Oldalba rúgott Föld

Számok nyelvén

2010. március 16., kedd 00:00

Napok óta a legfontosabb hírek között szerepel – bár a földmozgás korántsem oltott ki annyi emberéletet, mint januárban pusztító haiti társa – az egy hete bekövetkezett chilei földrengés. A rengés után több városban is akadozik, helyenként megbénult a rendfenntartó hatalom, a jó alkalom láttán vérszemet kapott fosztogatók megfékezésére a katonaságot is ki kellett rendelni az utcákra. A földrengésnek azonban sokkal furcsább, sokkal mélyrehatóbb következménye is volt, bár ezt csak a világ néhány fizikusa észlelte. A rengés ereje meglökte a Földet, bolygónk pedig valószínűleg sohasem lesz olyan, mint amilyen előtte volt. Világvége-riadalomra azonban semmi ok, hiszen a változást még a műszerek sem képesek kimutatni.

8,8
volt a Richter-skála szerint a rengés erőssége. Ezzel az amerikai geológiai figyelőszolgálat adatai szerint az ötödik legerősebb földmozgás volt, amelyet valaha regisztráltak.

2,6
méter magas hullámok söpörtek végig a tengeren a rengés következtében a chilei Valparaíso térségében, és 53 országban rendeltek el szökőárriadót. Lapzártánkig 723 halálos áldozatot azonosítottak a chilei hatóságok.

250–500
haiti földrengésnek felelt meg a chilei földmozgás ereje a különböző becslések szerint. Hogy ehhez képest sokkal kevesebb ember veszítette életét, az a szerencsének és a chilei infrastruktúra jobb állapotának köszönhető.

7,6
centiméterrel tolódott el a Föld tengelye a rengés hatására. Erre Richard Gross geofizikus, a NASA munkatársa jött rá számítógépes modellszámítás segítségével, írja a National Geographic. Ez a tengely a bolygó tömegének egyenlőtlen eloszlása miatt nem pontosan esik egybe az észak–déli forgástengellyel (mintegy tíz méterrel tér el tőle). A bolygó nehezebb-könnyebb részeinek megváltozott mozgása a forgás sebességére is hatással van.

1,26
milliomod másodperccel csökkent a földi nap hossza a bolygó forgástengelyének eltolódása miatt, a Föld gyorsabb forgása következtében. Ez nem új jelenség. Gross modellje szerint egy hat évvel ezelőtti szumátrai földrengés (amely kilences magnitúdójával a chileinél is erősebb volt) 6,8 milliomod másodperccel meghosszabbította a napokat.

20
milliomod másodperces pontossággal képesek a kutatók jelenleg a napok hosszát mérni, így az 1,26 milliomod másodperces rövidülés jóval a hibahatáron belül van, kimutathatatlan. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne létezne, az elméleti modellek következtetései bizonyíthatják a jelenség bekövetkeztét.

4,6
századmásodperccel hamarabb érnek véget ezentúl az évszázadok a napok rövidülése miatt. Az elkövetkező évezredek pedig majdnem fél másodperccel lesznek rövidebbek. Ha olvasóinknak e döbbenetes tények láttán az az érzésük támad, hogy e változásnak semmi jelentősége, akkor tökéletesen igazuk van. David Kerridge geológus a The Wall Street Journalnek nyilatkozva elmondta, hogy „ez olyan ezoterikus hatás, amelynek a fizika törvényei szerint be kell következnie. Érdekes, de különösebb következménye semmire sincs.”

A szerkesztő ajánlja

Kerekes Zsolt

„Orbán Viktor tisztában van vele, hogy nagyobb valószínűséggel veszíteni fog”

Az elégtétellel való fenyegetés azt mutatja, a választás utánra is ki van tűzve a feladat: összetartás, ellenállás, visszavágás.

Grimm Balázs

Egy édesanya és az ő halálos beteg kisfia, akiket magára hagyott az állam

Az olcsó gyógyszereket megkapják támogatottan, a drágákat nem, miközben 74 ezer forintból próbál megélni a kis család.

Stier Gábor

Theresa May és a Nyugat sokat segített Putyinnak

Komoly reformokra a széles körű felhatalmazás ellenére sem nagyon számít a lapunk által megkérdezett politológus, Ilja Grascsenkov. Interjú.

Ficsor Benedek

Távolodás a politikától: a konszolidálódó MMA a Fekete-korszak után

Fekete György távoztával új korszak köszönt az akadémiára, de fiatalok nélkül hosszú távon bajosan működhet a köztestület.