Műholdak figyelik az Etna változásait

2009. március 21., szombat 00:00

Vulkanológusok műholdak segítségével figyelik az Etna „légzését”. Marco Neri, az olasz geofizikai és vulkanológiai intézet munkatársának tanulmányából kiderült, hogy 1993 és 2001 között be-, 2001 és 2005 pedig kilélegzett Európa legmagasabb aktív vulkánja. A cikket a Geophysical Research Letters közölte.
Olasz kutatók 1992 és 2006 között folytatott megfigyelések alapján megállapították, hogy 1993 és 2001 között a vulkánnak körülbelül négy centiméterrel megemelkedett a felszíne, azaz belélegzett, majd a következő négy évben a korábbi duzzanat ismét lelohadt. Ezzel párhuzamosan a vulkán oldalain hosszú repedések keletkeztek, és a hegyoldalak több centiméterrel is elmozdultak a tenger irányába – írta a National Geographic.
– A vulkánokat a mélyben levő magma táplálja, amely rendszerint kitörés előtt elindul felfelé, nyomást fejt ki, ezért megemelkedik a hegy felszíne – magyarázta el a jelenséget lapunknak Harangi Szabolcs, az ELTE Földrajz- és Földtudományi Intézetének kőzettan-geokémiai tanszékvezetője. – Ezt hívjuk belélegzésnek. Kitörés után ez a nyomás megszűnik, a felszín pedig visszasüllyed, vagyis úgy tűnik, mintha kilélegezne a vulkán.
Egy-egy ilyen periódus hónapokig, de akár évekig is eltarthat. A radar-interferometriának köszönhetően a kutatók a vizsgált időszakban milliméteres pontossággal meg tudták rajzolni a vulkán oldalainak formáját és változásait. A felhasznált, rendkívül korszerű technológia lényege, hogy radarokat szerelnek fel műholdakra, és a mérőműszerek segítségével elektromágneses sugarakat küldenek a Föld felé, majd regisztrálják az onnan visszaérkező jelzések eredetét.
A kitörési ciklusok elemzése nemcsak az Etna, hanem a világ más bazaltvulkánjai működésének megértéséhez és a kitörések kockázatainak enyhítéséhez is hozzájárulhat – írta a La Repubblica című olasz lap.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.