelyből világosan kiolvasható, hogy a földi sugárzású csatornák mögött a Viasat után az ötödik helyen állunk nézettség szempontjából. Kábelen és műholdon körülbelül a lakosság 50-52 százalékához jutunk el, ami 2,2 millió háztartást jelent. Ami a legfontosabb, saját szakterületünkön, a hírek piacán a mi híradónk nézettsége a negyedik legjobb az országban – mondta Gajdics Ottó vezérigazgató-helyettes.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.