Nincs gátja a telefonos zaklatásnak

Elismeri a törvénytelen hívásokat a bizsukereskedő Bijoux Club · Fontos a fogyasztói tudatosság

Bodacz Péter

Bodacz Péter

2011. május 7., szombat 00:00

Vagy a teljes tudatlanság, vagy a semmilyen féket nem jelentő törvény lehet az oka, hogy bevallottan számítógép generálta számok alapján keresik fel esetleges ügyfeleiket a bizsukereskedő Bijoux Club munkatársai. Ezt a vállalkozást ezúttal sikerült beazonosítani, ám más hasonló cégekkel szemben – a jogkövetés kikényszerítéséhez szükséges alapvető információk hiányában – tehetetlenek a hatóságok és a távközlési szolgáltatók.
Szemlátomást nem nagyon aggódik a Bijoux Club nevű, bizsuforgalmazással foglalkozó társaság a hatályos jogszabályok miatt, amelyek szerint tilos olyan telefonszámokat hívni kereskedelmi és reklám célzattal, amelyek tulajdonosai nem járultak hozzá egyértelműen az ilyen megkeresésekhez. Lapunknak több olvasónk is jelezte, hogy a cég munkatársai rendszeresen zaklatják őket ajánlataikkal. A hívások annak dacára ismétlődnek meg, hogy többen kérték törlésüket a cég nyilvántartásából – feltételezve azt, hogy van ilyen lista. Az eset nem tekinthető egyedinek, ám mivel a törvénysértő társaság ezúttal jól beazonosítható, így megpróbáltunk fényt deríteni a gyakorlatra. Az internet segítségével is könnyen a cég nyomára bukkantunk: az üzletet és a weboldalt a Svájcban bejegyzett Courlux International SA üzemelteti, a feltüntetett budapesti telefonszámon pedig reklamálni is lehet. Megtettük. Kérdésünkre, hogy miként jutottak hozzá az egyébként titkosított mobilszámhoz, a tört magyarsággal beszélő ügyfélszolgálatos hölgy közölte, a hívásokat egy számítógép generálja, ezért aztán nincs mód arra sem, hogy a nyilvántartásból való törlési kérelmet teljesítsék. Elmondta azt is, hogy további észrevételt csak ügyféltől tudnak fogadni, így ha kifogásolnivalónk van, előbb vásároljunk és utána panaszkodhatunk. További érdeklődésünkre a cég munkatársa bontotta a vonalat. Később, a jogtalan gyakorlatot firtató kérdésünkkel immár a Magyar Nemzet munkatársaként kerestük a Bijoux Clubot, amire a kedvesebb ügyfélszolgálatos némi hebegés-habogás után közölte: nem tudja kapcsolni felettesét.
A hírközlési törvény világosan fogalmaz: tilos például közvetlen üzletszerzés, tájékoztatás, közvélemény- vagy piackutatás, valamint gazdasági reklámtevékenység céljából azokat az előfizetőket megkeresni, akik ezzel ellentétesen nyilatkoztak, vagyis titkossá nyilváníttatták a telefonszámukat. Míg a kéretlen reklámhívások csak kellemetlenek, az adathalász céllal érkező megkeresések veszélyesek is, hiszen az óvatlanul kiadott személyes információkkal később visszaélhetnek. A Bijoux Club törvénytelen gyakorlatából kiindulva pedig ez sem zárható ki. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság korábban az ilyen esetekkel kapcsolatban a fogyasztói tudatosság fontosságára hívta fel a figyelmet, hangsúlyozva: a hívás alkalmával érdemes a fenti módon azonosítani a zaklató vállalkozást, majd ezen információk ismeretében fordulni a hatósághoz, illetve a szolgáltatónkhoz, mivel a titkosításra vonatkozó fogyasztói igényeket itt rögzítik. A gép generálta számok esetében azonban nyilvánvalóan tehetetlenek.

A szerkesztő ajánlja

Lázár Fruzsina

A magyar költőnő, akinek el kellett fojtania nőiességét, hogy sikeres lehessen

Nemes Nagy Ágnesnek még mostoha sors jutott. Vajon a mai írónők átveszik a hatalmat az irodalomban?

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.