Mi az a pi?

Tévhitek a matematikusokról

2011. május 10., kedd 00:00

A matematikusok remek megoldásokat találnak azokra a problémákra, amelyek nélkülük nem is léteznének – hangzik a gyakran idézett bonmot. Legyen az embernek bármilyen megalapozott a természettudományos műveltsége, nem tudja megállni, hogy ennek hallatán magában kicsit el ne mosolyodjon. Pedig a matematika korántsem önmagáért való művészet, amit a természettudományok többi ágának létezése is bizonyít. A reáliákat ugyanis sorba rendezhetjük aszerint, hogy mely más tudományágak ismerete szükséges megértésükhöz. Ebben a sorban pedig a matematika lesz az első helyen. Rá épül a fizika, a fizikai törvények irányítják a kémiai folyamatokat, kölcsönhatásokat, ezek pedig mozgatják a biológiai rendszereket.
A fenti aforizma inkább azt bizonyítja, hogy a matematikusok olyan dolgokkal foglalkoznak, amelyeket rajtuk kívül senki sem ért. Ezen próbál segíteni Timothy Gowers, a Cambridge-i Egyetem matematikusa Matematika nagyon röviden című könyvével. Gowers a világ egyik leghíresebb aktív matematikusa, megkapta a rangos Fields-érmet (amolyan matematikai Nobel-díjat), doktorandusz korában pedig a magyar Bollobás Béla volt a témavezetője. A kötetben a matematika laikusok számára is érdekesnek tűnő sarokköveit elemzi, így előkerül Arkhimédész bizonyítása arról, hogy a kör területe r2pi (és honnan ered a pi maga), Pitagorasz tétele, a törtszámú dimenziók és az aranymetszés rejtélye.
Amikor mindezeken átverekedte magát az olvasó, csendesebb vizek következnek, a könyv végén ugyanis a szerző megpróbál eloszlatni néhány matematikusokat övező közhelyet és tévhitet, kisebb-nagyobb sikerrel. Elmagyarázza, hogyan kutatnak a matematikusok, valóban muzikálisak-e, és hogyan lehet „szép” egy matematikai bizonyítás. Sokak szerint a matematikusok csak a húszas éveikben képesek valóban nagy dolgokat alkotni, harmincévesen kiégnek. Gowers nézete ezzel szemben az, hogy a matematikai képességek nem köthetők életkorhoz, és sok gyakorlással igenis fejleszthetők. Így vannak, akik harmincas-negyvenes éveikben vannak pályájuk csúcsán.
Ehhez kapcsolódva igyekszik cáfolni azt vélekedést is, hogy a nők „öröklötten” gyengébbek matekból, ezért van olyan kevés női matematikus. Szerinte a nők számtani tehetsége semmivel sem gyengébb a férfiakénál, csak lassabban érnek, idősebben alkotnak maradandót. A ritkaságszámba menő matematikusnőkért elsősorban a társadalmi előítéletek okolhatók. Miközben egy matematikai tehetséggel megáldott fiú büszke lehet képességére, ugyanez egy lányt zavarhat, környezete ugyanis nem tartja nőiesnek a folytonos számolást.
A könyv a matematika iránt elkötelezetteknek ajánlható. Bár a szerző észjárása karbantartott gimnáziumi szintű matematikatudással követhető, ehhez azonban igencsak oda kell figyelni olvasás közben. A problémák felvetése után hamar előkerülnek az ismeretlenek, a gyökjelek és a logaritmusok, egyszerűen azért, mert az absztrakt matematikai összefüggések egy határon túl már csak ezek segítségével vizsgálhatók. Akiket csak felületesen érdekel a számtan, félő, hogy hamar ráunnak majd az algebrai kifejezések kibogozására.
(Timothy Gowers: Matematika nagyon röviden. Typotex Kiadó, Budapest, 2010. Ára: 2400 forint)

A szerkesztő ajánlja

Makrai Sonja, Ficsor Benedek, Vékony Zsolt

Hagyjuk tönkremenni az egyik legnagyobb építészünk műveit

Bierbauer (Borbíró) Virgil irányítása mellett épült újjá Budapest a második világháború után, ma mégis csupán két fő műve őrzi emlékét.

Lukács Csaba

Egy éjszaka a bécsi migránshotelben

Sötétedés után sétáltunk az osztrák főváros azon kerületében, ahol Lázár János fényes nappal is csak halkan mert beszélni.

Kósa András

„Maffiaállamban élünk, erre kellett rájönnünk az elmúlt hetekben”

Szlovákiában mélyreható és a jelek szerint pozitív változások indulhatnak Ján Kuciak újságíró meggyilkolása következtében.

Hajdú Péter

„Mi vagyunk a legerősebb ellenzéki párt”

A kormány gazdaságpolitikája a multikat segíti a kisvállalkozók helyett. Volner János szerint szó sincs az ország felzárkóztatásáról.