Nem maradhat állami kézben a lovi

Dékány Lóránt

2008. április 17., csütörtök 00:00

Egy dolog biztos a hazai lóversennyel kapcsolatban: az állam nem fogja azt huzamosabb ideig finanszírozni. Bár a kiírt privatizációs pályázat nemrég eredménytelenül zárult, arra lehet számítani, hogy a közeljövőben újabb pályázatot ír ki a vagyonkezelő szervezet. Kérdés, hogy ezúttal milyen felállásban próbál meg túladni a lovi vagyonán.
Nyilvánvaló, hogy a veszteségesen üzemelő magyar lóverseny helyzetét mielőbb rendezni kell, s mivel igencsak tetemes kiadásról – évi egymilliárd forint körüli összegről – van szó, ez az állam érdeke is.
Ám a Nemzeti Lóverseny (NL) Kft. és a Magyar Lóversenyfogadást Szervező (MLSZ) Kft., s az utóbbihoz kapcsolódó fogadásszervezés koncessziós jogára kiírt privatizációs pályázatot a Pénzügyminisztérium (PM) eredménytelennek nyilvánította. Tette mindezt azért, mert az egyetlen pályázó által felkínált összegek messze elmaradtak a korábban elvégzett vagyonértékelés által megállapított értékektől.
Winkler Márton, az alagi téli lóversenypálya tulajdonosa az NL-ért 1,45 milliárd forintot, az MLSZ-ért pedig egymilliárdot ajánlott, vagyis pontosan a két cég név szerinti értékével megegyező összeget fizetett volna. Csakhogy a vagyonértékelés szerint az NL tulajdonát képező Kincsem Park több mint 18 milliárdot ér, így a döntéshozókat az sem hatotta meg, hogy Winkler azonnal rendezte volna a lóversenytársaság 5 milliárd forint körüli adósságát, s 9 milliárd forint értékben fejlesztette volna a lovit.
Az adatokból kitűnik, hogy az államkassza akkor bővülne a legjobban, ha a Kincsem Park területét külön ingatlanként próbálnák meg értékesíteni a két cég nélkül. Ez viszont egyben ingatlanspekulációnak is teret adhatna, hiszen bár a pálya a jelenlegi besorolása szerint csak sportcélra használható fel, nem jelenti azt, hogy ez nem változik meg a jövőben. Néhány éve a Kerepesi úti pálya is egy francia ingatlanfejlesztő cég kezébe került, s azóta bevásárlóközpont áll a helyén. Akkor a Bouyges nevű társaság azt vállalta a területért cserébe, hogy felújítja a Kincsem Parkot, amely meg is történt. Ám ezzel gyakorlatilag egyetlen olyan lóversenypálya maradt az országban, amely a nézők befogadására is alkalmas, tehát ha ezen megszűnne a lóversenysport, az egész országból eltűnne a lovi. Pedig Száraz Gábor, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. szóvivője úgy nyilatkozott, hogy „a magyar lóversenyzés szempontjait figyelembe véve” születik majd döntés a továbbiakról. Ráadásul Winkler Márton korábban azt mondta, mindenképpen segítené a sportág fejlesztését, ha győzne, igaz, a nyereségesség eléréséhez többek közt szálloda is épült volna a két park valamelyikén – a pályák meghagyásával. A lehetséges forgatókönyvek között van, hogy ugyanezt a pályázatot írják ki újra, bár ennek nem valószínű, hogy sok értelme lenne, mivel a korábbi eredménytelen privatizációs eljárások – például a Hollóházi Porcelán Zrt. – esetében sem vált be ez a módszer. Reálisabb, hogy némi változáson megy át a kiírás, mondjuk úgy, hogy a két céget külön-külön próbálja meg eladni a vagyonkezelő és a Pénzügyminisztérium. A mostani kiírásban ugyanis csak úgy lehetett elindulni, ha valaki a lóversenycégre és a fogadásra is ajánlatot tesz. Ám ez információink szerint jelentősen bonyolította a pályázat elkészítését, s nagyrészt emiatt fordulhatott elő az, hogy bár eredetileg négyen is megvásárolták az anyagot, végül csak egyvalaki adta be a dokumentációt.

A szerkesztő ajánlja

Lázár Fruzsina

A magyar költőnő, akinek el kellett fojtania nőiességét, hogy sikeres lehessen

Nemes Nagy Ágnesnek még mostoha sors jutott. Vajon a mai írónők átveszik a hatalmat az irodalomban?

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.