Millenniumi napok Borsodban

Kopjafát állítottak O. Kovács Attila emlékére

2000. június 26., hétfő 00:00

A millenniumi sokadalom című Borsod-Abaúj-Zemplén megyei rendezvénysorozat két helyszíne a diósgyőri, illetve a boldogkői vár volt. Az elmúlt hét vége három napja, s a rendezvények színvonalának alapján úgy tűnik, a millenniumi év legnagyobb szabású rendezvényei közé sorolható a két helyszín programja. Boldogkőváralján a tavaly márciusban tragikus baleset következtében elhunyt O. Kovács Attila emlékére kopjafát állítottak.A váraljai napok pénteken kezdődtek zászlófelvonással, illetve Kóczián Gyula, a község polgármesterének köszöntőbeszédével, majd ezt követték az éjjel-nappal tartó programok. Szombaton délelőtt Glattfelder Béla, a Gazdasági Minisztérium politikai államtitkára a két szomszédos településnek, Ar-kának és Boldogkőváraljának, illetve a községek polgármestereinek átadta a millenniumi zászlót, ahol jelen volt Ódor Ferenc, BAZ-megye fideszes elnöke. Glattfelder köszöntőszavaiból kiderült, a magyar nemzet egyik büszkesége éppen a boldogkői vár. Viharos évszázadokat, s csodálatos éveket élt át ez a térség – emelte ki –, s a történelmi hagyatékok, örökségek mellett bizonyára akadnak még olyan római, kelta és avar eredetű tárgyak, amelyek még nem kerültek napvilágra. A szabadságért államalapításunk, illetve kereszténységünk felvétele óta küzdenünk kellett, heves csatákat vívtunk tatárokkal, törökökkel, továbbá a megszálló labancseregekkel. Kóczián Gyula és Varannai László Boldog-kőváralja, valamint Arka polgármestere köszönetét fejezte ki a kormánynak, illetve a zászlóért a Millenniumi Kormánybiztos Hivatala vezetésének.A pátosszal teli zászlóátadást követően a vendégsereg Boldogkőváralja főteréhez indult, ahol felavatták O. Kovács Attila, a Napi Magyarország volt főszerkesztő-helyettesének, a község lokálpatriótájának emlékére készített kopjafát, amelyet Mester András, herceji fafaragó készített. D. Horváth Gábor, az egykori Napi Magyarország főszerkesztője emlékezett a kiváló tollforgatóra, Juhász Imre római katolikus plébános pedig megáldotta a kopjafát.A boldogkőváraljai rendezvénysorozattal egyidőben a diósgyőri várban illetve Miskolcon hasonló, Millenniumi sokadalom című rendezvénysorozat kezdődött. Diósgyőrött Kobold Tamás, Miskolc polgármestere mondott beszédet, aki kiemelte: államalapításunk és a kereszténység felvételének 1000. évfordulója, a millennium sokszínű programmal várja az ünnepelni vágyókat, s mindazokat, akik érzik és tudják, hogy igazán ünnepelni csak közösen lehet, amelyek erőt adnak a hétköznapi gondok megoldásához. A Millenniumi sokadalom egyik fő momentuma volt a diósgyőri vár harangjának felszentelése, amely ez alkalomból háromszor szólalt meg.Összesen hét, várral rendelkező település kap millenniumi harangot, s ezek közül mind a hét fölkerül augusztus 20-án Budapestre, a Hősök terére.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.