Muszájszatyor

Szóló

2009. március 3., kedd 00:00

Köszönjük szépen, nem kérünk zacskót, hoztunk otthonról – mondjuk jó előre, de így sem tudjuk megelőzni a pénztáros reflexszerű mozdulatát, amellyel három-négy szatyrot tép le az előtte fekvő kupacból.
– De ingyen van – feleli a pénztáros, miután megállt a szatyrokkal teli keze a levegőben. Mereven nézi maga előtt a pénztárgép lézersugarait visszaverő tükröt, de így is egyértelmű, hogy ebben a pillanatban gyűlöl bennünket.
Mi ellenállunk ennek az érvnek is, és félrelökjük az útból a zacskókat, amelyeket kérésünk ellenére elénk dobott. Leméri a krumplit, amit vettünk, majd a lejtős rámpán felénk gurítja. A tasak elszakad, és a gumók szétgurulnak.
– Még mindig nem kérnek zacskót? – néz ránk most először széles mosollyal a pénztáros.
A fenti történet változatai számos alkalommal lejátszódtak velünk több nagyáruházban is. A pénztárosok vérig sértődnek, ha az ember nem tart igényt az ezredik szükségtelen műanyagszemétre, hiszen ezzel beleszólunk a munkájukba. Ez önmagában még szórakoztatna is, de a jelenség mögött rejlő megszokás inkább szomorú. Bár a termékdíjtörvény előírja, hogy a műanyag reklámtáskák darabjáért űrtartalmuktól függően 4,80–26,80 forintot kell fizetni, a legtöbb áruház továbbra is ingyen és számolatlanul árasztja el velük vásárlóit. A valóságban persze nem ingyen, hiszen bár a számlán nem jelenik meg, hogy mennyibe került a szatyor, a termékdíj jelentette többletköltség megbújik az összes forgalmazott termék árában.
A vásárlók is hibásak. Ha ingyen kapják, kevesen gondolják át, hogy valóban szükségük van-e arra a szatyorra, az üres zacskót is begyömöszölik a másik táskába, a sajtos stangli mellé. A termékdíjtörvény egyelőre nem érte el a célját, vagyis a keletkező műanyaghulladék mennyiségének mérséklését. Hasznosabb lenne megtiltani, hogy a pénztárnál ingyen kaphassanak a vevők szatyrokat. Sokak számára a föld jövőjénél sokkal fontosabb visszatartó érv az, hogy „a szatyor: 20 forint”.

A szerkesztő ajánlja

Makrai Sonja, Ficsor Benedek, Vékony Zsolt

Hagyjuk tönkremenni az egyik legnagyobb építészünk műveit

Bierbauer (Borbíró) Virgil irányítása mellett épült újjá Budapest a második világháború után, ma mégis csupán két fő műve őrzi emlékét.

Lukács Csaba

Egy éjszaka a bécsi migránshotelben

Sötétedés után sétáltunk az osztrák főváros azon kerületében, ahol Lázár János fényes nappal is csak halkan mert beszélni.

Kósa András

„Maffiaállamban élünk, erre kellett rájönnünk az elmúlt hetekben”

Szlovákiában mélyreható és a jelek szerint pozitív változások indulhatnak Ján Kuciak újságíró meggyilkolása következtében.

Hajdú Péter

„Mi vagyunk a legerősebb ellenzéki párt”

A kormány gazdaságpolitikája a multikat segíti a kisvállalkozók helyett. Volner János szerint szó sincs az ország felzárkóztatásáról.