Oldalsó támadás

Egy kép anatómiája

MN

2008. április 1., kedd 00:00

Egy kép anatómiájaRobotrepülők. A képen látható egyik katona (a fotó nem friss, 2005-ben készült) éppen egy RQ–11 Raven (holló) típusú robotrepülőgépet készít fel a bevetésre. A modern hadviselésben egyre fontosabb szerepet töltenek be a pilóta nélküli járművek, közöttük a repülőgépek. Leginkább felderítő feladatokra alkalmazzák őket, de gyakran fegyvereket is hordoznak, és bombákat is célba juttatnak a segítségükkel. Népszerűségük oka az is, hogy a hátországi közvélemény mára sokkal érzékenyebbé vált az emberveszteségre, a robotrepülőgépek bevetése így javíthatja a hadsereg megítélését.
Manapság az RQ–11 Raven a legelterjedtebb robotrepülőgép, eddig több mint ötezer darabot gyártottak belőle. Az amerikai hadsereg mellett az angol, a spanyol és az olasz katonaság is használja őket. Egy-egy repülő ára nagyjából 35 ezer dollár, de az összes szükséges eszközzel együtt a teljes rendszer ára elérheti a 250 ezer dollárt is. Nagy előnye, hogy kis mérete (szárnyfesztávolsága 130 centiméter, tömege kevesebb mint két kilogramm) miatt a felszálláshoz nincs szüksége indítóállásra, egy katona is képes kézből, nekifutva útjára bocsátani. Általában a földről, távirányító segítségével vezérlik, de alkalmas arra is, hogy egy előre beprogramozott repülési tervet kövessen, miközben a GPS-koordináták segítségével folyamatosan ellenőrzi helyzetét.
Mivel kicsi, viszonylag kevés eszköz hordozására alkalmas. Általában egy digitális videokamerát és egy éjjellátó, infravörös kamerát erősítenek rá. Nagyobb társai, mint például a nyolc méter hosszú MQ–1 Predator (ragadozó), Hellfire típusú rakétákat hordoznak, és gyakran bevetik őket precíziós bombázásra vagy célzott likvidálásra Afganisztánban és Pakisztánban.

A Humvee terepjárók. Nevük a nagy mozgékonyságú, több célra alkalmas kerekes jármű angol mozaikszavának katonák által használt beceneve. Az amerikai hadsereg először a panamai háborúban vetette be őket 1989-ben. Jellegzetesen széles utasterük, amely meghaladja a két métert, népszerűvé tette a tehetős civilek körében is, polgári változatát Hummer néven forgalmazzák. Az amerikai hadsereg az iraki háború kezdetétől alkalmazza ezeket a járműveket a harctereken, hamar kiderült azonban, hogy az alaptípus páncélzata nem képes megvédeni a katonákat az út mentén elrejtett pokolgépek pusztításától. Az amerikai katonák ezért gyakran autóroncsokból barkácsoltak páncélzatot a kocsikra. Ez némileg ellenállóbbá tette ugyan a Humveeket a golyókkal szemben, növelte azonban súlyukat, és csökkentette kormányozhatóságukat, összességében így még védtelenebbé váltak.
Miután az amerikai hadvezetés szembesült a Humveek hiányosságaival, és az Irakban harcolók hozzátartozói egyre erőteljesebben követelték a katonák nagyobb védelmét, a terepjárók kiegészítő páncélzatot kaptak. Páncélajtókkal és golyóálló üveggel szerelték fel őket, oldalukra és hátuljukra újabb acéllemezeket erősítettek. Bár e változtatások fokozott védelmet nyújtottak az oldalsó támadásokkal szemben, a terepjáró alatt robbanó bombák ellen nem védtek. Az új páncélzat felszerelése 2005-ben 150 millió dollárba került, sok esetben azonban még ezt is átütötték azok a pokolgépek, amelyek tüzérségi gránátokból készültek. (Ezek az iraki hadsereg készletéből visszamaradt lőszerek a feketepiacon alig 17 dollárárért megvásárolhatók.) A nagy veszteségek miatt a hadvezetés tavaly a Humveek végleges lecserélése mellett döntött.

Baakúba. A Bagdadtól 60 kilométerre északra lévő város környéke az iraki háború egyik legveszélyesebb hadszíntere. (A három évvel ezelőtti felvétel is itt készült.) A múlt hétfőn egy tizennyolc éves lány robbantotta fel magát a településen, megölve egy helyi törzsi vezetőt és egy ötéves kisgyermeket. Az áldozatul esett sejk egy, a támadások ellen fellépő helyi szunnita csoportot vezetett, amely az Ébredő Tanácsok (más néven: Érintett Polgárok, Irak Fiai) hálózat tagja. A hálózat, amely laza szövetségben fogja össze az amerikai hadsereggel együttműködő helyi milíciákat, több mint 90 ezer önkéntes tagot számlál. A milíciákat nemritkán volt felkelők vezetik.
A szövetség megítélése azonban ellentmondásos. A kritikusok szerint ugyanis a felkelők előszeretettel lépnek be a helyi milíciákba, így elkerülhetik az amerikai hadsereg figyelmét, és zavartalanul szervezhetik az amerikaiak és a síiták elleni merényleteket. Jellemző incidens történt február 13-án Kirkukban. Egy rajtaütés során az amerikai katonák megöltek hat felkelőt, és letartóztatták tizenöt társukat. Később kiderült, hogy mind a hat elesett iraki a helyi Ébredő Tanács csoport tagja volt, és letartóztatták a hétszáz fős csoport vezetőjét is.
Martin Stanton ezredes, akinek feladata az iraki megbékélés előmozdítása, megerősítette a New York Timesnak, hogy az Ébredő Tanács legtöbb tagja korábban szunnita ellenálló volt. Ők az amerikaiakban a megszállókat látják, de az Al-Kaidát is ellenségként kezelik. Kénytelen-kelletlen beléptek tehát a helyi milíciákba, de nem szakították meg kapcsolataikat az ellenállással.
(M. Cs.)

A szerkesztő ajánlja

Kerekes Zsolt

„Orbán Viktor tisztában van vele, hogy nagyobb valószínűséggel veszíteni fog”

Az elégtétellel való fenyegetés azt mutatja, a választás utánra is ki van tűzve a feladat: összetartás, ellenállás, visszavágás.

Grimm Balázs

Egy édesanya és az ő halálos beteg kisfia, akiket magára hagyott az állam

Az olcsó gyógyszereket megkapják támogatottan, a drágákat nem, miközben 74 ezer forintból próbál megélni a kis család.

Stier Gábor

Theresa May és a Nyugat sokat segített Putyinnak

Komoly reformokra a széles körű felhatalmazás ellenére sem nagyon számít a lapunk által megkérdezett politológus, Ilja Grascsenkov. Interjú.

Ficsor Benedek

Távolodás a politikától: a konszolidálódó MMA a Fekete-korszak után

Fekete György távoztával új korszak köszönt az akadémiára, de fiatalok nélkül hosszú távon bajosan működhet a köztestület.