Mesés üzlet előtt áll Leisztinger Tamás

Szabó Zsolt

Szabó Zsolt

2006. december 12., kedd 00:00

Leisztinger Tamás MSZP közeli vállalkozónak adhatja el a XI. kerületi önkormányzat a főváros egyik legnagyobb projektjében, a Lágymányosi-öböl környékének fejlesztésére létrehozott cégben birtokolt 25 százalékos üzletrészét – erről Molnár Gyula szocialista polgármester javaslatára ma döntenek a kerületi képviselők. A Fidesz szerint áron alul kívánják elherdálni a közvagyont.
Megdöbbentő, hogy Molnár Gyula a XI. kerületi önkormányzatnak ismét súlyos vagyoni hátrányt okozó előterjesztéssel támogatná Leisztinger Tamás magánvállalkozását, és a városrész egyik legértékesebb részén, a Lágymányosi-öböl mentén fekvő Duna-parti ingatlanegyüttest pályázat nélkül adná el az MSZP közeli vállalkozónak – közölte lapunkkal Kupper András kerületi fideszes frakcióvezető. Mint mondta, az MSZP–SZDSZ–MDF-koalíció vezette képviselő-testület ma zárt ülésen tárgyal a fenti terület fejlesztésére létrehozott Öböl XI. Kft.-ben lévő 25 százalékos üzletrésze, az apportként bevitt önkormányzati földek eladásáról. – A cég többségi tulajdonosa maga Leisztinger, aki most a 2003-ban megállapított áron juthatna a közvagyonhoz – emelte ki a fideszes politikus. Emlékeztetett: a három évvel ezelőtti apportálás óta a képviselő-testület rendeletet alkotott a különálló telkek egyesítéséről, egy évvel ezelőtt pedig olyan szabályozási tervet fogadott el a területre, amely lehetővé teszi, hogy akár 55 méter magas toronyházak épülhessenek a Lágymányosi-öbölnél.
Az ellenzék már akkor is tiltakozott, és a Fidesz szerint a baloldali többségnek az ügyben hozott döntései 3,5 milliárd forintos vagyonvesztést okoztak a kerületnek.
– Most ismét csak a veszteséglista és Leisztinger vagyona bővülne, az itt élő emberek kárára. Molnár Gyula hazudott: a 2005. október 18-i képviselő-testületi ülésen megígérte, hogy tartósan önkormányzati tulajdonban marad a meglévő üzletrész, mivel csak így biztosítható, hogy a projekt hasznából az önkormányzat is részesüljön – szögezte le a frakcióvezető.
Az MSZP vezető politikusa egy éve azt mondta: a Fidesz célja, hogy az ország egyik leggazdagabb (Leisztinger vagyonát tavaly csaknem 40 milliárd forintra becsülték) emberének a nevét a bűnöző szinonimájává tegyék. Molnár tegnap elérhetetlen volt, és Domonkos Csaba, az újbudai önkormányzat sajtósa szerint az ügyben kizárólag a zárt ülést követően adnak tájékoztatást.

A szerkesztő ajánlja

Lázár Fruzsina

A magyar költőnő, akinek el kellett fojtania nőiességét, hogy sikeres lehessen

Nemes Nagy Ágnesnek még mostoha sors jutott. Vajon a mai írónők átveszik a hatalmat az irodalomban?

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.