Mohácsnál győzni fogunk?

Somogyi Márton kártyapaklijával újrajátszhatjuk a XVI. századi történelmet

Sitkei Levente

2008. október 31., péntek 20:56

K Á R T Y A

 Erősebb-e egy német puskás lovas egy török szpáhinál? A helyzettől függ, de jó eséllyel igen. A hagyományos treff-káró-pikk-kőr színeket elhagyva Somogyi Márton festőművész új világot álmodott a franciakártyának, s igazi középkori hadikártyát festett, amellyel új értelmet kap minden römiparti.

Magyar címer díszíti a lapokat a kőr, a szív helyett, a másik vörös színt a törökök kapták. A két fekete szín helyén a Habsburgok, valamint a lengyelek osztoznak, XVI. századi ruhában és fegyverekkel, a kornak megfelelő szereplőkkel. Az alacsonyabb lapok között koldusok és mindennapi iparosok-kereskedők vannak, feljebb gyalogos katonák, majd lovasok találhatók a lapokon, a négy figurás lapon pedig királynő, király, ász, valamint jolly joker, történetesen pap jelenik meg.
Somogyi Márton a Zsigmond és kora kiállításon látott meg egy XV. századból származó játékkártyakészletet, s ez adott ihletet egy saját hadi kártyajáték megalkotásához. Azon is udvari személyek és katonák jelentek meg a ma ismeretes, végtelenül puritán franciakártyalapokkal ellentétben. Célja az volt saját készletével, hogy az valódi XVI. századinak hasson, annak ellenére, hogy a XXI. század elején készült. A fiatal festőművész rámutatott, a „magyar kártyán” látható figurák Schiller Tell Vilmos című színpadi művének alakjai, így olyan svájci hazafiak, akik harcolnak az elnyomó osztrákok ellen, és a mű 1827-es kolozsvári bemutatója után terjedt el egész Magyarországon. A Somogyi-féle kártyapakli a XVI. század jellemzőit viseli magán, hiszen akkor a török hazánk legnagyobb részét megszállva tartotta, míg az osztrákok nagy támaszaink, egyben nagy gáncsolóink is a török elleni harcban. Így adódott a három szín. No de miért lengyel a negyedik? „Alapvetően nemzeti szimpátia alapján választottam őket. Lehettek volna szerbek is, de mivel ők is török elnyomás alatt voltak, ráadásul a lengyelekkel Báthory István révén közös királyunk is volt, így egyértelmű volt a választás” – magyarázta az alkotó.
A lapok mindegyike egyedi munka, a készítő mindegyik figurát külön-külön festette meg korabeli képek alapján, eredeti források tanulmányozásával. Elmondta, arra törekedett, hogy mindegyik alak saját népének ruháiban, esetlegesen egy-egy híresebb festményről ellesett mozdulattal jelenjen meg, s az elkészült 56 lap így teljes mértékben korhűnek tekinthető, olyannyira, hogy oktatási segédeszköznek is kiváló. Somogyi három segítővel dolgozott, akik a korabeli viseletekben és a mindennapi élet jellegzetességeivel kapcsolatban adtak tanácsokat, emellett segítettek megállapítani a tisztségek alá-fölé rendeltségi viszonyát.
A kártyát jelenleg a festő magánkiadásában lehet megvásárolni a www.somogyimarton.hu  honlapon, de a közeljövőben a Piatnik ki fogja adni hagyományos méretben a Charta Bellica elnevezésű hadikártyát. A kártyagyártó óriás ragaszkodott a hagyományos kártyaszínekhez, így rá fog kerülni a kőr a magyarokra, de a készítő szerint a festett képeket számítógéppel módosítani lehetett annyira, hogy nem rontja el a különleges élvezetet.
Somogyi Márton nemcsak festi a kártyákat, hanem használja is, hiszen tagja egy huszár hagyományőrző egyesületnek, rendszeresen jár bemutatókra. „A sátorozás idején, amikor a tábortűz mellett borozunk, a lovak pedig legelésznek a közelben, sokszor kártyázunk vagy kockázunk, mint egykor a katonák. Ehhez pedig épp kapóra jött ez a kártya” – mondta Somogyi Márton.

A szerkesztő ajánlja

Németh Ványi Klári

Aki a gulágon nőtt fel

Az akkor mindössze tizennégy éves Nagy Rózsát 1945 januárjában hurcolták el Göncről. Az ő történetével emlékezünk a kommunizmus áldozataira.

Molnár Csaba

A rádiumlányok a női emancipáció hősei voltak, de az életükkel fizettek

„Nyald, mártsd, fesd!” – mantrázták az óragyárakban fillérekért dolgozó fiatal nők, akik szinte másodpercenként ettek a sugárzó anyagból.

Pápay György

A körzetek többségében nem tekinthető lefutottnak a választás

Néhány százalékos országos erősödés számos egyéni győzelmet hozhat az ellenzéknek.

Kuthi Áron, Zord Gábor László, Garamvölgyi Flóra

Miért és hogyan hagyták el Magyarországot? Három történet a több százezerből

A sebész, akit alig ismertek meg a gyerekei. Egy kutató, akit a szakmája hajt. A házaspár, amelyik ösztöndíjjal ragadt kint.