Népzenei tiszta forrás néhány klikkeléssel

2010. június 20., vasárnap 00:00

Egy íratlan posztmodern szabály szerint: ami nincs az interneten, az nem is létezik. Ha a szájbertempóhoz képest kicsit megkésve, de a magyar népzenei kultúrkincs megőrzőit is utolérte a kor szele. A Hagyományok Háza pályázott és nyert: jövő tavaszra az intézmény több tízezer dallamból álló népdalgyűjteményét teljes egészében digitalizálják.
Ha csak néhány évvel ezelőtt is vetődik fel az elképzelés, akkor bizonyosan hihetetlennek tűnik az, ami ma már a lehető legtermészetesebb dolog: ha például K. Béla egyetemi hallgatót a világ bármely pontján elmorzsolgatott ösztöndíjasév kellős közepén elkapja a maró honvágy, a Hagyományok Háza Jövőnk Öröksége név alatt futó programjának köszönhetően jövő májusban már néhány klikkeléssel is hozzájuthat némi népzenei tiszta forráshoz.
Az utóbbi néhány évtized legnagyobb hangszeres népzenei gyűjtése, a 2001-ben befejeződött Utolsó óra program több mint ezerkétszázötven órányi dallamát digitalizálják, újabb gyűjtemények megvásárlásával bővítik, az intézmény honlapján kereshetővé és elérhetővé teszik, sőt, az anyaországi, felvidéki és erdélyi zenekarok segítségével négy év alatt összegyűjtött több mint huszonháromezer dallamot egy ötvenrészes CD-sorozatban is közzéteszik. – Minden kincs akkor ér valamit, ha akik értékelik, korlátlanul elérhetik – mondta lapunknak Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója, hozzátéve: a megőrzött felvételek egy része már most is elérhető az intézet médiatárában. A Hagyományok Háza a Norvég Finanszírozási Mechanizmusoktól elnyert kétszázhúszmillió forintos támogatásból, a korszerű értékmegőrzés szándékával szűk egy év alatt nagyot lép a népi kultúra széles körű terjesztéséért; a népzenei archívum bővítése és digitalizálása vérfrissítést jelenthet a táncházaknak is. Kelemen László kiemelte: – A tervek szerint együttműködnénk többek között a Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézetével és
a Kolozsvári Folklórintézettel,
hogy a gyűjtések anyaga egy
közös szolgáltatói felületen katalogizált, és bárki számára elérhető legyen.
A támogatásnak köszönhetően elkészült a Hagyományok Házában a folklórfelvételek digitalizálásának központi helyisége, ahol a szakkönyveket, lemezeket, a Táncházarchívumban összegyűjtött anyagokat korszerű körülmények között őrzik majd, könyvtári rendszerben.
A 2011 áprilisáig futó Jövőnk öröksége program másik nagy eredménye, hogy az utolsó órában bonyolított gyűjtés eddig ki nem adott felvételeiből 1000-1000 példányban készülő reprezentatív CD-sorozat mellett az anyag elemző feldolgozásából hét új szakkönyv is megjelenhet. A kiadványokat 350 példányban az Európában működő nagyobb könyvtárakba, zeneiskolákba és folklórarchívumokba is eljuttatják

A szerkesztő ajánlja

Makrai Sonja, Ficsor Benedek, Vékony Zsolt

Hagyjuk tönkremenni az egyik legnagyobb építészünk műveit

Bierbauer (Borbíró) Virgil irányítása mellett épült újjá Budapest a második világháború után, ma mégis csupán két fő műve őrzi emlékét.

Lukács Csaba

Egy éjszaka a bécsi migránshotelben

Sötétedés után sétáltunk az osztrák főváros azon kerületében, ahol Lázár János fényes nappal is csak halkan mert beszélni.

Kósa András

„Maffiaállamban élünk, erre kellett rájönnünk az elmúlt hetekben”

Szlovákiában mélyreható és a jelek szerint pozitív változások indulhatnak Ján Kuciak újságíró meggyilkolása következtében.

Hajdú Péter

„Mi vagyunk a legerősebb ellenzéki párt”

A kormány gazdaságpolitikája a multikat segíti a kisvállalkozók helyett. Volner János szerint szó sincs az ország felzárkóztatásáról.