Nanokezelés

Számok nyelvén

2008. július 1., kedd 00:00

Jelentős eredményt értek el a Szegedi Tudományegyetem kutatói a nanotechnológia orvosi alkalmazásának területén. A nanométeres léptékű vas-oxid-részecskéket folyadékban eloszlatva mágnesezhető folyadékot állítottak elő. A kolloidikai tanszék munkatársai, Tombácz Etelka és Hajdú Angéla eredményeit a daganatos betegségek gyógyításában is lehet majd alkalmazni.

Egymilliomod milliméter
egy nanométer, amelyről a nanotechnológia a nevét kapta. Az utóbbi évtizedekben a fizika, a kémia és a mikroelektronika fejlődése fokozatosan lehetővé tette, hogy mikroszkopikus méretű tárgyakat, kapszulákat, csövecskéket, apró gépeket állítsunk elő. Méretük általában száz nanométer alatt van, sokan közülük önmagukat építik fel az őket alkotó atomok közötti vonzó- és taszítóerők segítségével. Bár a technológia ma még kísérleti fázisban van, sokak szerint a számítógépek következő generációja is hasonló elven fog működni.

200 nanométer
hosszú a legkisebb baktérium, a Mycoplasma sejtje. Az átlagos nanorészecskék mérete ennek kevesebb mint a fele, így könnyedén haladhatnak a véráramban, nem akadnak el még a legszűkebb hajszálerekben sem. Segítségükkel pontosan a célsejtbe lehet juttatni gyógyszermolekulákat. A nanorészecskék felületéhez kapcsolt különleges kötőmolekulák útján előre meghatározott sejttípusokhoz, például tumorsejtekhez kapcsolódhatnak, megjelölve azokat a későbbi vizsgálat és kezelés számára.

Fél milliméter
nagyságú daganat is kimutatható már a mágneses rezonancián alapuló képalkotó eljárás (MRI) segítségével, ha előzetesen nanorészecskéket kapcsolnak a tumorsejtekhez. Minthogy a rák gyógyíthatóságában alapvető jelentősége van a korai felfedezésnek, ez az új diagnosztikai eljárás áttörést hozhat a gyógyításban. Hasonló tudományos témán dolgoznak a szegedi kutatók is.

Négymillió forint
az az összeg, amennyiből Tombácz Etelkának és munkatársainak gazdálkodniuk kell évente, írja az Index. Ez nagyon kevés a hasonló külföldi biotechnológiai kutatások költségvetéséhez viszonyítva. Ennyi pénzből kell kigazdálkodniuk a kutatás összes költségét, a berendezések és a vegyszerek árát is.

10–15 év
kell, amíg kutatási eredményeik az orvosi gyakorlatban is megjelenhetnek. Ennek oka, hogy igen összetett folyamatokat vizsgálnak, és az új gyógyító módszerek bevezetését minden esetben hosszadalmas állatkísérletek és klinikai tesztek előzik meg. Módszerükkel a beteg szervezetébe juttatott mágneses nanorészecskék hatása „működés közben” vizsgálható, nem kell szövettani vizsgálatot végezni hozzá. Kiderítették, hogy a nanorészecskék felületének burkolására általánosan használt citromsav nem megfelelő, helyette egyfajta zsírsavat alkalmaznak. A nanorészecskék azonban egészségügyi kockázatot is rejthetnek.

30–40 év
alatt tüdőrákot okozhat az apró nanocsövecskék belélegzése, állapították meg skót kutatók. A hatásuk hasonló a mára már betiltott azbesztéhez. E nanocsövecskéket általában egyetlen szénatom vastagságának megfelelő grafitlapok összecsavarásával gyártják. Átmérőjük csupán néhány nanométeres, így apró tűkként átfúródhatnak a tüdő léghólyagocskáinak falán. Minthogy hosszuk akár több száz nanométer is lehet, a szervezet védekezőrendszere nem képes semlegesíteni őket. Mindennapi életünk során egyre gyakrabban találkozhatunk velük, az építőiparban a műanyagok megerősítésére használják őket.

A szerkesztő ajánlja