Nincs üzleti terv a lóversenyre

A két érintett állami cég és a vagyonkezelő közti vita akadályozza az új privatizációs pályázat kiírását

Dékány Lóránt

2008. június 28., szombat 00:00

Azért várat még mindig magára a Nemzeti Lóverseny Kft. és a Magyar Lóversenyfogadást Szervező Kft. privatizációjának újabb pályázata, mert a két cég vezetése és a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács nem tud megállapodni a két cég idei üzleti tervéről. Kiírás talán nyár közepére várható, kérdés, hogy mi szerepel majd benne.
Továbbra sincs érvényes üzleti terve az idei esztendőre a Nemzeti Lóverseny Kft.-nek és a Magyar Lóversenyfogadást Szervező Kft.-nek. Márpedig, amíg a két cég vezetése nem tudja ezt elfogadtatni a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanáccsal, addig új kiírás sem születhet a még állami tulajdonú társaságok értékesítésére. Úgy tudjuk, amiatt nem tudja elfogadni a tanács a benyújtott tervezeteket, mert azokban – egyesek szerint az sem kizárt, hogy szándékosan – minimális erőfeszítés sem mutatkozik a két cég gazdaságosabbá tétele, illetve racionálisabb működése érdekében. Vajtó Lajos, a Nemzeti Lóverseny Kft. ügyvezető igazgatója az üzleti tervvel kapcsolatos kérdéseinkkel Németh Ákoshoz, a dokumentum beadójához irányított. Ő a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. társaságokért felelős egyik ügyvezető igazgatója, ezért a titkárságán azt közölték, a szervezet kommunikációs irodája illetékes válaszolni megkeresésünkre. Száraz Gábor, az MNV Zrt. szóvivője viszont továbbra sem kívánt becslésekbe bocsátkozni azzal kapcsolatban, mikorra készülhet el az új pályázat. Tátrai Miklós, a vagyonkezelő társaság vezérigazgatója ugyanakkor a Napi Gazdaságnak adott interjújában nemrég kijelentette: az összes részszempont mérlegelésével nyár közepére eljutnak odáig, hogy megjelenhessen egy új pályázati kiírás.
Erre pedig nagy szükség lenne, hiszen a két cég évente százmilliókkal növeli veszteségét, amit a központi költségvetésnek kell fedeznie. A vagyontanács által a múlt héten elfogadott 2007-es üzleti jelentés szerint a Nemzeti Lóverseny Kft. 1,2 milliárd forintnál is nagyobb mínuszban zárta a tavalyi évet, szemben a 2006-os 771 millió forintos hiánnyal. Ehhez hozzájön még a másik cég által termelt 32,6 millió forintos veszteség, ami a két évvel ezelőtti számokhoz képest 27 millió forintos növekedést jelent. A beszámolóban az is szerepel, hogy „sok kísérlet volt már arra, hogy közpénz nélkül vagy a mainál lényegesen kevesebb közpénzből próbálják meg fenntartani ezt a tevékenységet, de ezek nem voltak sikeresek. Az MNV Zrt. és a Vagyongazdálkodási Tanács tehát egy olyan új megoldást keres, amely a magyarországi lóversenyzés és az arra való fogadás lehetőségének megtartása mellett mindennek finanszírozását üzleti alapra helyezi”.
Korábban felröppentek olyan pletykák, információk, amelyek szerint az állam pénzügyileg akkor járna a legjobban, ha a Kincsem Parkot mint ingatlant értékesítené, ez viszont gyakorlatilag a hazai lóversenysport végét jelentené, ami nem esik egybe a vagyonkezelő által közölt célkitűzéssel. Hacsak nem kerül át a versenyzés az alagi edzőpályára – amely Winkler Márton tulajdonát képezi –, persze jelentős infrastrukturális beruházások után. Winkler volt az a befektető, aki a pár hónapja lezárult első kiíráson egyedüliként adott be pályázatot, ám a vagyongazdálkodási tanács kevésnek találta ajánlatát.

A szerkesztő ajánlja

Lázár Fruzsina

A magyar költőnő, akinek el kellett fojtania nőiességét, hogy sikeres lehessen

Nemes Nagy Ágnesnek még mostoha sors jutott. Vajon a mai írónők átveszik a hatalmat az irodalomban?

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.