Moszatpaca

Számok nyelvén

2009. augusztus 25., kedd 00:00

Hatalmas olajfoltra emlékeztető rejtélyes képződmény tartja lázban hetek óta Alaszka tudományos fantasztikumra érzékeny lakosait. A tengeren ringatózó foltot július első hetében vették észre az inupiat eszkimó törzshöz tartozó vadászok, akik az Alaszka északnyugati partjai és Oroszország távol-keleti partvidéke között húzódó Csukcs-tenger vizein hajóztak, írta a Discovery Channel honlapja. Az anyag nyúlósnak, ragadósnak tetszett, és amikor egy úszó jégtáblára fröccsent, teljesen feketének tűnt. Hamar megkezdődött a találgatás, hogy miből állhat a folt, veszélyes-e az emberre, főleg pedig az ottani emberek megélhetését adó tengeri élővilágra. Sokan attól tartottak, hogy megint valami olajszállító tartályhajó szenvedett balesetet, ahogyan már sokszor megtörtént.

21
méter hosszú és 300 méter széles a folt, amelyet hajókkal és repülőről azóta többször megvizsgáltak (az egyik legelső légi filmfelvételt olvasóink is megtekinthetik, ha a http: //tinyurl.com/kqa652 címre kattintanak az interneten). A szemtanúk arról számoltak be, hogy soha nem láttak ehhez hasonlót.

1958-ban

forgatták A massza című klasszikus horrorfilmet, főszerepben A pillangó címszerepében híressé vált Steve McQueennel. A tengeren úszó ismeretlen eredetű folt láttán sokaknak eszükbe jutott e rémfilm, amelyben rejtélyes, gélszerű lény fenyegeti egy békés városka lakóit. A filmben végül szén-dioxidos tűzoltó készülékekkel ölik meg a földön kívüli élőlényt, minthogy nem bírja a hideget. Kérdéses, hogy hatásos lenne-e ez a módszer a fagyos Alaszka vizein ringatózó pacával szemben.

144
kilométert tett meg alig egy-két nap alatt az olajszerű hordalék, így a nyugat-alaszkai Wainwright falu közeléből a tőle keletre fekvő Barrow-ba érkezett. Ott mintát vettek belőle, és az első vizsgálatok eredménye szerint nem kőolaj eredetű. „Biztosan nem olajszármazék. A színe és a felépítése alapján valószínűleg élő szervezet” – idézte az alaszkai Anchorage Daily News a parti őrség tisztjét, Terry Hasenauert.

26 500

sejt képződhet a víz minden milliliterjében egyetlen moszatsejt osztódásával mindössze négy nap alatt. Egyes moszatfajok tehát elképesztő sebességű növekedésre képesek. Az osztódás azonban itt nem áll meg: ha tovább növekszik a moszat, három nappal később akár 406 ezer sejtet is tartalmazhat a víz egyetlen millilitere. Valószínűleg az Alaszka partjainál hömpölygő folt is egy hatalmasra nőtt moszattelep, de még egyik ismert moszatfajként sem sikerült azonosítani.

500 000
dollárt fordít az óceánok és a légkör kezelésével megbízott amerikai hivatal egy másik riasztó mértékben szaporodó veszélyes moszattömeg, az úgynevezett „vörös árhullám” megfékezésére Maine államban, írja a Time. „Maine államot a leggyorsabban terjedő vörös árhullám ostromolja, amelyet valaha feljegyeztek. A járvány gyakorlatilag az állam teljes partvonalát elzárta a kagylóhalászat szempontjából fontos területektől” – nyilatkozta Olympia Snowe, Maine republikánus szenátora.

A szerkesztő ajánlja

Ficsor Benedek

Távolodás a politikától: a konszolidálódó MMA a Fekete-korszak után

Fekete György távoztával új korszak köszönt az akadémiára, de fiatalok nélkül hosszú távon bajosan működhet a köztestület.

Makrai Sonja, Ficsor Benedek, Vékony Zsolt

Hagyjuk tönkremenni az egyik legnagyobb építészünk műveit

Bierbauer (Borbíró) Virgil irányítása mellett épült újjá Budapest a második világháború után, ma mégis csupán két fő műve őrzi emlékét.

Lukács Csaba

Egy éjszaka a bécsi migránshotelben

Sötétedés után sétáltunk az osztrák főváros azon kerületében, ahol Lázár János fényes nappal is csak halkan mert beszélni.

Kósa András

„Maffiaállamban élünk, erre kellett rájönnünk az elmúlt hetekben”

Szlovákiában mélyreható és a jelek szerint pozitív változások indulhatnak Ján Kuciak újságíró meggyilkolása következtében.